Főoldal > DIÉTA > A legjobb fogyasztó fűszerek

A legjobb fogyasztó fűszerek

diétafogyásfogyókúrafűszerekgasztrotáplálkozás
0

Írta:

Aki gyakran főz, süt, az pontosan tudja, hogy egy-egy jól megválasztott és mennyiségben adagolt fűszer mennyire megbolondítja a legegyszerűbb étket is, fejedelmi lakomává varázsolva azt.

Ám a legokosabb háziasszony sem biztos, hogy tisztában van a fűszerek rejtett erejével. Azzal, hogy hatékony fogyást segítő eszközként is tekinthetünk rájuk. Ha tehát úgy döntesz, hogy kipróbálod fűszerdiétánkat, akkor irány a konyha és fedezd fel, milyen – a fogyás terén is hatékony fűszerek lapulnak a kamra mélyén, és melyeket kell okvetlenül beszerezned a hatékonyság érdekében. Jöjjön tehát a mi kis fűszervarázsunk.

Egyszerűen hatékony

Gyógynövényeink tárháza, melyeket fűszerként is használhatunk, szinte végtelen. Ennek ellenére a legtöbben ennek csak igen kis részét ismerjük. Pedig igazán hasznunkra válik, ha kiokosodunk belőle, hiszen ezen növényeink nem csak segítik a méregtelenítést, kimossák a sejtek között megrekedt vizet vagy fertőtlenítik az emésztőrendszert, de még az anyagcserét is felgyorsítják. A fogyasztásukkal a gyomorban vérbőséget okozunk, mellyel hatékonyabbá tesszük az emésztést. Változatos ízviláguknak köszönhetően ugyanakkor még a diétát is könnyebb lesz követned. Nem fogsz észveszejtően vágyakozni a csoki vagy egyéb nasik után.

Bátran, de túlzások nélkül

No persze, a túlfűszerezés ezekből sem ajánlott, hiszen azzal a kívánt eredménynek pont az ellenkezőjét érheted el, akár valamilyen gyomorbetegséget kockáztatva. Egy csipetnyi jó minőségű fűszer azonban csodát tehet nemcsak az ételeid ízével, de az alakoddal is. Diéta idején részesítsd előnyben a zsírégető, könnyű, kalóriaszegény fűszerfajtákat, mint amilyen a fahéj is, mely közismerten kifejezetten kiváló anyagcserefokozó hatású, a fokhagyma, mely remek vírusölő, a vérbőséget serkentő oregánó, vagy a vízhajtó tulajdonságú petrezselyem és kakukkfű, illetve az emésztést könnyítő gyömbér vagy szegfűszeg. Ezek közül bármelyiket használhatod, csak jól járhatsz! 

A fűszerdiéta egyébként roppant egyszerű. Nem kell mást tenned, csak minden étkezéskor, minden ételedbe belecsempészni egy pici zsírégető vagy anyagcseregyorsító fűszert. Azaz, reggelire egyél például egy adag zabkását, csipetnyi fahéjjal meghintve vagy olaszos rántottát két tojásból, paradicsommal és oregánóval megszórva. Tízóraira és uzsonnára jöhet egy kis poharas joghurt egy csipet szegfűszeggel vagy fahéjjal ízesítve. Ebédre fogyassz például gyömbéres csirkemellet ananászos barnarizzsel vagy fokhagymás grillezett halat citromos-zöldfűszeres salátával. Vacsorára pedig egyél kakukkfüves grillezett csirkemellet, párolt brokkolival vagy zsírszegény túrót fahéjjal. Amennyiben pedig kakaót vagy kávét iszol, szórj arra is egy kis fahéjat. Így nemcsak isteni ízű, de igen hatékony italt is nyersz!

fuszerek2.jpg ()

Le a sóval és az ételízesítővel!

Azzal párhuzamosan, ahogy egyre inkább felfedezed a gyógynövényeink nyújtotta izgalmasabbnál izgalmasabb ízvilágot, egyre egyszerűbbé válik megválnod (de legalább lecsökkentened) az addig használt só és előre gyártott ételízesítő porok mennyiségét. Tedd ezt annál is inkább, mert a só nagy mennyiségben alkalmazva nemcsak az egészségre kedvezőtlen hatású, de veszélybe sodorja akár a fogyókúrádat is! A sóban lévő nátrium ugyanis megköti a vizet, így a méreganyagok nem tudnak kiürülni a szervezetedből, míg a pangó nyirokfolyadék plusz centikben köszön vissza az olyan kényes területeken, mint a comb, a fenék, vagy épp a csípőtájék.

Nem sokkal jobb a helyzet a készen kapható ételízesítők esetében sem, melyekbe általában szintén rengeteg sót tesznek, megspékelve némi ízfokozó- és aromakeverékkel, s csupán minimális valódi fűszerrel. Ezekre szintén igaz a nem túl egészséges és diéta-barát címke. Így ezeket is jobb, ha kerülöd. Akár teljes mértékben el is hagyhatod őket, ha megtanulod a gyógynövényes fűszerek használatát, mert ezzel önmagukban is élvezhetővé válnak az ételek.           

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X