Főoldal > DIÉTA > 7 dolog, amit biztosan nem tudtál a manduláról

7 dolog, amit biztosan nem tudtál a manduláról

antioxidánsdiétaegészségétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

A mandula az egyik legkedveltebb csonthéjasunk. Az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaz, és ma már az élelmiszer- és szépségipar számos területén értékes alkotóanyagként funkcionál. A tudósok úgy vélik, hogy már napi négy-öt szem mandula elfogyasztása is kedvezően járul hozzá egészségünk megőrzéséhez.

 

1. A barack rokona

Botanikai szempontból a mandula a rózsafélék (Rosaceae) családjához, és a Prunus alcsaládhoz tartozik. Tudományos neve: Prunus dulcis. Ugyanabba a növénytani családba tartozik, mint a barack, de innen „származik” a cseresznye, és a szilva is.

2. Állandó esküvői résztvevő

A mandulát már évszázadok óta nagyra becsülik különleges tulajdonságai miatt. Korábban sokáig az egészség és a jómód szimbóluma volt, de az esküvőkön is megjelent cukrosan, köszönőajándék formájában. A hagyomány – miszerint az ifjú pár öt szem mandulával köszöni meg a násznépnek az ünneplésben való részvételt – eredetileg Olaszországból indult. Természetesen minden egyes mandulának jelentése van; a boldogságot, szerelmet, termékenységet, egészséget és jólétet szimbolizálják.

3. Segít a csontoktól a szívig

Vitaminokban, ásványi anyagokban, és rostokban gazdag mag. Nagyon jó E- és B-vitamin forrás, és folsav is található benne. Jótékonyan hat az emésztésre, a csontokra és a szívre is. Segít oldani a szorongást, idegeskedést, és az agy megfelelő működéséhez is hozzájárul.

4. Alacsony a kalóriatartalma

3 dkg mandula kevesebb mint 160 kalóriatartalommal rendelkezik. Kalciumtartalma az összes többi magnál magasabb, 9 gramm telítetlen zsírsav, 6 gramm protein, és 3,5 gramm rostanyag van mindössze 3 dkg magban. Nem tartalmaz sikért (glutént), így jó alternatívát jelentve a lisztérzékenyek számára.

mandula2.jpg ()

5. Az egyik legmagasabb antioxidánstartalmú étel

3 dkg friss mandula annyi antioxidánst tartalmaz, amennyi egy bögre brokkoliban, vagy zöld teában van. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be a rák megelőzésében, illetve a szívbetegségek kezelésében. Tudományos kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag magok fontos szerepet játszanak a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében.

6. Csodaszer a bőrnek

A mandulaolaj kiváló puhító szer, amely a bőrt bársonyossá varázsolja. Használják még főzéshez, alapolajként a hagyományos gyógyászatban, aromaterápiában, valamint a kozmetikai és gyógyszeriparban is.

7. Nyersen az igazi

A mandula nyersen vagy kissé megpirulva tartalmazza a legtöbb egészséges összetevőt. Ha pirított mandulát vásárolsz, tartsd szem előtt, hogy lehet, nem a legegészségesebb zsiradékon pirították, emiatt rögtön emelkedik a szénhidráttartalma is. Egész évben kapható az üzletekben, többféle formában: héjastól vagy anélkül, sózva, édesítve vagy darálva. Legjobb, ha nem feldolgozott mandulát vásárolunk. Vásárláskor olyan magokat keressünk, melyek világosbarnák, tömörek, egyformák és nehezek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X