Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amit eddig nem tudtál a pisztáciáról

5 dolog, amit eddig nem tudtál a pisztáciáról

diétaétkezésfogyásgasztropisztáciatáplálkozás
0

Írta:

Ha eddig csak egy jó film nézése közben rágcsáltad a pisztáciát, akkor most ideje megtudni, hogy miért is érdemes bátrabban fogyasztani ezt a gyümölcsöt.

 

1. Ez egy gyümölcs

A pisztácia a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa, amely bármely parknak, kertnek dísze lehet, nagy, szürkészöld levele, szerteágazó, bozótos ágai, fürtös termése miatt. Rendkívül lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz. A pisztáciafák a magas sótartalmú talajban is gyorsan növekednek, egy fán egy évben körülbelül 50 kg mag terem.
A pisztácia egy ehető diófajta. Csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem, a kemény, sima, éretten felnyíló héj rejti a sárgás-zöldes, ehető magot. Termését már az ókori birodalmak nagy uralkodói is kedvelték, királyi eledelnek, fogyasztását kiváltságnak tartották.

2. Keletről származik

Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. Eleinte Ázsia nyugati részén termesztették, majd Közép-Iránon keresztül eljutott a Földközi országokba. Európában ekkora már nagyon népszerű volt a Római birodalom terjeszkedésének hatására. A XIX. században kivitték Észak-Amerikába is, azóta Kaliforniában is nagyban foglalkoznak a termesztésével. Olyannyira, hogy az Egyesült Államok jelenleg a világ vezető pisztácia termesztője, miután felülmúlta Irán 2010-es értékesítését.

pisztacia2.jpg ()

3. Jót tesz a szívnek

Ez az apró mag rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Összetevői nemcsak hogy nem növelik a vér káros koleszterintartalmát, hanem csökkentik azt, elsősorban az LDL-koleszterint, amely az érfalakra rakódó plakkok kialakulásában játszik fontos szerepet. Fontos ásványi anyagok vannak benne, így fogyasztása hozzásegít a szervezet kálium-, mangán-, réz-, magnézium-, kalcium-, cink-, vas- és szelénszükségletének biztosításához. Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása. Ez utóbbi zsírban oldódó vitamin jót tesz a bőrnek, a nyálkahártyának, erősíti az immunrendszert. Egy csésze pisztáciában kb. 713 kalória van.

4.Természetes potencianövelő

Több kutatás eredménye megerősítette, hogy a pisztácia – több dióféléhez hasonlóan – férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is. Ráadásul évezredes népszerűségéhez az is hozzájárulhatott, hogy teljesítményfokozó hatást tulajdonítottak neki: afrodiziákumként emlegették. Nemcsak az ókori Itáliában kedvelték: Szicíliában máig a hagyományos gasztronómia fontos része a pisztácia.

5. Véd a stressz ellen

Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. De az ízletes, sós, száraz gyümölcs csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást is. Fogyasztása mindenki számára ajánlott!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X