Főoldal > DIÉTA > 7 étel a tökéletes arcbőrért

7 étel a tökéletes arcbőrért

bőrápolásdiétaétkezésfogyásgasztroszépségtáplálkozás
0

Írta:

A tökéletes, fiatalos arcbőr titka nem csak a tisztítási módszereken és krémeken múlik. Sokkal fontosabb, hogy milyen ételt fogyasztunk. Míg egyes élelmiszerek károsítják, addig mások kifejezetten elősegítik a bőr regenerációját.

Ezek az ételek sokszor olcsóbbak is, mint a hiper-szuper ránctalanítók. A szervezetünkre jótékony hatással vannak, és az eredmény? A letagadható évek száma garantált.

1. Kaliforniai paprika
A kalifornia paprika igen színes zöldségféle: zöld, sárga, narancssárga vagy bordóspiros változatban találkozhatunk vele. Ez a négy azonban egy, nem négyféle paprika, csak négyféle érettségi állapotot tükröz. Közkedvelt fogyókúrás étel is, mert alacsony kalóriatartalmú. Egy csésze kaliforniai paprika mindössze 45 kalóriát tartalmaz, ráadásul ugyanennyi mennyiség fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt is. Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is bír. Kiváló E-vitamin forrás, amely segít fiatalon tartani a hajat és bőrt. B6-vitaminban is gazdag, ami alapvető fontosságú az idegrendszer normális működésében.

2. Étcsokoládé
Az egyik kedvencünk! Gazdag antioxidánsokban, de nem is gondolnánk, hogy mennyire. A 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé közel annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyit egyes gyümölcsök és zöldségek. Sőt, a kakaó ellazítja az artériákat, növeli a vérkeringést, ezzel segíti a bőr vitalitását. Fontos, hogy ha tejjel hígítjuk, vagy melegítjük, akkor ez a jótékony tulajdonsága elvész. Amennyiben külsőleg alkalmazzuk, nagyszerű bőrfiatalító készítményt készíthetünk belőle.

3. Lazac
A lazacban található az egyik legerősebb antioxidáns (astaxanthin), amely növeli a bőr rugalmasságát. Kiváló étel a stressz, a szorongás és a depresszió ellen is. Magas omega-3 zsírtartalma belülről hidratálja a bőrt és csökkenti azokat a gyulladásokat, amelyek bőrpírt okozhatnak. Emellett rengeteg D-vitamint is tartalmaz.

4. Zöld tea
Ez a közkedvelt ital egyre elterjedtebb az alternatív gyógyításban. Mind külső, mind belső fogyasztása csodákra képes. Kiváló élénkítőszer, a fiatalok is bátran ihatják nem túl magas koffeintartalma miatt, javítja a keringést, az emésztést, gyógyítja a sebeket, méregtelenít és elősegíti a sejtmegújulást. Ha egy zöld teás borogatást alkalmazunk az arcunkon, akkor a hatása már egy alkalom után szembetűnő: összehúzza a pórusokat, csökkenti a bőr zsírosságát, de mindezek mellett nem szárítja ki a bőrt.

arcbor2.jpg ()

5. Spenót
A kozmetikai iparban a levele bőrkondícionáló anyag. A magas ásványi anyag-, vitamin- és flavonoid-tartalmú spenót regeneráló, antioxidáns hatását bármely bőrtípuson alkalmazva kifejti, ezért természetes formájában is érdemes fogyasztani. Emellett az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin hiánya vérzékenységet okozhat. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat.

6. Zeller
100 g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz és sok rostot, ami a diétában hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez. Igen jó A-vitamin forrás, ami természetes antioxidáns, akárcsak a béta-karotin. Ezáltal kiváló hatása van a bőrre, de a jó látáshoz is szükséges. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. Gyógyhatása akkor érvényesül a legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, és a növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét érdemes megenni.

7. Sárgarépa
Az A-provitaminban rendkívül gazdag sárgarépa bőrfiatalító hatása egészen rendkívüli. A sárgarépa valamennyi bőrtípusra bátran alkalmazható, de leglátványosabb hatást az idős vagy öregedő bőrön érhetünk el vele: táplálja, revitalizálja, szemmel láthatóan regenerálja a bőrt. Bőrlágyító hatásának köszönhetően bársonyossá és frissességgel telivé teszi a bőrt, halványítja a korral együtt járó pigmentfoltokat, mérsékli a bőr rendellenes hámlását, és csökkenti a ráncok mélységét. Magas A- és F-vitamin tartalmánál fogva az egyik leginkább javasolható készítmény a bőr mindennapi ápolására. A sárgarépa külső és belső alkalmazása egyaránt kiváló.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X