Főoldal > DIÉTA > Fogyókúrás étrend téli pluszkilók ellen

Fogyókúrás étrend téli pluszkilók ellen

diétafogyókúrapaleo-diétazsírégetés
0

Írta: and

Az étrend összeállításánál nem használtam gabonaféléket, hüvelyeseket, burgonyát, tejtermékeket, készételeket, cukrot, sót, kész ételízesítőket (pl. fokhagyma- és vöröshagymakrém, leveskockák, levesporok, ketchup, mustár stb…). Az étrend követésekor javasolt friss és szárított fűszereket (pl. petrezselyem, zeller, majoránna, kömény, kapor, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, tárkony, fokhagyma, hagymafélék, bors, fűszerpaprika) fogyasztani. Sós ízhatást a vasfűvel érhetsz el, amelyet gyógynövényboltokban lehet […]

Az étrend összeállításánál nem használtam gabonaféléket, hüvelyeseket, burgonyát, tejtermékeket, készételeket, cukrot, sót, kész ételízesítőket (pl. fokhagyma- és vöröshagymakrém, leveskockák, levesporok, ketchup, mustár stb…). Az étrend követésekor javasolt friss és szárított fűszereket (pl. petrezselyem, zeller, majoránna, kömény, kapor, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, tárkony, fokhagyma, hagymafélék, bors, fűszerpaprika) fogyasztani. Sós ízhatást a vasfűvel érhetsz el, amelyet gyógynövényboltokban lehet megvásárolni, és minden fogáshoz kipróbálhatod.

Ne feledd: A fogyás akkor lesz sikeres, ha az étrend mellett rendszeresen mozogsz, és naponta 1,5-2 liter szénsavmentes ivóvizet vagy forrásvizet (500 mg/l körüli ásványi anyagtartalommal) is elfogyasztasz!

1. nap

Reggeli: Tojásos saláta
Keverj össze 1 db, kockára vágott főtt tojást, 5 dkg metéltre vágott csirkesonkát, 10-10 dkg friss uborkát, paprikát, paradicsomot. Ha kész a saláta, szórd meg friss petrezselyemmel, ízesítsd pár csepp növényi olajjal, friss citromlével.

Tízórai: 1 nagy banán

Ebéd: Afrikai harcsaszelet, párolt kelbimbóval
Szórj meg 25 dkg afrikai harcsát kakukkfűvel, majd kevés olajon, mindkét oldalát süsd 4-4 percig. Csöppnyi olajon párolj roppanósra 30 dkg kelbimbót, és adj hozzá  frissen őrölt borsot, zúzott fokhagymát,  friss, aprított petrezselyemzöldet – ízlés szerint.

Uzsonna: 5 dkg sótlan mandula 1 teáskanál mézzel

Vacsora: Rakott brokkoli
A sütőt közepesen melegre melegítsd be. Fűszerezz meg 15 dkg darált csirkemellet aprított vöröshagymával, petrezselyemzölddel, frissen őrölt borssal – ízlés szerint. Főzz roppanósra 30 dkg brokkolit forró, köményes vízben. Fektesd a brokkoli felét egy kiolajozott tálba, simítsd rá a bekevert darált húst, és erre tedd rá a maradék brokkolit. Verj fel 1 db nyers tojást habosra 1 evőkanál vízzel, és ha kész, kanalazd rá a brokkoli tetejére, hogy mindenhová jusson belőle. Végül tedd be az előmelegített sütőbe 20 percre.

2. nap

Reggeli: Pulykasaláta
Fűszerezz meg10 dkg natúr pulykamellet frissen őrölt borssal, rozmaringgal, majd kevés olajon hirtelen süsd ki. Ha kész, metéld vékony szeletekre. Karikázz fel 10 -10 dkg friss retket, reszelj le egy karalábét, és vágj fel 20 dkg jégsalátát. A zöldfélékhez add hozzá a pulykamellet, szórd meg zöld petrezselyemmel, adj hozzá pár csepp növényi olajat és egy kis citromlevet.  

Tízórai: 2 db alma

Ebéd: Lecsós sertés ragu
Metélj vékonyra 15 dkg sertéscombot, és szeletelj fel 1 nagy fej vöröshagymát. A hagymát kevés olajon párold üvegesre,  majd add hozzá a sertéscsíkokat és pirítsd meg. Ha kész, ízesítsd vasfűvel, fűszerpaprikával, őrölt borssal, őrölt köménnyel és zúzott fokhagymával – ízlés szerint. Kevés víz hozzáadásával  párold 30 percig, majd adj hozzá 10 dkg szeletelt paradicsomot és 30 dkg szeletelt paprikát. Legalább 20 percig párold együtt a hozzávalókat.  

