Főoldal > DIÉTA > Diétaromboló zöldségek

Diétaromboló zöldségek

diétaegészségétkezésfogyásgasztrogyümölcstáplálkozászöldség
0

Írta:

A zöldség az egészséges élet szimbólumává vált, de ha eddig azt hitted, hogy bármelyik zöldség beépíthető a fogyókúrás étrendbe, akkor tévedsz!

A gyümölcsökhöz hasonlóan a zöldségfélék fogyasztása is nagyon egészséges, hiszen tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és a káros szabadgyökök elleni antioxidánsokkal. Mégsem árt tudni, hogy melyik segít, és melyik árt, ha karcsú alakot szeretnél.

Zöldség, ami gabona

A legmagasabb szénhidráttartalmú zöldség a csemegekukorica. Bár picit sántít a meghatározás, hiszen a kukorica valójában gabonaféle, és nem a zöldség-gyümölcs kategóriába tartozik. Innen nézve pedig már nem is olyan meglepő, hogy energiatartalma magasabb, mint mondjuk az almáé. A kukorica jelentős rosttartalma révén segít a lelassult anyagcsere felpörgetésében. Ezen kívül a benne lévő káliumnak köszönhetően vízhajtó tulajdonsággal is bír, de csak akkor, ha a megfőtt kukoricát, fogyasztás előtt nem sózzuk meg. A sóban lévő nátrium ugyanis éppen a kálium antagonistája, vagyis vizet tart vissza – túlzásba vitt fogyasztása pedig hasi hízáshoz vezet.
Nem is gondolnánk, de egy átlagos cső kukoricában körülbelül 20 g cukor lapul, nem véletlen az édes íze. Persze napi egy cső elfogyasztása még egyáltalán nem okoz károkat, főleg, ha a napi csokiadag helyett fogyasztjuk.

Tökre jó!

Hűvös, őszi estéken nincs is jobb, mint amikor a sütőtök édeskés illata lengi be a lakást. Igen ám, de ezzel az erővel akár süteményt is süthetnénk. Karotin- és C-vitamin tartalma felülmúlja a többi tökfajtát, de a szénhidráttartalma is. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, és 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, viszont annál gazdagabb a különböző, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminokban.
Nem kell azonban teljesen megvonnunk magunktól a tök élvezetét, hiszen a sok jótékony hatása miatt, ha a mértékletességet betartjuk, nem szaladnak fel ránk a plusz kilók. Ehhez a tök utólagos cukrozását – a sütéskor – mindenképp kerüljük.

dietarombolo2.jpg ()

Szénhidrátbomba!

Püré, chips, hasáb, szalma. Ismerős? A közös bennük, hogy burgonyából készülnek. Egy krumpli tömegének egyötöde cukor, és ha még meg is sütjük, az arány 50 százalék fölé növekszik. A burgonya gyakorlatilag zsírmentes élelmiszer. A fő energiaszolgáltató tápanyaga a szénhidrát, keményítő formájában. A burgonya kevés fehérjét tartalmaz: mintegy 3 g-ot a 180 g-os főtt közepes adagban. Ez kevesebb, mint 10 százaléka a felnőttek napi szükségletének. Ám a gluténérzékenyeknek a burgonya rendkívül fontos élelmiszerforrást jelent.
Általános igazság, hogy minél édesebb egy zöldség-gyümölcs, annál több szénhidrátot, vagyis cukrot tartalmaz. De ez nem azt jelenti, hogy nem ehetjük őket. Sőt, kell is! Csak fontos, hogy mikor, mennyit és mivel!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X