Főoldal > DIÉTA > Takarítsd el a mérget!

Takarítsd el a mérget!

0

Írta: and

A szervezet méregtelenítése nem ismeretlen terápia, mégis kevesen használják, pedig elengedhetetlen része a harmonikus életnek. Mielőtt rászánnád magad szervezeted pihentetésére, nem árt tisztában lenned a méregtelenítés lényegével. Mit jelent pontosan? A méregtelenítés határozott időtartamig zajló folyamat, melynek során elősegítheted a szervezetedben lerakódott méreganyagok eltávozását. Leggyakoribb formája a böjt, amikor a fogyasztható élelmiszerek körét korlátozod. Élettevékenységed […]

A szervezet méregtelenítése nem ismeretlen terápia, mégis kevesen használják, pedig elengedhetetlen része a harmonikus életnek. Mielőtt rászánnád magad szervezeted pihentetésére, nem árt tisztában lenned a méregtelenítés lényegével.

Mit jelent pontosan?

A méregtelenítés határozott időtartamig zajló folyamat, melynek során elősegítheted a szervezetedben lerakódott méreganyagok eltávozását. Leggyakoribb formája a böjt, amikor a fogyasztható élelmiszerek körét korlátozod.

Élettevékenységed során rengeteg biokémiai melléktermék keletkezik, mely a beleken, a vesén és bőrön át távozik, ehhez add még hozzá a tüdődbe kerülő szmogot, cigifüstöt, a gyomrodba jutó műtrágya-maradványokat, a szennyezett ivóvizet, az alkoholt és a különböző gyógyszereket. Ugye, milyen ijesztőnek hangzik, hogy naponta mit kell cipelned?

A méregtelenítő kúrák általános javasolt időtartama heti 1, legfeljebb 2 nap, gyümölcsökkel, zöldségekkel kiegészülve, melyekből 2-2,5 kg fogyasztása ideális. Ami rendkívül fontos, hogy igyál mindig legalább 2,5 liter ásványvizet, és a tehermentesítést ne vidd radikális túlzásba, mert a koplalás után felléphetnek olyan hiányállapotok, melyek később komoly betegségekhez vezethetnek. 

Tisztítsd a beleket!

A méregtelenítés első körében a vastagbelet kell kitisztítani, gyógynövényi rostok segítségével, hogy kiürülhessen az évek alatt összegyűlt salakanyag, méreg. A folyamat alatt pótolnod kell a hasznos bélbaktériumokat, melyek egyensúlyozzák a bélflórát, és fontos, hogy májad is méregtelenítsd.  A béltisztítás nagyjából 2 napos diétát jelent. Első nap igyál 3 pohár kefirt, és rágcsálj kétszersültet. Ha nem szereted a kefirt, helyettesítheted szénsavmentes ásványvízzel. A második napon a kefir helyett minimum 3 liter cukormentes zöldség- vagy gyümölcslevet fogyassz, és egyél megint kétszersültet. A kúrát elég, ha havonta egyszer ismétled.

WellnessCafe tipp: Puritan’s Pride béltisztító kapszula probiotikummal, ár: 4.900.-Ft, Neera faszirup, ár: 5.500.-Ft.

Mosd át a veséket!

A vesében folyamatosan képződnek különféle sókristályok, melyek rendszeresen távoznak belőled. Ha veséd nem működik megfelelően, akkor jönnek a homokok és kőképződések.

Itt a nyár és a vese tisztítására legjobb, ha görögdinnyét veszel! Délutánonként 5 és 7 óra között – amikor legintenzívebb a szervezet vizeletkiválasztó tevékenysége – egyél annyi dinnyét, amennyi csak lehet. A görögdinnye tökéletes vizelethajtó, tágítja a húgyvezetéket, és elősegíti a vesehomok eltávozását.

WellnessCafe tipp: Primbiotic gél, ár: 4.100,-Ft, Psyllium méregtelenítő por, ár: 6.500.-Ft.

Pucold ki az ízületeket!

