Főoldal > DIÉTA > Furcsa tények és tévhitek az ananászról – lelepleztük őket!

Furcsa tények és tévhitek az ananászról – lelepleztük őket!

ananászfogyókúragyümölcstévhit
0

Írta: and

Sajnos félreértések miatt rengeteg rossz információ látott napvilágot az ananásszal kapcsolatban, ezeket igyekszünk most tisztázni.  Alapvető információ, hogy olyan étel, mely fogyasztana, nincs (csak egy-egy élelmiszer-összetevő), hiszen a vízen, az üres kávén, és az üres teán kívül minden élelmiszernek van energiatartalma, amivel elfogyasztása után hozzájárul szervezetünk energiaigényének kielégítéséhez. Sokan írják fórumokon, hogy bizony csak akkor […]

Sajnos félreértések miatt rengeteg rossz információ látott napvilágot az ananásszal kapcsolatban, ezeket igyekszünk most tisztázni. 

Alapvető információ, hogy olyan étel, mely fogyasztana, nincs (csak egy-egy élelmiszer-összetevő), hiszen a vízen, az üres kávén, és az üres teán kívül minden élelmiszernek van energiatartalma, amivel elfogyasztása után hozzájárul szervezetünk energiaigényének kielégítéséhez.

Sokan írják fórumokon, hogy bizony csak akkor fogytak ananásszal, ha mást nem ettek, vagy csak nagyon keveset, ami azt jelenti, hogy jelentősen csökkentették korábbi energiabevitelükhöz képest a kalória bevitelt, és úgy fogyasztottak ananászt – egyértelműen a kalóriabevitel csökkentése okozott fogyást, mivel  ezek az emberek azt is elmondták, hogy amint visszatértek a korábbi étrendhez, bizony visszahízták a lekoplalt kilókat.

 Még többen szednek ananásztablettát a könnyű fogyás érdekében. Annak sikerül is a fogyás, aki az ananásztabletta mellett koplal, viszont ha valaki koplal, minek még a drágán megvásárolt ananász tabletta? Jó tudni, hogy 3 havi kúra árából dietetikussal sokkal eredményesebb egyéni étrendet lehet kidolgozni, amely nem csak egészségesebb, hanem tartósabb megoldás is a fogyás érdekében.

A hírek szerint az ananász zsírbontó gyümölcs. Ez megcáfolható, hiszen az ananászban való igaz, hogy a benne található egyik vegyület, a bromelain támogatja a fehérjék emésztését, de mivel alapvetően nem a fehérje a felelős a hízásért, az ananász fehérjebontó hatása nem tekinthető zsírégetőnek, fogyasztónak – sőt, a jobb emésztés, a jobb felszívódás miatt logikusan hizlalhat is.

ananasz2.jpg ()Egyes termékekre ráírták, hogy 1 db ananásztabletta 300 kalóriát éget el. Gondolkozzunk logikusan! Egy felnőtt, egészséges embernek napi átlag 80 gramm fehérje a javasolt. 1 gramm fehérje kb. 4 kalóriát tartalmaz, 80 gramm fehérje összesen 320 kalória, azaz egy ananásztabletta az összes bevitt fehérjénket „el is égeti”. Nagy bajban lennénk ha ez így lenne, hiszen akkor nincs meg a napi fehérjeszükségletünk, és ez tápanyag-hiányt okozna a szervezetünkben! Mivel a fehérjéket felépítő aminosavak energiát adnak, és ezekhez nem nyúl az ananász, mert csak fehérjét bonthat, ettől természetesen nem kell tartanunk.

Megfigyelhető, ha a friss gyümölcs fogyasztasz, hogy a veséd is fokozottabban fog működni – azaz gyorsabban távozik a vizelet. A vízhajtás – még ha a mérleg kevesebbet is mutat utána – nem egyenlő a testzsír csökkentésével, ahogy a rosttartalom segítségével az esetleges székrekedés megszüntetése sem tekinthető valódi fogyásnak, csupán a salakanyagok normális ürítésének.

Nézzük mégis mitől jó az ananász! Az ananász kellemesen édeskés-savanykás ízű gyümölcs, melynek zamata frissen fogyasztva (akár dzsúz formájában) sokkal jobban érvényesül, mint konzervként. Gyakran használjuk turmixban, gyümölcssalátának, koktélokhoz, gyümölcsös joghurtkészítésnél, de süteményekben is finom!

Az ananásznak jelentékeny a magas a szénhidrát- és a rosttartalma, C-, B-vitaminokat, béta-karotint, foszfort, cinket, kalciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A gyümölcsök közt a közepesen lúgosító hatásúak közé tartozik – lúgosító hatása körülbelül a narancséval azonos, de magasabb az őszibaracknál, almánál, epernél, dinnyénél, alacsonyabb a mazsolánál, feketeribizlinél, banánnál, sárgabaracknál, kivinél, cseresznyénél, körténél.

Nagyon fontos, hogy megfelelő vastagságban hámozzuk a friss ananászt, mert ha túl vékonyan hántjuk le a héját, arra érzékenyeknél nyelvégést-, viszketést-, maró hatást okozhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X