Főoldal > DIÉTA > A 4 legjobb gyógynövény zsírpárnák ellen

A 4 legjobb gyógynövény zsírpárnák ellen

diétafogyókúragyógynövény
0

Írta:

1. Zsálya – búcsú a zsírpárnáktól Ezt az illatos gyógynövény nemcsak számos betegségre jelent gyógyírt, de az emésztést is elősegíti, ezen kívül serkenti az anyagcserét és a zsír lebontását.Hogyan használd?A leveleit keverheted salátákba és szószokba, a magja pedig halakhoz. Ha zsályát használsz az ételeidhez, tovább hagyd a tűzön, ugyanis aromája csak hosszú főzési idő után […]

1. Zsálya – búcsú a zsírpárnáktól

Ezt az illatos gyógynövény nemcsak számos betegségre jelent gyógyírt, de az emésztést is elősegíti, ezen kívül serkenti az anyagcserét és a zsír lebontását.
Hogyan használd?
A leveleit keverheted salátákba és szószokba, a magja pedig halakhoz. Ha zsályát használsz az ételeidhez, tovább hagyd a tűzön, ugyanis aromája csak hosszú főzési idő után teljesedik ki.
Tippünk:
Készíts zsályás szendvicskrémet! Egy doboz krémsajthoz adjál egy evőkanál olívaolajat, 2-3 gerezd összezúzott fokhagymát, majd ízesítsd 4-5 apróra vágott zsályalevéllel, egy kevés sóval és őrölt borssal, majd tálalásig tedd a hűtőbe.

2. Fekete üröm – az édesség utáni vágy ellen

Ha a diétás ételeidet a kesernyés, de kellemes ízű fekete ürömmel ízesíted, nemcsak különlegessé varázsolhatod ételeidet, hanem az emésztésedet is megkönnyítheted. A növény segít semlegesíteni a zsírokat, valamint magas csersav- és keserűanyagtartalma csökkenti az édesség utáni vágyat.
Hogyan használd?
Ha káposztás, vagy gombás ételt készítesz, esetleg zsírosabb húsokat (liba, kacsa, sertés) sütsz, ne hagyd ki a fekete ürmöt az ízesítéskor, mert így a fogás kevésbé terheli meg a gyomrodat.
Tippünk:
Mivel a fekete üröm virágpora az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki, ezért csak akkor alkalmazd ezt a növényt, ha téged nem fenyeget ez a veszély!

0018625_1.jpg ()

3. Borsmenta – felpörgeti az anyagcserét

Bár a borsmentát elsősorban a gyomor jótevőjeként és fogkrémek ízesítőjeként ismerik, a fogyókúrádhoz is jól jöhet. Azon kívül, hogy élénkíti az anyagcserét és segíti a méreganyagok kiürülését, csökkenti a fogyókúrák alatt fellépő gyakori gyomorégést is.
Hogyan használd?
Főzhetsz belőle teát, vagy keverheted a levelét salátákba, desszertekbe. De ízesíthetsz vele koktélokat is. Ha a borsmentából készült italokra érzékenyen reagál a gyomrod, keverj hozzá 1 kiskanál kamillát.
Tippünk:
A gyümölcsleveseket is ízesítheted borsmentával. 2 liter forrásban lévő leveshez tegyél 5-6 friss mentalevelet, majd hagyd kihűlni. Így a megszokottól üdítőbb és egészségesebb levest kanalazhatsz.

4. Tárkony, kakukkfű, bazsalikom  – a természetes ízfokozók

A túlzott sófogyasztás miatt a szervezet feleslegesen visszatartja a folyadékot, ami ödémát és súlytöbbletet okozhat. Ha mérsékeled a sóhasználatot, azt bőröd és egészséged is meghálálja.
Hogyan használd?
Csak egy kis kísérletező kedvre van szükség, ahhoz, hogy amikor megszokásból a sószóró után nyúlnál, más fűszert válassz. Ha a sót gyógy-  vagy fűszernövényekkel helyettesíted, nemcsak az egészségedet óvhatod meg, de megnő a tetterőd is és az alakodon is tapasztalni fogod a változást. 
Tippünk:
A paradicsomos ételekhez só helyett használj bazsalikomot, a tojást tartalmazó fogásokat ízesítsd tárkonnyal. A sültekre hints rozmaringot, borsot vagy kakukkfüvet. A köménnyel pedig a leveseknek adhatsz kellemesebb ízt.

Tihanyi András dietetikus szakértőnk véleménye
A testsúly csökkentését a csípős, karakteres ízű növények is elősegíthetik. Például a paprika ízéért felelős kapszaicin, amely befolyásolhatja a zsírraktározást és az elfogyasztott étel mennyiségét is. A bors piperinje is hasonló módon hat – ezért ha bírod a csípőset, használd őket bátran az ételek készítéshez. A gyömbér szintén megkönnyíti a zsírfelszívódást, de étvágyfokozó hatása is van, ami már nem feltétlenül előnyös. Ezekre a növényekre jellemző, hogy emelik a test hőtermelését, ami szerepet játszhat a túlzott energiabevitel ellensúlyozásában. Ám a siker érdekében a fűszerekkel ne a a nehezebb étkek ellensúlyozására, hanem egészséges ételeink változatosabbá tételére használjuk!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X