Főoldal > DIÉTA > Vitaminból is árt a sok?

Vitaminból is árt a sok?

C-vitaminegészségkalciumvitaminok
0

Írta: and

Tudtad, hogy módosították a vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi beviteli mennyiségéről szóló listát? Igen, az étrend-kiegészítőkön feltüntetett Recommended Daily Allowance (RDA), azaz ajánlott napi beviteli érték már tavaly több vitamin és ásványi anyag esetében változott, 2012 novemberében pedig már nem is lehetnek a polcokon olyan termékek, amelyek címkéjén a feltüntetett tápanyagok (vitaminok és ásványi […]

Tudtad, hogy módosították a vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi beviteli mennyiségéről szóló listát? Igen, az étrend-kiegészítőkön feltüntetett Recommended Daily Allowance (RDA), azaz ajánlott napi beviteli érték már tavaly több vitamin és ásványi anyag esetében változott, 2012 novemberében pedig már nem is lehetnek a polcokon olyan termékek, amelyek címkéjén a feltüntetett tápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) mennyisége nem az új napi beviteli értékekhez viszonyítottan van megadva.

Bűvös C-vitamin

Többségünk egyetlen vitamin ajánlott napi beviteli mennyiségével van tisztában: belénk vésődött, hogy naponta 60 milligrammnyi C-vitaminra van szükségünk (eddig rendre ennyi volt az általános multivitaminokban is), és tudjuk azt is, ha betegek vagyunk, elkél az 500–1000 milligrammnyi extra segítség is. Az új uniós irányelvek szerint ezek a számok részben változtak: az ajánlott napi beviteli mennyiséget tudományos kutatásokra támaszkodva 80 milligrammra módosították (már olyan gyártó is van, aki átállt erre az adagra). Ez a mennyiség még messze a biztonságos szint alatt van, a plafon ugyanis napi 1000–2000 milligramm – azért van két érték, mert két tudományos munkacsoport is meghatározta a maximális értéket, így ha biztosra akarsz menni, naponta 1000 milligrammnál nem szedsz többet ebből a vitaminból (ha ezt túlléped, veseköved lehet).

0023351_1.jpg ()

Add össze! A napi ajánlott C-vitamin-mennyiséget a táplálékkal is elfogyasztod: gondolj bele, önmagában 4 deka paprika, 20 deka savanyú káposzta tartalmaz ennyit.
Tudtad? Mi, emberek elég ügyetlenek vagyunk… Rajtunk, a tengeri malacon és különféle majomfajtákon kívül minden élőlény képes a C-vitamin szintézisére, vagyis a táplálékkal bevitt cukrokból C-vitamin előállítására.

Kevesebb kellene?

Míg a C-vitamin ajánlott napi adagját emelték, bármennyire meglepő is, de az ajánlott mennyiségeket a legtöbb esetben éppen hogy csökkentették. Az új ajánlás szerint kevesebb tiaminra (B1-vitamin), riboflavinra (B2-vitamin), niacinra (B3-vitamin), B6 vitaminra (piridoxin), biotinra (H-vitamin), káliumra, kloridra, foszforra, cinkre, rézre, mangánra, szelénre, krómra, molibdénre van szükségünk – a vitaminok és nyomelemek között bőven akad olyan is, amelynek ajánlott napi adagját felére-negyedére csökkentettek.
Tipp: B-vitaminokból, cinkből és rézből főleg a haj és körömerősítők tartalmaznak sokat (a B6-vitaminnál például van, hogy az újonnan ajánlott mennyiség hat-nyolcszorosát). Ezektől ennek ellenére sem kell félned, hiszen ilyen pirulákat egyrészt kúraszerűen szedsz, másrészt okkal. Azt is fontos tudnod, hogy összetevőik mennyisége még így is jócskán alulmúlja a maximális értéket.

Több kellene?

Bár kisebbségben vannak, de akadnak olyan vitaminok és ásványi anyagok is, amelyeknél emelték az ajánlott mennyiséget. Ilyen például az E-vitamin, amelynek 10 milligrammos napi ajánlását föltornázták 12 milligrammra. Picit emelték a magnéziumét is, amelynek ajánlott napi adagját 300 milligrammról 375-re növelték. Nagyságrendi változás a B12-vitaminnál történt, amelynek ajánlott napi mennyiségét két és félszeresére növelték (5,5 mikrogrammra), és több mint duplájára emelték a fluorid napi adagját is (ez most 3,5 milligramm lett).
Tipp: Kiegyensúlyozott táplálkozással ezeket az anyagokat is beviheted szervezetedbe (még az emelt mennyiséget is), ám ha vegetáriánus vagy, vagy nagyon kevés húst eszel, a B12-vitamin beviteléről gondoskodnod kell (ennek hiánya vérszegénységet okoz). Ennek oka, hogy B12-vitamint nem tartalmaznak a növényi eredetű eledelek.

A témáról bővebben a Maxima magazin 1. számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X