Főoldal > DIÉTA > Méregteleníts, javítsd az emésztésed csírákkal!

Méregteleníts, javítsd az emésztésed csírákkal!

csíradiétatáplálkozás
0

Írta:

A csírák könnyen emészthetőek, hozzájárulnak szervezetünk tisztulási folyamataihoz, emellett nagy mennyiségű és jó minőségű fehérjét tartalmaznak, – némelyik típusában több van belőle, mint egy szelet húsban. A magok víz hatására kelnek életre, vagyis csíráznak ki. A növények ebben az állapotukban tartalmazzák a legtöbb enzimet. Rengeteg vitamin (főként C-, A-, E-, K- és B12-vitamin) van bennük, […]

A csírák könnyen emészthetőek, hozzájárulnak szervezetünk tisztulási folyamataihoz, emellett nagy mennyiségű és jó minőségű fehérjét tartalmaznak, – némelyik típusában több van belőle, mint egy szelet húsban. A magok víz hatására kelnek életre, vagyis csíráznak ki. A növények ebben az állapotukban tartalmazzák a legtöbb enzimet. Rengeteg vitamin (főként C-, A-, E-, K- és B12-vitamin) van bennük, továbbá nagyszerű kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, nátrium- és jódforrások.

Csináld magad!

A szükséges eszközök: A csírák otthoni előállításához szükségünk lesz egy befőttesüvegre, egy darab gézre és vízre, de vehetünk műanyagból vagy agyagból készült csíráztató edényt is. Ennek az alsó részét meg kell tölteni vízzel, és a felső részét képező lyukacsos tálkába kell tenni a magokat. Ha a befőttesüvegnél maradunk, fedjük le gézzel, és a csíráztatás ideje alatt tartsuk döntve, hogy a magok éppen csak nedvesek legyenek.
A magok beszerzése: Érdemes biomagvakat vásárolni, mert így biztosan vegyszermentes és nem génkezelt élelmiszert kapunk. Tartsuk szellős és száraz helyen, ha lehet, vászonzsákban. Mindig friss magokból csíráztassunk.
Az áztatás: A magokat egy szűrőben leöblítjük, majd vízbe áztatjuk. Az apró magvakat 4-6 óráig, a közepes méretűeket 6-8 óráig, a keményebb és nagyobb méretű babokat, hüvelyeseket 12 óráig áztassuk.
A csíráztatás ideális körülményei: Áztatás után ismét leöblítjük a csírákat, majd beletesszük a gézzel lefedett befőttes üvegbe vagy a csíráztató tálba. Figyeljünk oda az üveg, tál méretére, hiszen a magok többszörösére nőhetnek. Naponta többször öblítsük őket át, és alaposan csöpögtessük le, különben a csírák megpenészedhetnek. A legideálisabb a levegős, ugyanakkor meleg (20-22 Celsius-fokos), félárnyékos hely. Ha már megjelent a kis zöld növény, tehetjük világosabb helyre, de ez is legyen naptól védett. Általában 3-5 nap elteltével learathatjuk a termést.

0016478_1.jpg ()

A legnépszerűbb változatok

Búzacsíra

Mi van benne?
A-, C-, B1-, B5-, B6-, D-, E-vitamin, kalcium, magnézium, szelén, foszfor, nátrium, kálium, vas, kobalt, cink.
Hatása:
Méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, jó hatással van az idegrendszerre, gátolja a rákos sejtek szaporodását, csökkenti a fáradtságérzetet, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet.
Szükséges idő:
12 óra áztatás, 2-3 nap csíráztatás.

Rozscsíra

Mi van benne?
B1- és E-vitamin, cink, fehérje, kalcium, szerves só.
Hatása:
Magas rosttartalma segíti a bélműködést, enyhíti az aranyeres panaszokat.
Szükséges idő:
12 óra áztatás, 2-3 nap csíráztatás.

Kölescsíra

Mi van benne?
Nátrium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, béta-karotin, B1-, B2-, E-vitamin.
Hatása:
Erősíti a fogakat, a körmöket, a hajat és az izmokat, segíti az emésztést, lassítja a sejtek öregedését, szabályozza a vércukorszintet és az anyagcserét, lúgosít, javítja a vese és a lép működését, gyulladáscsökkentő, fokozza a szervezet védekezőképességét, energetizál.
Szükséges idő:
8 óra áztatás, 2-3 nap csíráztatás.

A témáról bővebben a Wellness januári számában olvashatsz!

Tudtad?
– A csírákat legjobb, ha frissen és nyersen fogyasztjuk, mivel a tárolás és a hőkezelés által veszítenek jótékony hatásukból. Ehetjük szendvicsekre téve vagy salátákba keverve.
– Különféle krémek ízesítésére is használhatjuk. Tehetjük túróba és zöldségpástétomokba is.
– Ha ledaráljuk, és olívaolajjal összekeverjük, ízletes krém vagy salátaöntet készíthető belőlük.
– Készételekbe is keverhetjük, figyeljünk arra, hogy minél kevesebb hő érje!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X