Főoldal > DIÉTA > Diéta a divatdiktátortól! – Itt a megreformált 3D-étrend!

Diéta a divatdiktátortól! – Itt a megreformált 3D-étrend!

3D étrenddiétafogyókúraLagerfeld
0

Írta: and

Neked ajánlott… … ha látványos eredményekre vágysz.… ha nem idegenkedsz az étrendkiegészítők alkalmazásától.… ha azt szeretnéd hogy fogyókúrád az önkínzás helyett a luxusról szóljon A diéta alapelve A 3D-étrend létrejötte a világhírű német divattervezőnek, Karl Lagerfeldnek köszönhető, aki komoly súlyfelesleget felszedve önmaga újrakreálása mellett döntött Dr. Jean – Claude Houdret segítségét igénybe véve. Az eredeti […]

Neked ajánlott…

… ha látványos eredményekre vágysz.
… ha nem idegenkedsz az étrendkiegészítők alkalmazásától.
… ha azt szeretnéd hogy fogyókúrád az önkínzás helyett a luxusról szóljon

A diéta alapelve

A 3D-étrend létrejötte a világhírű német divattervezőnek, Karl Lagerfeldnek köszönhető, aki komoly súlyfelesleget felszedve önmaga újrakreálása mellett döntött Dr. Jean – Claude Houdret segítségét igénybe véve. Az eredeti Karl Lagerfeld 3D-diéta népszerűsége – és hiányosságainak felismerése – adta az ötletet arra, hogy megreformáljuk a némileg elavult módszert. Az új diéta kialakításakor megtartottuk azon részeit, amelyek miatt sokan megkedvelték. Fontos változás az, hogy módosítottuk azokat az elemeit, amelyek csökkentették a fogyás biztonságosságát. Beépítettünk még néhány, szervezeted salaktalanítását és zsírégetését is elősegítő módszert. Az étrendet tehát a jobb tápanyag-ellátottság (a hiánybetegségek kialakulásának elkerülése) és a nagyobb változatosság érdekében könnyebben követhetővé alakítottuk, így született meg a módosított, kimondottan súlycsökkenést eredményező 3D (design, doktor/dietetikus, diéta) -étrend.

A 3D étrend jellemzői

A módosított 3D-étrend sok szempontból hasonlít a mediterrán étrendhez sőt az Atkins-étrendhez is, eltér viszont abban, hogy ez egy szakember által folyamatosan kontrollált és a kalóriaszámolásra is komolyan építő módszer.

  • A 3D-étrend gazdag zöldségekben (nyers, lé- és főzelék formájában egyaránt) és gyümölcsökben.
  • Kifejezetten gazdag fehérjében is (pl.: tengeri halakban, a tenger gyümölcseiben, sovány húsokban). Mindezt fehérjekészítmény fogyasztása is kiegészíti.
  • Az első két fázisban az étrend szénhidrátszegény, ám később nő a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta és más gabonából készült ételek jelentősége.
  • A sajtok, sajtkülönlegességek fogyasztása is hangsúlyos. Fontos, hogy tej, kefír, joghurt is szerepeljen a menüdben, mert ez a kielégítő Ca-és D-vitamin bevitelhez nélkülözhetetlen.
  • Jellemző az extra szűz olívaolaj használata és a zsíros ételek pl: a zsír, vaj kerülése!  
  • Fontos – ha megteheted - iktass be kaviárt, lazacot, rákhúst és más drágább vagy különlegesebb ételeket is az étrendedbe. Kényeztesd magad egy kicsit.
  • Minden nap kötelező 2-3 l folyadék elfogyasztása!
  • Az étrend követésekor javasolt egy orvos vagy a gyógyszerész által előírt komplex vitamin és ásványi anyag készítmény mindennapos használata is.
  • Érdemes lehet továbbá az anyagcsere fokozása érdekében naponta 2-3 csésze illatos és antioxidáns hatású anyagokban gazdag zöld teát is beépíteni az étrendbe.

0018969_1.jpg ()

Hogyan épül fel az étrend?