A bioüzletekben találsz olyan gyógynövényeket, melyekkel méregtelenítheted a szervezetedet, de otthon is készíthetsz ilyeneket. Önts 5 gramm babérlevélre 3 dl vizet és forrald kb. 5 percig, hogy eltávozzanak belőle a vesét irritáló olajok. Ezután töltsd termoszba a főzetet, hagyd állni 3 óráig, majd 3 napig apró kortyokban idd meg. Az érrendszer tisztításához készíts 10-10 dkg kamilla, orbáncfű, homokiszalmogyoparvirág és nyírfalevélből főzetet, egy kávéskanálnyi keverékből 2-2,5 dl vízzel forralj teát, 15-20 percig hagyd állni, majd tegyél hozzá egy kanál mézet és kortyold el.

WellnessCafe tipp: Supergreens kapszula szett flakonnal, ár: 34.900,-Ft, Thisilyn méregtelenítő csomag, ár: 11.900.-Ft.

Izzadj szaunával!

Ha fáradt vagy, esetleg zűrös napok állnak mögötted, vonulj szaunába, és hidd el, pár óra alatt többet teszel egészséged érdekében, mint akár a hetekig tartó koplalással.  Tudtad, hogy a bőrmirigyekben felhalmozódott toxikus anyagok nem mindig választódnak ki a bőr felületére, s egyszerű tusolással nem tudod eltüntetni őket? A szaunában lévő forró gőz felgyorsítja az anyagcserét, kitágítja a pórusokat, s eltávolítja a felhalmozódott szennyeződéseket, meglátod, rendszeres látogatással mozgékonyabb, energikusabb és pozitívabb leszel!

meregtelenites2.jpg ()Trendi méregtelenítő diéták

Limonádé diéta

A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom, ami nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz. Ez természetes savként fejti ki hatását, és szabályzó faktorként funkcionál – a feleslegesen bekerült sókat, ásványi anyagokat és bomlástermékeket oldja. Önts kevés forralt vízbe egy citrom facsart levét és lassan kortyolgasd el, vagy tegyél bele őrölt agyagot. Naponta akár 6-9 citromot is megehetsz, fokozatosan emelve a mennyiséget.

Öt napos léböjt kúra

Csak pár nap, és a hét végére érezni fogod, hogy könnyebb és felszabadultabb leszel! A léböjt ideje alatt legalább 3-4 liter folyadékot igyál, melyet elkészíthetsz gyógyteából, szűrt zöldséglevesből, friss gyümölcsléből vagy savmentes ásványvízből. A hozzávalókat turmixold össze, nagyon finom, ha narancsot, almát és grépfrútot, vagy sárgarépát, citromot, zellerszárat és gyömbér keversz össze.

A mozgás fontos, – minden diéta alapja –  az általa felgyorsított vérkeringésed a méreganyagok intenzívebb kiürülésének kedvez. A kúrák ideje C-vitamin, illetve más természetes étrend kiegészítőkkel támogasd újjászületésed. A böjt előtt soha ne egyél nehéz ételeket, időtartama alatt csak folyadékot vehetsz magadhoz, minden egyéb fogyasztása tilos!  A léböjt után pedig fokozatosan térj vissza a normális étrendedhez.

Nyersétel diéta

A nyers ételek fogyasztása jól hidratálja szervezetedet, biztosítja számára a megfelelő mennyiségű, minőségű tápanyagokat, és megkönnyíti a táplálék feldolgozást.

A diéta alapja rengeteg nyers zöldség, valamivel kevesebb gyümölcs, azok frissen facsart leve, levesek és ásványvíz.

A zöldségben minden benne van, amire szükséged van, bármivel párosítható, és kalóriaszegény. Ha belefér életedbe a drákói szigor, kezdetnek 2-3 napig frissen facsart leveket igyál, azután folytasd szilárdabb ételekkel. A módszer előnye, hogy a nyers zöldségek fogyasztásával fontos vitaminokat és ásványi elemet juttatsz be, de nem szabad sokáig ezeken vegetálnod, mert tápanyaghiányos állapot léphet fel.

Ne feledd! A méregtelenítés csupán kezdete a betegségek megelőzésének, szervezeted erősítésének és az esetleges súlyfelesleg eltüntetésének. A méregtelenítés és a toxinok bevitelének csökkentése mellett a harmadik, nagyon fontos dolog a környezettudatos életvitel, ami személyes felelősséged!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X