Főoldal > DIÉTA > Elhajlási engedély, megadva!

Elhajlási engedély, megadva!

diétaétkezésfogyásgasztronassolástáplálkozás
0

Írta: and

Oké, hogy egészségesen étkezel és odafigyelsz az alakodra, de nem lehet egy életen át diét&

Oké, hogy egészségesen étkezel és odafigyelsz az alakodra, de nem lehet egy életen át diétázni és kalóriákat számolni. Ha alkalmanként te is engedsz a kísértésnek, ne ess kétségbe, csak kövesd ezeket a trükköket…

Igen, igen, tudjuk, hogy a hűtőd roskadozik a friss zöldségektől és gyümölcsöktől, és amikor étteremben rendelsz, nem a cigánypecsenyére esik a választásod, hanem friss halszeletet kérsz salátával. De aztán egy reggel enni sincs időd, késve érkezel egy meetingre, persze az irodában az asztalon ott vár egy kis pogácsa. A kollégádnak szülinapja van, és hát ki tudna ellenállni egy szelet málnás túrótortának? Hoppá, este 10-kor még beállít egy haver, és hát mivel is kínálnád, mint… hát… ööö… némi friss, ropogós csipsszel, amihez persze nem ásványvíz dukál.

Mielőtt még gyors fejszámolást végeznél, hogy mindez pontosan mennyi pluszkalória számodra, nyugi, mindenkivel előfordul egy kis kulináris elhajlás! Az viszont, hogy a gyorskaja-, illetve a desszertrajongás égisze alatt bűnbeesel, nem kell, hogy felrúgja az egész fogyókúrádat. Mutatunk pár trükköt, ami megment a menthetetlennek tűnő elhajlástól! Ez a módszer engedi, hogy bűnözz, csak épp utána kompenzálja azt. Ugye, már nagyon kíváncsi vagy, hogy mit is kell (t)enned?

FŐ BŰNÖD: óriás reggeli evészet
A reggelid egy hatalmas latte és egy annál is hatalmasabb banános-mogyorós muffin – vagyis majdnem 1000 kalória (legnagyobb részben zsír). Ez majdnem az egész napos kalóriabeviteled kétharmada, és mindez reggel 10 óra előtt!
A MEGMENTŐD: ebédre sovány pulykasonkás szendvics teljes kiőrlésű kenyérrel és annyi zöldséggel, amennyit csak két szelet közé be tudsz préselni
Nem kell elhagynod a szénhidrátokat, hidd el. Viszont az a reggeli muffin siralmasan kevés rostot tartalmaz, mely eltörpül a napi ajánlott 25 gramm rostbevitel mellett (mindössze 3-5 gramm van benne). A szendvicsben kevés a zsiradék (gondolj bele, bőven bevittél már belőle a kávéval és a sütivel!), sötétzöld leveles, például római salátát válassz bele a kevésbé vitamindús, vizes jégsaláta helyett. Emellett jöhet még bele uborka, paradicsom és különböző féle csírák minden mennyiségben. Ha desszertre is szükséged van, engedélyezz egy kis gyümölcsöt magadnak – de csak alacsony cukortartalmút! Örülj a bőséges reggeli pozitívumának: hogy ebédre ennyivel is megelégszel majd. Juhé, máris meg vagy mentve a kínzó bűntudattól!

elhajlas2.jpg ()

FŐ BŰNÖD: egész napos csemegézés
Pirítós reggelire, egy marék M&M’s délben, csak hogy le ne essen a vércukor-szinted, uzsira csak néhány keksz, majd 1 alma, 2 csésze kávé cukorral – magyarul rengeteg kalória és szinte semmi tápanyag. Ismerős ez a fajta étkezés?
A MEGMENTŐD: alacsony szénhidrát-, magas fehérjetartalmú vacsi
A jó hír: valószínűleg nem érzed magad telítve, mivel egész nap csak csipegettél. A rossz hír viszont az, hogy ezek az apróságok, amiket elnassoltál, összeadva sokkal magasabb kalória- és cukorbevitelt jelentenek, mint amennyire elsőre gondolnál! Tehát még akkor is, ha úgy érzed, szinte alig ettél, sajnos nem engedhetsz meg magadnak egy nagyobb kajálást. Mivel az olajos magvak és a szénhidrátok napi limitjét valószínűleg már így is túlszárnyaltad, jöhet a fehérje! Grillezett vagy sült csirkét, illetve halat vacsorázz salátával. Ugye, nem álmodozol majonézes dresszingről? Az öntetmegvonás nem akkora áldozat, és megment a nasi-bűntettek sorozatától, pontosabban annak minden következményétől.

FŐ BŰNÖD: egy habzsolós csajos este
Még 12 óra, és irány a pizzéria, ahol igazán kirúgtok a hámból: jöhet egy kis alkohol és egy brownie is… úgyhogy jó előre meg kell tervezned, hogyan készülj rá a dorbézolásra!
A MEGMENTŐD: még időben válaszd szét az étkezéseidet
Mindegy, hogy mit eszel a dőzsölés előtt, a kulcsszó a mini! Egészen apró adagokban gondolkodj, vágj le a tervezett reggeli és tízórai mennyiségéből. Az ebédet oszd ketté, és délben edd a felét, a másikat indulás előtt, így nem fogsz azonnal ráugrani este a kajára, hanem normális mennyiséget fogsz elfogyasztani a pizzából. Nem kell mondanunk, hogy a nassolásra sem ez a nap a legalkalmasabb – mindenfajta bűnözést hagyj meg későbbre, a bulira!

A teljes cikket keresd a Wellness magazin legfrissebb számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X