Uzsonna: 5 dkg sótlan tökmagbél 1 teáskanál mézzel

Vacsora: Sült csirkecomb, kapros cukkinivel
1 db csirkecombot alaposan kenj be darát lilahagymával, szórd meg frissen őrölt borssal, majd kevés olajon pirítsd meg a hús mindkét oldalát, és kevés vizet aláöntve süsd készre. Szeletelj fel 40 dkg bébicukkinit és apríts fel egy csomag kaprot. Ha elkészült a csirkecomb, vedd ki a sütőből és tartsd melegen. A visszamaradt szafton párold meg a cukkinit és ízesítsd kaporral.   

3. nap

Reggeli: Lazacos karalábé falatok
Hámozz meg 2 nagy fej zsenge karalábét és vágd fel falatnyi kockákra. Kockázz fel 10 dkg füstölt lazacot (ezek kisebbek lesznek, mint a karalábé kockák), majd tegyél a lazac darabokból minden karalábéra egyet-egyet. Falatonként fogyaszd. Ha a csemegét szeretnéd magaddal vinni a munkahelyedre, tűzd össze a darabkákat fogvájóval. Figyelj arra, hogy a falatkákat mindig hidegen tartsd.

Tízórai: 20 dkg szőlő

Ebéd: Zöldséges habart tojás
2 db tojáshoz 10-10 dkg spenótlevélre, reszelt sárgarépára, és szeletelt gombára lesz szükséged. Az aprított zöldségeket kevés olajon futtasd meg, majd üsd fel a tojásokat, és ízesítsd őket frissen őrölt borssal, aprított snidlinggel és  friss, aprított petrezselyemzölddel. A tojásokat verd fel jó habosra, öntsd a zöldségekre, és süsd össze a hozzávalókat. 

Uzsonna: 5 dkg sótlan földimogyoró 1 teáskanál mézzel

Vacsora: Csirkeragu leves
Kevés olajon piríts meg 15 dkg csirkemell kockát, 10-10 dkg kockázott gombát, egy petrezselyemgyökeret, sárgarépát, 5-5 dkg karikázott póréhagymát és kockázott zellert. Fűszerezd a hozzávalókat őrölt borssal, zúzott fokhagymával, friss petrezselyem- és zellerzölddel, vasfűvel – ízlés szerint. Ha kész, öntsd fel 4 dl vízzel, és forrástól számított (utána vedd takarékra, és fedd le) 20 perc alatt főzd készre.   

4. nap

Reggeli: Avokádós ráksaláta
20 dkg fagyasztott vagy hűtött garnéla rák farkát kevés olajon pirítsd készre. Adj hozzá 5 dkg szeletelt póréhagymát és kaprot. Szeletelj fel egy fél avokádót. Tegyél egy tálba 10-10 dkg szeletelt paradicsomot, jégcsapretket, majd add hozzá az avokádót és a kész rákokat. Ha kész, ízesítsd friss citromlével.

Tízórai: 20 dkg szilva

Ebéd: Padlizsán szendvics
Vágj fel fél kiló padlizsánt kisujjnyi, vékony szeletekre, locsold meg friss citromlével és hagyd állni 10 percig. Itasd fel róla a nedvességet. Ha kész, kevés olajon pirítsd puhára zúzott fokhagymával. 15 dkg csirkemellet vágj fel vékony szeletekre,  fűszerezd vasfűvel, kakukkfűvel – ízlés szerint. Ha kész, pirítsd készre a padlizsán után visszamaradt olajon – oldalanként 2-3 perc alatt. Pirítás után a csirkemellet tedd 2 szelet padlizsán közé. Akár újra összesütheted őket a meleg szendvicssütőben.

Uzsonna: 5 dkg sótlan dió 1 teáskanál mézzel

Vacsora: Zöldséges borjú
15 dkg kockázott borjúfilét ízesíts frissen őrölt borssal, vasfűvel, darált vöröshagymával, és kevés olajon párold legalább 20 percig. Adj hozzá 10-10 dkg szeletelt káposztát, sárgarépát, karalábét, brokkolit.  Kb. további 15 perc alatt párold meg.

5. nap 

Reggeli: Paprikás omlett
Kevés olajon párolj üvegesre10-10 dkg reszelt kínai kelt, szeletelt paprikát, 5 dkg szeletelt póréhagymát. 2 db alaposan felvert tojást ízesíts fűszerpaprikával, frissen őrölt borssal, vasfűvel, és ha kész, öntsd a párolt zöldségekre, hogy az egészet lefedje. Végül fedd le, hagyd állni öt percig és utána már fogyaszthatod.

