Főoldal > DIÉTA > 6 durva tévhit a hízásról

6 durva tévhit a hízásról

diétafogyókúrahízástévhit
0

Írta: and

1. tévhit: „Nem szeretnék hízni, ezért száműzöm a kólát, cukros üdítőket és csak gyümölcslevet iszom.” Bár a gyümölcslé jobb választás a kólánál és cukros üdítőnél, mert természetes formában tartalmaz cukrot, vitamint és ásványi anyagokat, de sajnos az energiatartalma közel ugyanannyi mint tiltólistás társainak.Tippünk: A gyümölcslevek helyett válaszd a friss ivó-, forrás- és ásványvizeket (pl. tehetsz […]

1. tévhit: „Nem szeretnék hízni, ezért száműzöm a kólát, cukros üdítőket és csak gyümölcslevet iszom.”

Bár a gyümölcslé jobb választás a kólánál és cukros üdítőnél, mert természetes formában tartalmaz cukrot, vitamint és ásványi anyagokat, de sajnos az energiatartalma közel ugyanannyi mint tiltólistás társainak.
Tippünk: A gyümölcslevek helyett válaszd a friss ivó-, forrás- és ásványvizeket (pl. tehetsz bele citromkarikát is), gyümölcs- és gyógyteákat.

2. tévhit: „Nem szeretnék hízni, ezért csak gyümölcsöt eszem.”

Ha valaki a testsúlycsökkentő-étrend keretében naponta, kilószámra eszi az őszibarackot, szőlőt, banánt, akkor nem fogyni, hanem hízni fogsz.
Tippünk: Naponta maximum 30 dkg gyümölcsöt fogyassz. Például: 30 dkg friss vagy mirelit gyümölcs (pl: eper, ribizli, málna, barack, dinnyefélék, stb…) vagy 20 dkg friss gyümölcs (szőlő, szilva, narancs, mandarin, grapefruit) és 10 dkg banán, vagy 2 dl 100%-os gyümölcslé 1 dl vízzel hígítva.

3. tévhit: „Nem szeretnék hízni, ezért zsír helyett inkább olajat használok.”

Tévedés, hogy a növényi olajoknak sokkal kevesebb a kalóriatartalma mint a zsírnak! Sajnos a két érték csaknem azonos.
Tippünk: A növényi olajoknak egészségesebb a zsírsav összetétele, ezért használhatod őket főzéshez, de csak mértékkel! A saláták készítéséhez válassz az alábbi hidegen sajtolt olajok közül, pl: dió-, lenmag-, tökmag- vagy mogyoróolaj stb.

0021074_1.jpg ()

4. „Nem szeretnék hízni, ezért cukor helyett barnacukrot vagy mézet fogyasztok.”

Sajnos a barnacukor és a méz energiaértéke a cukoréhoz közel hasonló. A barnacukor igen minimális különbséget mutat a fehércukorhoz képest. Ám a mézben sok a könnyen felszívódó cukor, vitamin és ásványi anyag, ezért egészségesebb.  
Tippünk: Bár a méz jóval drágább a cukornál, és kicsit alacsonyabb az édesítőereje mint a cukornak, de napi 2-3 teáskanál beleférhet a napi energiaigénybe! Ne feledd: ennél több fogyasztása súlytöbbletet okozhat!

5. „Nem akarok hízni, ezért hat óra után már semmit sem eszem”

Ha szeretnéd a testsúlyodat csökkenteni, de késő estig vagy ébren (sőt még dolgozol is), akkor a szervezet tartalékolni kezd. Ha 5-7 órán keresztül ébren vagy úgy, hogy semmit sem eszel, az koplalásnak számít, miközben a szervezeted rengeteg energiát veszít. A későbbiekben még hízás is előfordulhat. 
Tippünk: Csak akkor ne egyél semmit este hat óra után, ha teljesen egészséges vagy, minden este legkésőbb nyolc órakor aludni térsz, és este hat óráig az összes, számodra szükséges tápanyagot elfogyasztottad, és elalvásig elegendő vizet is ittál! Egyéni étrend kialakításához kérd dietetikus szakember tanácsát! 

6. „Nem akarok hízni, ezért a testsúlycsökkentő csodaszerekre esküszöm.”

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a csodaszernek kikiáltott testsúlycsökkentők fogyasztása nem ajánlott! Miért nem? Mert sok esetben ezek a termékek olyan élelmiszerek “hulladékai”, amit jó áron értékesítenek a reménykedő fogyni vágyóknak. Például a zöld tea kivonatoknál egészségesebb valódi zöld teát inni, így még a folyadékpótlás is biztosított. Ugyanez igaz például az almaecet, káposztaleves és a többi kapszulára. Ne várj csodát a hirtelen bekapkodott tablettáktól.
Tippünk: A mesterséges csodaszerek válassz természetes módszereket. Ha fogyni szeretnél, az étrend összeállítását bízd szakemberre! Úgy soha ne kezdj bele fogyókúrába, hogy előtte nem konzultáltál szakemberrel!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X