Főoldal > DIÉTA > Öt meglepő rostforrás

Öt meglepő rostforrás

diétaegészségegészséges táplálkozásemésztésfahéjfogyáspadlizsánrostrostbevitelrostforrásoktáplálkozás
0

Írta:

A teljes kiőrlésű kenyéren kívül még számos más, finom ételből kinyerheted a szervezet számára szükséges napi rostmennyiséget. A következő öt ételben több rost van, mint a teljes kiőrlésű búzában, emellett az egészségre gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható.

 

Füge

A füge ízletes, magas rosttartalmú gyümölcs: 6,58 gramm rostot tartalmaz még egy kisebb adag is. A szárított fügét egész évben beszerezheted, de ha teheted inkább a friss, lédús gyümölcsöt válaszd, melynek még magasabb az ásványianyag-tartalma. A füge legyen szárított vagy frissen szedett, nagyszerű forrása a kalciumnak, a káliumnak és a magnéziumnak is.

Avokádó

Noha bőven akad benne a „jótékony”, esszenciális zsírsavakból, és sajnos a rettegett kalóriákból is, ha csak egy keveset kensz a tortillára, vagy egy kisebb darabot belevágsz a salátádba, nemcsak hogy még finomabb harapnivalót üthetsz össze, de a rostbeviteledet is felturbózhatod. Egy adagban 14 gramm rost van, ezzel pedig az avokádó az első a zöldségek között a rosttartalom tekintetében. Az avokádó a „rossz”, LDL-koleszterin csökkentésében is segít, illetve fokozza a „jó”, HDL-koleszterin termelődését. Gazdag az antioxidáns likopinban, a bőr- és szemerősítő béta karotinban, a szemvédő luteinben, valamint magnéziumban,  B-, E-, és K-vitaminban is.

Árpa

Ez a gabonaféle nem örvend túl nagy népszerűségnek. „Híresebb” társai árnyékában kell meghúzódnia, hiszen a búza, a zab, a rozs jóval gyakrabban kerül különféle elkészített verziókban a tányérokra. Pedig az árpa nagyon is megnyerő gabonaféle, főleg ami a benne lévő rostot illeti. Egy csészének megfelelő mennyiséggel már fedezheted a napi rostszükségleted 54 %-át. Az árpában lévő rost javítja a belek egészségét, és csökkenti a koleszterint. Emellett ez a gabona bővelkedik még szelénben is, amely csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

rost1.jpg ()

Padlizsán

A sötétlila zöldségről alig hinnénk, hogy tele van rosttal, pedig a padlizsán egy ultra-hatékony formája lehet a napi rostszükséglet fedezésének, hiszen ugyanannyi rostot tartalmaz, mint a sütőtök. Ezenkívül a padlizsán még magnéziummal, káliummal, foláttal, B6-, K-, és C-vitaminnal is feltölti a szervezetet.

Fahéj

Ki gondolná, hogy egy fűszer ennyi rostot tartalmaz? Ha egy teáskanálnyi fahéjjal meghinted a gabonapelyhedet, a zabkásádat vagy a kedvenc gyümölcsödet, azzal már 5%-át fedezed a napi rostszükségletednek. A fahéjnak vírus-, baktérium-, és gombaölő tulajdonsága is van, illetve fogyasztása stabilizálja a vércukor-szintet, emiatt jó, ha édesítőszer helyett fahéjat használsz. Sok benne a kalcium és a magnézium is, sőt egyes kutatások szerint még az agyműködést is serkenti. Az őrölt szegfűszeg rosttartalma megközelíti a fahéjét: egy teáskanállal majdnem 3 %-át biztosíthatod a szükséges napi mennyiségnek, ezért akár ezzel is feldobhatod kedvenc ételeidet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X