Tízórai: 2 db körte

Ebéd: Spárgás pulykamell
Fűszerezz be 15 dkg natúr pulykamellet frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, és kevés olajon hirtelen süsd meg. Ha kész, tartsd melegen. A visszamaradt olajon párolj meg 30 dkg spárgát, szórd meg friss zöldpetrezselyemmel és csepegtess rá friss citromlevet.

Uzsonna: 5 dkg sótlan napraforgó magbél 1 teáskanál mézzel

Vacsora: Sült ponty, petrezselymes zellerrel
Ízesíts 20 dkg pontyfilét vasfűvel, frissen őrölt borssal, és kevés olajon süsd mindkét oldalát kb. 4-4 percig. Közben gyalulj le 30 dkg zsenge zellert, és kevés olajban párold 3-4 percig. Ha kész, szórd meg 1 nagy csomag frissen aprított petrezselyemzölddel és a hallal együtt tálald.   

6. nap

Reggeli: Sült csirkemell céklasalátával
Borsozz meg 15 dkg csirkemellet és kend meg pár csepp mézzel. Hámozás után reszelj le 20 dkg friss céklát, majd karikázz hozzá 10 dkg szárzellert is. Keverj hozzá friss, aprított snidlinget, pár csepp növényi olajat és friss citromnak a levét. Amíg összeérik, süsd meg kevés olajon a csirkemellet. Együtt fogyaszd őket.

Tízórai: 20 dkg friss narancs

Ebéd: Nyúlhús leves
2 db kisebb nyúlcombhoz (15-20 dkg/db) adj hozzá egészben 5 -5 dkg tisztított zellert, karalábét, sárgarépát, petrezselyem gyökerét, kelbimbót. Engedd fel 4,5 dl hideg vízzel, fűszerezd vasfűvel, hagymával, fokhagymával, petrezselyem-, és zellerzölddel. Felforrás után vedd takarékra, fedd le félig és 1 óra alatt főzd készre. Az egyik nyúlcombot tedd félre a vacsorához.

Uzsonna: 5 dkg sótlan kesudió, 1 teáskanál mézzel

Vacsora: Sült sütőtök, főtt nyúlcomb
A nyúlcomb mellé készíts sütőtököt. Tegyél be a sütőbe 40 dkg sütnivaló tököt (1 vagy 2 szeletben), és kb. 35-40 perc alatt süsd készre.

7. nap

Reggeli: Cikória saláta főtt tojással
Főzz keményre 1 tyúk vagy 3 db fürjtojást. Amíg fő, vágj fel 1 nagy cikóriasalátát, és karikázz hozzá 1 nagy csomag újhagymát. Ízesítsd kevés olajjal, friss citrom levével, frissen őrölt borssal és frissen aprózott petrezselyemgyökérrel. Kockázd fel a megfőtt, megtisztított tojásokat,  és ha kész, szórd meg vele a salátát.

Tízórai: 20 dkg friss ananász

Ebéd: Paradicsomos káposzta, tükörtojással
Vágj cikkekbe 20 dkg paradicsomot, és kevés forró olajon párold meg. A főzés során visszamaradt paradicsom héját dobd ki. A paradicsomhoz adj hozzá 5 dkg darált vöröshagymát, pici fűszerpaprikát és alaposan keverd össze. Ha kész, adj hozzá 30 dkg szeletelt fehér káposztát, ízesítsd őrölt borssal, köménnyel és csöppnyi mézzel. Engedd fel 2-3 evőkanál vízzel, és takarékon lefedve 20 perc alatt párold meg. Amíg kihűl, kevés forró olajon süss meg tükörtojásnak 3 db fürjtojást vagy 1 db tyúktojást.  

Uzsonna: 5 dkg sótlan amerikai mogyoró 1 teáskanál mézzel

Vacsora: Töltött paprika
Vágd le 3 db nagy kaliforniai paprika tetejét. Csumázd ki, majd a tetejéről leeső paprika darabjait is vágd össze. Kevés olajon piríts meg 15 dkg darált pulykamellet, adj hozzá darabolt paprikát, 5 dkg szeletelt póréhagymát, 10-10 dkg karfiolt, kockázott sárgarépát és cukkinit. Fűszerezd őrölt borssal, vasfűvel, pici piros paprikával. 15 perc alatt pirítsd meg, és a tölteléket halmozd a kicsumázott paprikába. Hidegen is finom!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X