Az étrend első szakasza
Az első, három hetes szakasz a bevezetés szakasza, amelynek célja orvosi, dietetikusi ellenőrzés mellett a fogyás beindítása. Erre a módosított 3D-étrendben nőknél minimálisan 1200, férfiaknál 1400 kcal napi energia bevitel engedélyezett (az eredeti étrend ennél drasztikusabb, ezt nem javasoljuk!). Rendszeres tej- és tejtermék fogyasztása javasolt, napi 80-150 g hús illetve hal fogyasztása mellett – az ebéd például sovány hús és saláta kombinációja is lehet. Naponta 2 alkalommal fogyasztható - az  étvágyat is csökkenthető - fehérjeturmix, melynek alapja 2 dl tej (a napi összmennyiségbe beleszámítandó), joghurt vagy kefir legyen, amit fél (esetleg egy) adag, azaz 10-15 (illetve 25-30) g tejsavó alapú ízesített fehérjeizolátummal vagy koncentrátummal keverj össze. A tejcukor emésztési zavara vagy tejfehérje-allergia esetén javasolt a szójatej vagy más tejhelyettesítő, és szükség esetén a fehérjeforrás is kicserélhető. A zöldségek, különösen zöldséglevek liberálisabban fogyaszthatóak, ugyanakkor a gabona alapú ételek ekkor még nem vagy csak kis mennyiségben megengedettek (ahogy az energiabevitelbe belefér).
Az étrend második szakasza
A második fázisban elhagyhatóak a fehérje alapú turmixok, az energiabevitel pedig tovább emelhető nőknél minimálisan 1400, férfiaknál 1600 kcal napi energiabevitelre, növelve elsősorban a szénhidrát fogyasztását. Ez a szakasz addig tartható míg a BMI el nem éri a 24-25-ös értéket.  
Az étrend harmadik szakasza
A harmadik fázisban az energiabevitel tovább növelhető nőknél minimálisan 1600, férfiaknál 1800 kcal/nap-ra, ekkor már minden ételt szabad fogyaszthatunk, de természetesen mértékkel!

Mire figyelj?

  • Tájékozódj az étrendről honlapunkon a mintaétrend áttekintésével és kérdezz dietetikus szakértőinktől. Hziorvosod vagy dietetikusod pedig folyamatosan felügyelje az egészségi állapotodat!
  • Add meg a módját az evésnek! Ne siess, ne kapkodj, élvezd a körülötted lévők társaságát!
  • Szerezz be egy tápanyagtáblázatot – ez az interneten is megtalálható – a napi energiabevitel pontos kiszámításához, és tarts a kezed ügyében egy számológépet is.
  • Mozogj rendszeresen! A kiegészítőként fogyasztott fehérje pedig segíthet a csökkenő izomtömeg megőrzésében.
  • Ne hanyagold el a sovány tej- és tejtermékek rendszeres fogyasztását! Ha kihagyod a tejet, tejtermékeket a turmixból, gyorsabb lehet a fogyásod, ám nem viszel be elegendő kalciumot szervezetedbe. A magas fehérjetartalmú étrendek követésekor fokozottabban érdemes a kielégítő kalciumfelvételre odafigyelni!
  • Ha problémáid vannak a vérzsírszinteddel – és ez körülbelül a felnőtt népesség felét érinti –  akkor érdemes dietetikussal is konzultálnod étrended összeállításakor.
  • Betegségek – különösen diabétesz, máj és veseproblémák – esetén feltétlenül ajánlott szakember (orvos, dietetikus) tanácsát kikérni az étrend alkalmazásával kapcsolatban.

Értékelés a szakember szemével:

Előnyök:

  • A fogyókúra elején sok embernek szüksége van a gyors és látványos eredményekre a kellő motiváltsághoz – ezt a módosított 3D-diéta biztosíthatja számodra.
  • A fehérjedús testtömegcsökkentő étrendek segíthetnek a jóllakottság érzésének fenntartásában, az éhségérzet enyhítésében és az izomtömeg megőrzésében. Mindezt a tejsavófehérje – bizonyos kutatások alapján – kifejezetten támogathatja.
  • Az ízletes csokis, epres vagy más ízű tejsavó alapú fehérjeturmixok nem csak az étvágy csökkentését segíthetik, de az édesség iránti vágyadat is kielégíthetik (például: gyümölcsdarabokat, csokoládéreszeléket vagy más finomságokat tartalmazó termékek).

Hátrányok:

  • A fokozott fehérjefogyasztásra építő módszerek tudományos háttere jelenleg még mindig tartogat tisztázatlan kérdéseket.
  • Az étrendkiegészítőkkel megtámogatott fogyókúrák gyengíthetik az önmagadba vetett hitedet, elhitetve veled azt, hogy kiegészítők használata nélkül nem érhetsz el eredményeket.
  •  Az ételkülönlegességek, ínyencségek bizony alaposan megterhelhetik pénztárcádat!

Ne feledd, hogy tartós eredményt csak a tartós étrend- és életmód változtatással lehet elérni. A cél a kilók leadása, de ne feledd:a harmadik fázist is javasolt idővel elhagyni! Életmódváltásra van szükség, mivel ez a garanciája az évekig megtartott eredményeknek! Javasoljuk, hogy ennek érdekében az étrend alkalmazása után próbáld ki a Wellness vagy Mediterrán étrend valamelyikét, vagy kérj orvosodtól, dietetikus szakembertől személyesen tanácsot életedmódod tartós átalakításához!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X