Főoldal > DIÉTA > Fura, de hatékony fogyókúrás tippek

Fura, de hatékony fogyókúrás tippek

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x] Utazás és VitalExpo ki&aacute

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x)

Sokszor az igazság tűnik a leghihetetlenebbnek. Nincs ez másképp a fogyókúra terén sem. Néha az elsőre meglepőnek, vagy egyenesen agyamentnek tűnő ötlet lesz a leghatásosabb a fogyókúra során, vagy épp a súlyunk megtartásáért folytatott harcban.

1. Csináld magad

A mai rohanó világban valljuk be, hajlamosak vagyunk arra, hogy gyorsan bedobjuk a félkész kaját a mikróba, vagy rendeljünk egy gyors vacsit a gyorsétteremből, csak nekünk ne kelljen még ezzel is foglalkozni. Pedig többszörösen megtérül, ha rászánod magad egy kis munkára! Egyrészt ellazulsz főzés közben, másrészt örömet okoz, hogy alkottál valamit, amit csak tetéz az, ha másnak is ízlik, amit készítettél, arról már nem is beszélve, hogy pontosan tisztában leszel az elkészített mennyiségekkel, és nem esel bele abba a csapdába, hogy indokolatlanul nagy mennyiségű ételt készíts, és többet egyél, mint amennyi egy szimpla jóllakáshoz kell. Főzés közben pedig a belélegzett illatok miatt még telítettségi érzeted is lesz, így, ha valóban evésre kerül a sor, nem fogod úgy kívánni az étkeket, mert már elteltél az illatukkal.

A főétkezések között se túrórudit majszolj önfeledten, hanem hámozz meg valamilyen gyümölcsöt, ami hat az érzékeidre is és megtanít egy kis türelemre is, hiszen várnod kell, hogy hozzájuss. Még egy jó tanács: kisebb darabokra szeletelve tálald magadnak a tányérodon, így többnek fog tűnni a mennyiség, ami látványban is azt sugallja, hogy jól fogsz tőle lakni.  

2. Add meg a módját

Az állva, sebtében bekapott falatokat nem érezzük valódi étkezésnek – bár nem kevésbé hizlaló –, mint ahogy az is bizonyított tény, hogy minél gyorsabban falunk, úgy érezzük, hogy annál többet kell megennünk is ahhoz, hogy némileg jóllakottnak érezzük magunkat. Ennek oka, hogy ilyenkor a gyomrunknak nincs ideje időben jelzést küldeni az agyba arról, hogy jóllaktunk, így óhatatlanul többet eszünk, mint amennyire valójában szükségünk lenne. Ezzel szemben az esztétikusan tálalt és kényelmesen elfogyasztott étel a közérzeted mellett a testsúlyodra is jó hatással lehet. Zajos környezetben gyorsabban is esszük, mint ha csendben lennénk. Ezért add meg a módját az étkezésnek: élvezd ki az ízeket, illatokat, és a látványt, hiszen először a „szemünkkel” eszünk! Azaz, a munkahelyeden se edd az otthonról hozott ételt kapkodva a számítógép előtt ülve. Vonulj félre, és koncentrálj kizárólag az evésre!

fura2.jpg ()3. Elő a kistányérral

A bevásárlóközpontok nem véletlenül kínálnak nagy kosarat. Azt ugyanis a legtöbben kényszeresen megtöltjük, mert a gigantikus méretű kosarakban szinte nem is látszik, hogy vettünk valamit. Fordítsd meg ezt az ötletet: cseréld le a hagyományos méretű tányérodat kisebbre, amire még, ha jól tele is tömöd, akkor sem fér el annyi az ételből, mint a nagyobb fajtára. Így aztán a kisebb tányéron többnek és laktatóbbnak is véled majd ugyanazt a mennyiséget, és ha szép komótosan eszegeted meg az adagot, ez is el fog telíteni, mint az eddig gyorsan bekapkodott óriási adag.

4. Légy levesimádó

Mostanában egyre többet hallani arról, hogy a fogyókúra fontos kelléke lehet a leves. Ugyanis eltelíti a gyomrot, de mégsem úgy, mint egy pohár ásványvíz. Ennek oka, hogy a levessel a folyadék mellett tápanyagokat és vitaminokat is beviszünk a szervezetünkbe. Épp ezért sokszor meg is felel egy teljes étkezésnek (gondolj csak az egytálételnek minősülő leveskölteményekre), és ráadásul még hamarabb is érezzük magunkat jóllakottnak a szokásosnál. Persze azért itt sem árt észnél lenni, hiszen nem mindegy milyen leves választasz, így diéta szempontjából hanyagolandó a gulyásleves, a krém- és a porlevesek is. Annál inkább ajánlott lehet a könnyű zöldségleves, melyet többféleképpen variálhatsz. Alkotóelmeiről pedig pontosan tudod, hogy mifélék és miért kerültek bele. 

5. Moss fogat

Ez nem csak a fogaid épségének megőrzése miatt fontos tanács, hanem azért is, mert a fogkrém erőteljes íze azt közvetíti az agyadba, hogy vége az étkezésnek, ez pedig csökkenti az éhségérzetet. Arról már nem is beszélve, hogy még ha volna is kedved tovább falatozni, az átható mentol íz, biztos elveszi a kedved a további evéstől. (Amennyiben nincs kéznél sem fogkefe, sem fogkrém, akkor gyakorlatilag hasonló hatást érhetsz el egy erős mentolos rágóval.)   

6. Állj ellen a kísértésnek

Biztos voltál már te is úgy, hogy bár jól laktál az étellel, a legnehezebb feladat csak ezután jött: ellenállni a sütemény vagy csoki formájában jelentkező kísértésnek. Próbáld ki, hogy ilyen helyzetben magad elé dörmögöd, hogy „Már nem vagyok éhes, és nem is annyira kívánom ezt az édességet.” Lehet, hogy saját szavaidat hallva „észhez térsz”, és rádöbbensz, hogy nincs is szükséged arra az édességre. Ha ugyanis megfogalmazod az érzéseidet, könnyebben felelősséget érzel az iránt, mit eszel meg, és hamarabb megérzed a különbséget egy kis botlás és a szokásos falás között.

7. Eddz akaraterőre

Találd meg azt a számodra ideális mozgásformát, amely segít megtanítani a szervezetedre való nagyobb odafigyelésre és arra, hogyan élhetsz nagyobb harmóniában testeddel. Ha edzel, jobban megtanulod elviselni a kényelmetlenségeket, megtanulsz lemondani, ugyanakkor jobban érzékelni fogod azt is, milyen valódi szükségletei vannak szervezetednek. Márpedig, ha akaraterőd van, akkor nincs akadálya a megfelelő életmódváltásnak, és így a sikeres diétának sem.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X