Főoldal > DIÉTA > Így grillezz a szabadban! – Tuti tippek a szakértőtől

Így grillezz a szabadban! – Tuti tippek a szakértőtől

diétafogyókúragirll-party
0

Írta: and

A kora tavaszi nyári meleg kicsalja a kertbe a családokat, baráti társaságokat. Ilyenkor előkerülnek a szabadtéri grillsütők, eszközök és a grillezni való húsok, zöldségek, gyümölcsök. Dietetikus szakértőnk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a grillezésről.   Zöldségek, gyümölcsök grillezése A zöldségfélék, gyümölcsök grillezése nagyon egyszerű: kevés olajjal bekenve már rakhatod is őket a grillrácsra. A zöldségeket csak […]

A kora tavaszi nyári meleg kicsalja a kertbe a családokat, baráti társaságokat. Ilyenkor előkerülnek a szabadtéri grillsütők, eszközök és a grillezni való húsok, zöldségek, gyümölcsök. Dietetikus szakértőnk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a grillezésről.  

Zöldségek, gyümölcsök grillezése

  • A zöldségfélék, gyümölcsök grillezése nagyon egyszerű: kevés olajjal bekenve már rakhatod is őket a grillrácsra.
  • A zöldségeket csak a grillezés után sózd meg egy kicsit. 
  • A zöldségeket ne vágd 2 cm-nél vastagabb szeletekre, mert nem sülnek át rendesen.
  • A zöldségeket csak addig süsd, amíg majdnem puhák és finoman megperzselődtek.
  • A gyümölcsök cukortartalma a gyümölcsre karamellizálódik, és így a gyümölcs még finomabb lesz. 

Grillezésre javasolt zöldségek: cukkini, padlizsán, paprika, hagymafélék, csöves kukorica, spárga, paradicsom, kígyóuborka, patisszon
Grillezésre javasolt gyümölcsök: ananász, alma, körte, kivi, sárgadinnye, őszibarack, banán, szilva, füge

0018854_1.jpg ()

A húsok, halak grillezése

  • A húsok és halak grillezésénél nagyon figyelj arra, hogy mindig frissek legyenek az alapanyagok.
  • A halak kiválasztásánál figyelj arra is, hogy ha szálkás, akkor jól átsüljön. 
  • A nagyon inas hús nem alkalmas grillezésre.
  • A grillezésre szánt hússzeletek, halak egyenletesen vastagak legyenek, de ne feledd, hogy a nagyon vastag hús- és halszelet nem fog átsülni rendesen.
  • A halat és a húst villa helyett húscsipesszel forgasd, így a húslé nem távozik és nem szárad ki a hús vagy a hal.
  • A pácokhoz jó minőségű olajat vegyél: a legjobb, ha napraforgó- vagy keverék olajat használsz.
  • A pácot természetes alapanyagokból készítsd. 

Grillezésre javasolt húsok: csirke- és pulykamell, csirke- és sertéscomb, tarja, marha-borjú bélszín, hátszín
Grillezésre javasolt halak: lazac, afrikai harcsa, pisztráng, dévérkeszeg

Vörös húsok pácolása
Milyen fűszereket használj?
A vörös húsok pácolásához karakteresebb ízek illenek, mint pl: fokhagyma, vöröshagyma, fekete bors, fűszerpaprika, chili, kurkuma, kömény, borókabogyó, kömény, babér, mustármag, rozmaring, tárkony.
Páctippünk:
Hozzávalók:
olaj, só, vöröshagyma, fokhagyma, őrölt bors, babér, majoranna, mustár
Így készítsd a pácot:
1 kg húshoz 1 dl olajból készítsd a pácot, ízlés szerint adagolva a hozzávalókat. Kb.10 percig hagyd állni a páclevet, majd kóstold meg, és szükség esetén ízesítsd tovább. 

Fehér húsok pácolása
Milyen fűszereket használj?
A fehér húsok pácolásához a lágyabb ízek illenek, mint pl: fehérbors, gyömbér, szerecsendió-virág, szegfűbors, szegfűszeg, majoranna, kakukkfű, zsálya, borsikafű, rozmaring, tárkony, bazsalikom, medvehagyma, metélőhagyma.
Páctippünk  
Hozzávalók:
olaj, só, metélőhagyma, petrezselyemzöld, oreganó
Így készítsd a pácot:
1 kg húshoz 1 dl olajból készítsd a pácot, ízlés szerint adagolva a hozzávalókat. Kb.10 percig hagyd állni a páclevet, majd kóstold meg és szükség esetén ízesítsd tovább.

Halak pácolása
Milyen fűszereket használj?
A halak pácolásához az egyszerűbb ízek illenek, mint pl: borsikafű, rozmaring, kakukkfű, zsálya, kapor, tárkony, édeskömény, ánizskapor, petrezselyem, oreganó, bazsalikom, medvehagyma
Páctippünk  
Hozzávalók:
olaj, só, friss vágott kapor, borsikafű
Így készítsd a pácot:
1 kg halhoz 1 dl olajból készítsd a pácot, ízlés szerint adagolva a hozzávalókat. Kb.10 percig hagyd állni a páclevet, majd kóstold meg és szükség esetén ízesítsd tovább.

Grillezz mesterfokon
– A grillezőt a szabad levegőn, mindig szélvédett helyen állítsd fel.
-A faszenet a sütés előtt legalább 30-40 perccel gyújtsd meg, hogy jó parázs legyen a sütéshez.
– Vegyi anyagot ne használj a tűzgyújtáshoz, mert az égéstermékek mérgezőek.
– A grillrácsot úgy helyezd a tűz fölé, hogy legyen hely a forró levegő számára, hogy  megfelelően érje a grilleznivalókat.   
– A grillrácson fóliába is teheted a grilleznivalót – ebben az esetben a fólia belsejét olajozd ki.
– A sütnivalókat akkor rakd a grillrácsra, ha a faszén már nem lángol, hanem parázslik, mert akkor sül át legintenzívebben az étel.  
– Mélyhűtött sütnivalót sose tegyél a grillrácsra, csak szobahőmérsékletűt.
– Mindig legyen kéznél egy vödör víz, az esetleges balesetek megelőzése céljából.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X