Főoldal > DIÉTA > Tápláló zöldség és gyógynövény egyben: a kukorica

Tápláló zöldség és gyógynövény egyben: a kukorica

0

Írta: and

A kukoricaszemeket, vagy bébi kukorica esetében az ehető torzsát is nyugodtan fogyaszthatod. A csemegekukoricában, amely főzni való, de akár grillezve és nyersen is ehető, az érettségi foktól, és a nyersen, vagy főzve való asztalra kerüléstől függ a tápanyag mennyisége. Nyers állapotban lédús, akár 60-70 százalékban tartalmaz vizet. Átlagban, 100 grammban 90 kcal, 3,2 g fehérje, […]

A kukoricaszemeket, vagy bébi kukorica esetében az ehető torzsát is nyugodtan fogyaszthatod. A csemegekukoricában, amely főzni való, de akár grillezve és nyersen is ehető, az érettségi foktól, és a nyersen, vagy főzve való asztalra kerüléstől függ a tápanyag mennyisége.

kukorica2.jpg ()

Nyers állapotban lédús, akár 60-70 százalékban tartalmaz vizet. Átlagban, 100 grammban 90 kcal, 3,2 g fehérje, 15 g szénhidrát – ebből 2,5 g rost –, 1,2 g zsír van. Ha a napi vitamin-, és ásványi anyag ajánlást vesszük figyelembe, 100 gramm elfogyasztásával több, mint 10 százaléknyi B1-, C-, niacin-, folsav vitaminokat, és magnéziumot, továbbá számottevő vasat, cinket, rezet és káliumot is biztosíthatsz szervezeted számára. A kukorica béta karotin tartalma pedig segít a napbarnította bőrszín elérésében is.

Szárított formában sokkal koncentráltabb a kukorica tápanyagtartalma – ebből a formából készül a pattogtatott kukorica, ami natúran egészséges, de mivel sózzuk, vajazzuk, sajtozzuk, cukrozzuk, könnyen válik hizlaló csemegévé!

100 gramm szárított kukorica magban 330-360 kcal, 8-10 g fehérje, 19-21 g szénhidrát – ebből 2,-3 g rost –, 2-3 g zsír van.

A bébi kukoricát nyersen, fagyasztva és konzervként is megtalálhatod a boltok polcain. Energiaértéke jóval alacsonyabb a kifejlett kukoricáénál, illetve az íze sem olyan intenzív, viszont könnyebben emészthető. 100 grammban 20 kcal, 1,7 g fehérje, 2,1 g szénhidrát, 0,5 g zsír van. Egyéb tartalmát még nem igazán mérték, így csak gyanítható, hogy arányaiban kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Frissen, konzervként salátákhoz, fagyasztva párolt zöldség keverékekhez, illetve önálló köretként nagyon finom!

Sok helyen azt tartják, hogy a főtt kukorica ízesebb, ha tisztítás és a bajusz eltávolítása után a burokleveleket a csövek mellé helyezzük a főzővízbe, ez igazi is, hiszen így természetes kukorica ízű lében fő. Érdemes kipróbálni!

Sajnos még most is divat órákon keresztül főzni, pedig a friss, valóban csemegekukorica szemeknek éppen elég, ha forrástól számítva 20 percig főzöd!

A finomságot elegánsan tálalhatod, ha a cső két végébe kicsi villát vagy hústűt szúrsz, majd ízlés szerint borsozod, sózod a szemeket.

A fagyasztott vagy konzerv kukoricából leves, krémleves, főzelék, püré, köret és saláta is készülhet, de akár levesbetétként is megállja a helyét.

Kiemelkedő táplálási jelentősége van a szárított kukoricaszemből készült kukoricadarának, lisztnek, hiszen nem tartalmazza a búza allergizáló gluténjét, viszont a búzaliszthez nagyon hasonlóan viselkedik, így kiváltható vele a búzaliszt, segítve a glutén allergiások étkezésének megvalósítását. Kukoricadarából, és lisztből hasonló ételeket készíthetsz, mint a búzadarából és lisztből, így palacsintát, tortillát, kukoricadara galuskát, tejbedarát is.

 

Játssz velünk, és nyerj Green Base lúgosító kapszulát! A játékért kattints ide.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X