Főoldal > DIÉTA > Jó szénhidrátok fogyókúrázóknak

Jó szénhidrátok fogyókúrázóknak

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Felejtsd el, amit eddig hallottál: úgy is lehetsz sovány, ha eszel szénhidrátot, csak meg kell válogatnod, hogy milyet. Dönts az egészséges fajták mellett!

A diétázó nők első számú közellensége a szénhidrát. Amennyire szeretjük a tésztát, a kenyeret és minden édességet, annyi téves hiedelem kering arról, hogy a szénhidrát felelős a túlsúlyunkért.

Az új hír: A szénhidrátot nem kell száműznöd.

Szükséged van rá, hiszen ebből nyered ki az energiát. A tápanyagokban gazdag szénhidrát 100 kalóriánként legalább 2-3 gramm rostot tartalmaz, ezt pedig a szervezeted lassabban bontja le, így a telítettségérzet is tovább tart.

Íme 6 ízletes étel, amely jó szénhidrátokat tartalmaz!

Árpa

½ csésze főtt árpagyöngy: 97 kcal, 22 g szénhidrát, 3 g rost

Svéd kutatások szerint az árpa segít magasabb szinten tartani a vércukorszintedet, így sokkal később éhezel meg újra. Már egy adag fedezi a napi rostbeviteled 20-25%-át!

Zöldborsó

½ csésze főtt zöldborsó: 67 kcal, 12,5 g szénhidrát, 4,5 g rost

Fél csésze zöldborsóval fedezed a napi ajánlott cinkbevitel 12%-át. A benne lévő leptin nevű hormon csökkenti az éhségérzetet, hiszen figyelmezteti az agyadat, hogy a gyomrod mikor telt el.

Teljes kiőrlésű tészta

60 gramm száraz tészta: 198 kcal, 43 g szénhidrát, 5 g rost

Egy brit tanulmány szerint, ha több teljes kiőrlésű gabonát viszel be a szervezetedbe – naponta háromszor , alacsonyabb lesz a BMI-d (testtömegindex), és könnyebben meg tudsz válni a hasi zsírtól. Ha napi ½ csésze, tápanyagokban gazdag főtt tésztát megeszel, azzal kiegyensúlyozottabbá válhat az étkezésed.

teszta2.jpg ()

Sütőtök

1 csésze kockára vágott sült tök: 115 kcal, 30 g szénhidrát, 9 g rost

A sütőtök kiüti a listán szereplő összes ételt, hiszen a sárga finomság nyerné el a „Legmagasabb rosttartamú szénhidrát” díjat. Fogyassz belőle rendszeresen!

Teljes kiőrlésű kenyér

2 szelet teljes kiőrlésű kenyér: 160 kcal, 30 g szénhidrát, 8 g rost

Figyelem! Jól nézd meg a kenyerek címkéjét, mert kevés az, amelyik valóban 100%-ban teljes kiőrlésű gabonából készül. Egy szelet 80-90 kalóriát tartalmaz, így nem kell búcsút intened a szendvicseknek, a pirítósnak és a finom töltelékeknek.

Bab

Fél csésze babkonzerv: 109 kcal, 20 g szénhidrát, 8 g rost

A rendszeres babfogyasztóknak 23%-kal kisebb a csípőjük térfogata, és 22%-kal kisebb az esélyük az elhízásra. Bár minden babfajta kissé eltérő mennyiségű rostot tartalmaz, mind jó választás, mert fehérjét és vasat is tartalmaznak. Ne feledd, hogy a babkonzervet mindig érdemes leöblíteni, hogy csökkentsd a nátriumtartalmát!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X