Főoldal > DIÉTA > 5 táplálkozási baki, amit ne kövess el, ha sportolsz!

5 táplálkozási baki, amit ne kövess el, ha sportolsz!

diétafogyókúramozgástáplálkozás
0

Írta:

1.Túl kevés folyadékA legtöbben csak akkor isznak sportolás közben, ha szomjasak, pedig szomjúság már jelentős folyadékhiányra utal. A vér ilyenkor besűrűsödik, emiatt a koncentrációs képesség csökken, majd negatívan hat az egyensúlyozásra és az izomerőre is.Tippünk:– Sportolás előtt (ne közvetlenül) tankold fel a folyadékraktáraidat ásványvízzel vagy sportolóknak kifejlesztett sportitallal, de csak nagy hőségben, vagy 1 órát […]

1.Túl kevés folyadék

A legtöbben csak akkor isznak sportolás közben, ha szomjasak, pedig szomjúság már jelentős folyadékhiányra utal. A vér ilyenkor besűrűsödik, emiatt a koncentrációs képesség csökken, majd negatívan hat az egyensúlyozásra és az izomerőre is.
Tippünk:
– Sportolás előtt (ne közvetlenül) tankold fel a folyadékraktáraidat ásványvízzel vagy sportolóknak kifejlesztett sportitallal, de csak nagy hőségben, vagy 1 órát meghaladó mozgás esetén.
– Sportolás közben 10-20 percenként igyál meg körülbelül 2 deci folyadékot, de óvakodj a jéghideg és nagyon szénsavas frissítőktől!

2. Vitamin- és ásványianyag-hiány

A rendszeres sport miatt megnövekedik a szervezet vitamin, és ásványi anyag igénye, ezért oda kell figyelned a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A legjobb, ha mindenből eszel – mértékkel.
Tippünk:
– Fogyassz naponta háromszor-ötször gyümölcsöt és zöldséget, mert ezek nemcsak vitaminokat, hanem rostokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, ráadásul finomak!
– Táplálkozz sokoldalúan! Ha hetente háromszor több mint egy órát sportolsz, a szervezeted jobban igényli a kalciumot, a magnéziumot és a káliumot.

0018814_1.jpg ()

3. Túl sok fehérje

Az izmok felépítéséhez elengedhetetlen a fehérje, de tévedés azt hinni, hogy a gyarapodó muszklik extra adag steaket igényelnek! A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi a fehérjebevitelt.
Tippünk:
– Ha nem vagy profi sportoló, de rendszeresen mozogsz, testednek 0,8 gramm fehérjére van szüksége testtömegkilónként.
– Az optimális fehérjebevitelhez nem kell több fehérjetartalmú élelmiszert fogyasztanod, a fő hangsúly a változatosságon van! Mivel a fehérje különböző összetevőkből épül fel, amelyeket a különböző élelmiszerek más-más arányban tartalmaznak, ezért fogyassz a hús mellett hüvelyes zöldségeket, tej-és gabonatermékeket is.

4. Kevés egészséges szénhidrát

Az izmok működéséhez elengedhetetlen a szénhidrátokban lévő energia. Azok, akik szőlőcukorral vagy édességekkel szeretnének ehhez hozzájutni, „cukorsokkot” kapnak, amelyre a szervezet extra adag inzulinnal reagál. A vércukorszint emiatt még jobban lesüllyed, mint a cukordózis előtt, ez pedig a koncentrációs zavarokhoz is vezethet.
Tippünk:
– Cukorkák és édességek helyett válaszd a rizst, durumttésztát, krumplit, teljes kiőrlésű kenyeret. Egyél ezekből naponta annyit, hogy fedezze az energiaszükségleted felét.
– Két-három órával az edzés előtt egyél magas szénhidrát tartalmú táplálékot pl: durumtésztát paradicsommártással. Fontos, hogy zsírszegény legyen, különben lassan szívódik fel, és nem jutsz időben energiához. Sportolás előtt egy órával megengedett egy banán vagy néhány szem aszalt gyümölcs is.

5. Zsíros étel a sportolás után

Már egy óra mozgás után is regenerálódásra van szüksége a szervezetnek, mert ennyi idő alatt az izmokban raktározott energiakészletek kétharmadát feléli. A gyros, hamburger menü vagy más zsíros étel nem a legmegfelelőbb jutalomfalat a kemény edzés után.
Tippünk:
– Sportolás után közvetlenül pótold az elveszített folyadékot! Fogyassz ásványvizet, cukormentes gyümölcslevet.
– Az edzés utáni első két órában fogyassz könnyű, zsírszegény ételt. pl: natúr pulykamellet vitamindús salátával.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X