Főoldal > DIÉTA > Fogyókúragyilkos olajos magvak?

Fogyókúragyilkos olajos magvak?

egészségesszenciális zsírsavolajos magvak
0

Írta: and

Az olajos magvaknak igen nagy az energiasűrűségük, amely a pörkölt tökmagért, szotyoláért rajongó fogyókúrázók számára nem túl jó hír. Mértékkel mégis érdemes fogyasztanod őket, mert gazdagok esszenciális zsírsavakban (a lenmagban például sok omega-3 zsírsav található), fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban. Lenmag A lenmagnak magas az esszenciális omega-3 zsírsav alfa-linolénsav tartalma, lignánjainak rákellenes hatást tulajdonítanak (a napraforgómag […]

Az olajos magvaknak igen nagy az energiasűrűségük, amely a pörkölt tökmagért, szotyoláért rajongó fogyókúrázók számára nem túl jó hír. Mértékkel mégis érdemes fogyasztanod őket, mert gazdagok esszenciális zsírsavakban (a lenmagban például sok omega-3 zsírsav található), fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Lenmag

A lenmagnak magas az esszenciális omega-3 zsírsav alfa-linolénsav tartalma, lignánjainak rákellenes hatást tulajdonítanak (a napraforgómag és szezámmag is jó fitoösztrogén forrás). Jellemző tulajdonsága, hogy vízben megduzzad, így fogyasztása müzlik alkotórészeként támogathatja a normális bélműködést. A többszörösen telítetlen zsírsavak érzékenyek a külső hatásokra, ezért ez a belőle kivont olaj igen könnyen romlik.

0017021_1.jpg ()

Szezámmag

Kalciumban, B-vitaminokban és E-vitaminban dús mag, sok országban darálva és mézzel keverve (az úgynevezett halvaként) fiatalító, férfierőt növelő eledelnek tekintik. Mint minden olajos magnak, ennek is jelentős az olaj- és fehérjetartalma.

Tökmag

A tökmagot gyógyhatásúnak tekintik, számos készítmény alapját alkotja, a magban és annak olajában található hatóanyagok ugyanis enyhíthetik a férfiak körében – különösen idős korban – gyakori prosztatagondokat (prosztataproblémák esetén önkezelés helyett/előtt fontos kikérni orvos, gyógyszerész tanácsát!). Olaja E-vitaminban gazdag.

Napraforgómag

Olajtartalma 42-63 %, fehérjetartalma is jelentős: 14-15%. Gazdag B-vitaminokban, E-vitaminban és ásványi anyagokban. Mivel főleg pirítva és sózva fogyasztjuk, ez a fogyasztási mód nem teszi különösen egészségessé, zsírsavösszetétele pedig nem túl kedvező.

Mire figyelj az olajos magvak fogyasztásakor?
 
Kis mennyiségben a nyers, illetve pörkölt, sózott olajos magvak müzlibe keverve, illetve a magokból készült hidegen sajtolt, vagy finomított olajok is étrended részét képezhetik, ám ha fogyókúrázol, fogyasztásukat érdemes korlátoznod. Ha végképp nem tudsz lemondani a ropogtatnivalókról, helyettesítsd őket diófélékkel. Bár ezeknek is igen nagy az energiasűrűsége, de jótékony hatással lehetnek a magas koleszterinszintre és vérnyomásra. A diófélék további előnye, hogy csökkenthetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, az étvágyat, és fokozhatják a jóllakottság érzését is!

Hogyan használd fel az olajos magvakat?
– Keverd őket müzlikbe.
– Díszítsd, ízesítsd velük az édes, sós süteményeket.
– Darálva keverd őket szendvicskrémekbe.
– Kis mennyiségben, egészben, vagy felaprózva a panírozáshoz használt zsemlemorzsát is megbolondíthatod tökmaggal vagy szezámmaggal. 

 

Képek forrása: Profimédia 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X