Főoldal > DIÉTA > 5 szuper karcsúsító zöldség

5 szuper karcsúsító zöldség

diétafogyókúra
0

Írta:

1. Kelbimbó Miért jó a fogyókúrához?Magas a víz és rosttartalma, segíti az anyagcserét. Kalóriatartalma alacsony: 100 grammjában csak 36 kcal van.Miért egészséges?C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét fedezi, ezen kívül B és K-vitaminok, béta-karotin és ásványi anyagok gazdag forrása. Hogyan fogyaszd?Főzd levesbe, fogyaszthatod főzelékként, köretként, rakottasan, önállóan, vagy más zöldségekkel együtt. Fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió […]

1. Kelbimbó

Miért jó a fogyókúrához?
Magas a víz és rosttartalma, segíti az anyagcserét. Kalóriatartalma alacsony: 100 grammjában csak 36 kcal van.
Miért egészséges?
C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét fedezi, ezen kívül B és K-vitaminok, béta-karotin és ásványi anyagok gazdag forrása.
Hogyan fogyaszd?
Főzd levesbe, fogyaszthatod főzelékként, köretként, rakottasan, önállóan, vagy más zöldségekkel együtt. Fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik hozzá leginkább.
Mire figyelj?
Mindig élénk színű, foltmentes, apró kelbimbókat válassz, mert ezek frissebbek és a nagyobb darabokról a külső leveleket is le kell szedni.

0017270_1.jpg ()

2. Cékla

Miért jó a fogyókúrához?
Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében.  
Miért egészséges?
A céklából tudja a szervezet legjobban hasznosítani a vasat, ennek köszönhető vérképző hatása. Magas káliumtartalma pedig hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez.
Hogyan fogyaszd?
Legtöbben savanyúságként fogyasztják, ám ennél azonban jóval változatosabb elkészítési lehetőségeket nyújt: kipróbálhatod mártásként, turmixolva, párolva, vagy nyersen.
Mire figyelj?
Vásárlásakor nézd meg, hogy ne legyen sérült a gumó külső felülete. Főzés előtt ne vágd le a gyökér, illetve a leveles végét, mert ugyanígy járhatsz!

3. Zeller

Miért jó a fogyókúrához?
A szervezetednek több energiára van szüksége a megemésztéséhez, mint amennyit tartalmaz.  
Miért egészséges?
Hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, serkenti a vesék működését, segít az emésztési panaszok enyhítésében és az étvágytalanság leküzdésében.
Hogyan fogyaszd?
Kortyolgasd zöldséglé formájában, vagy főzz belőle levest, de a legjobb, ha nyersen fogyasztod, vagy salátába kevered. Fűszerként is kiváló ízesítő.
Mire figyelj?
Vásároláskor vizsgáld meg, hogy a levele és a szára mennyire friss, ebből következtethetsz a minőségre. Ha nyomkodásra a gumó egyes részeit puhának találod, még nem jelenti azt, hogy romlott a zeller.

4. Spárga

Miért jó a fogyókúrához?
A spárga nagyon kevés kalóriát tartalmaz.  50 dkg-ban mindössze 18 kalória van, tápértéke viszont nagyon magas.
Miért egészséges?
Segíti a méreganyagok távozását, a máj és a vese működését, erősíti az immunrendszert, semlegesíti a rákkeltő anyagokat.
Hogyan fogyaszd?
Párold kb.15-20 percig, fogyaszd köretként, vagy keverd salátákba.
Mire figyelj?
A friss spárgát kemény, rugalmas száráról ismerheted fel. 

5. Brokkoli

Miért jó a fogyókúrához?
Komplex szénhidrátokat tartalmaz,  lassan szívódik  fel, így lassabban emeli a vércukorszintet és később leszel éhes.
Miért egészséges?
Karotinban és C- vitaminban gazdag. Emellett sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz: vízhajtó káliumot, csonterősítő kalciumot és vérképző vasat.
Hogyan fogyaszd?
Inkább párold, mint főzd, mert a magas hő hatására veszít értékes hatóanyagaiból.
Mire figyelj?
Nemcsak a rózsája, hanem szárának egy része is fogyasztható. A rózsák főzési ideje mindössze 5-10 perc, a szár viszont hosszabb főzési időt igényel.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X