Főoldal > DIÉTA > Egy forradalmian új módszer! – Garantáltan gyors fogyás

Egy forradalmian új módszer! – Garantáltan gyors fogyás

diétafogyókúra
0

Írta: and

Neked ajánlott… … ha gyors, és tartós eredményre vágysz, és hajlandó vagy ezért lemondani a szénhidrátokról is.… ha le akarod küzdeni az éhségrohamokat és az édesség iránti vágyat – a stabil vércukorszint ebben kezedre játszhat!… ha korábban már kipróbáltál és megkedveltél valamilyen alacsony szénhidráttartalmú étrendet. A diéta alapelve:A Ketogén-diéta különböző változatait Magyarországon – így a […]

Neked ajánlott…

… ha gyors, és tartós eredményre vágysz, és hajlandó vagy ezért lemondani a szénhidrátokról is.
… ha le akarod küzdeni az éhségrohamokat és az édesség iránti vágyat – a stabil vércukorszint ebben kezedre játszhat!
… ha korábban már kipróbáltál és megkedveltél valamilyen alacsony szénhidráttartalmú étrendet.

A diéta alapelve:

A Ketogén-diéta különböző változatait Magyarországon – így a ciklikus ketogén diétát is – testépítő szakírók és versenyzők népszerűsítik pár éve. A módszer közel száz éve ismert, használják epilepszia kezelésére is. A diéta lényege, hogy minimálisra kell csökkenteni a szénhidrát bevitelt, így az étrend alapjává a zsírok és a mérsékelten fogyasztott (mivel a fehérjékből is szénhidrátot állíthat elő a szervezet) fehérjék válnak. Az étrend az éhezést imitálja a szervezet számára – azaz ún. „ketózis” alakul ki. A módszer – az elmélet szerint – a rendszeres étkezések ellenére is fokozza a zsír felszabadítását a szervezet raktáraiból. Az étrend részben azon az elméleten alapul, amelyen a GI-étrend is: kivédi a gyors vércukor- és a fokozott inzulinszint emelkedést, amelyeket a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása okoz, amely aztán a vércukorszint esésével és a hamar jelentkező éhségérzettel jár. A magas inzulinszint elősegítheti az elhízást, hosszú távon pedig károsíthatja az ereidet is! Ennek kivédése tehát mindenképpen hasznos, ám a Ketogén-diéta előnyei az érrendszer védelme terén vitatottak. Bizonyos kutatások szerint a Ketogén-diéta elhízott embereknél hatásos és biztonságos, természetes terápia lehet a testtömeg csökkentésében. Beteg illetve kórosan elhízott emberek esetében kizárólag orvosi kontroll mellett végezhető, de mindenkinek erősen ajánlott tapasztalt dietetikus segítségét is igénybe venni orvosi tanács előzetes kikérése mellett! Ezeket a szabályokat betartva a labor vizsgálatok kedvező változása, az egészség javulása várható a ketogén diétától. Sportolók számára a módszer egy az egyben nem követhető, mivel esetükben a teljesítmény csökkenésével járhat az alacsony szénhidrátbevitel – számukra módosított változatok léteznek. A módszeren apróbb változtatásokat hajtottunk végre a spanyol Ketogén Mediterrán Diéta ötleteit is felhasználva, hogy ez az új változat egészségesebb és követhetőbb legyen. A módosítás végeredménye egy jobb tápanyag-ellátottságot, nagyobb változatosságot nyújtó, biztonságosabb és a korábbinál könnyebben követhető étrend!

0020720_1.jpg ()

A diéta étrendje

A módosított Ketogén-diéta energia-megszorítással is jár. Mintaétrendünkben körülbelül napi 1500 kcal bevitelével érheted el a fogyást, de ezt időnként meg is haladhatod. A cél, hogy a napi szénhidrát mennyisége 30 g alatt legyen - ebbe minden ételben-italban található szénhidrát beleszámolandó! A szénhidrát megvonás körülbelül 3. napjára létrejön a ketózis.
– A napi 30 g szénhidrát elsősorban salátákkal fogyasztható el, de szerepelhet a menüdben  uborka, brokkoli, paradicsom, padlizsán és vöröshagyma is.
-  A saláták hagymával, olívaolajjal, almaecettel, citromlével sóval és fűszerekkel sőt akár omega-3 zsírsavakban gazdag majonézzel is ízesíthetőek.
– A napi fehérjebevitel egészséges felnőtt embernél tartósan körülbelül 50 g alá nem mehet, ezt ha egészséges vagy, és orvosi ellenőrzés alatt állsz, akkor az étrend követésekor túllépheted.
– A fehérje forrásai elsősorban tengeri halak lehetnek (hetente minimum négy alkalommal fogyasztva), valamint sovány baromfihúsok. A tejtermékek közül a sajtok és a túró (napi minimum 5-10 dkg) ajánlott.
– A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennap részét képezik. Segítenek a fehérje, vas és B12-vitamin szükséglet kielégítésében, a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai. Előírás, hogy hetente többször is szerepeljenek a menüdben. Ez annál is fontosabb, mert a kutatások szerint az egészség megőrzésében és a fogyókúrában mind nagyobb szerepet fognak kapni a halakban megtalálható esszenciális zsírsavak.
– Kerüld a tejfölt, a zsíros sajtokat és húsokat.
– Fontos minimum napi 30 ml szűz olívaolajat felhasználnod az ételkészítéshez.
– A  napi minőségi vörösbor fogyasztás nőknél 1-2 dl, férfiaknál 2-3 dl lehet – kivéve, ha májproblémáid vannak, vagy korábban gondjaid voltak az alkohol illetve más tudatmódosító anyagok használatával. Az antialkoholisták és azok számára akik idáig nem ittak rendszeresen alkoholt, ez nem előírás, el is hagyható. Az alkohol energiatartalma a zsírokéhoz közelít, ezért koktélok, tömény italok nem javasoltak ebben a diétában sem, mivel megnehezítik a fogyást.
–  Érdemes lehet az anyagcsere fokozása érdekében naponta 2-3 csésze illatos és antioxidánsokban gazdag zöld teát is beépíteni az étrendbe.
– Az étrend korlátozza a gabonából készült élelmiszerek, szénhidrátban gazdag és nagy glikémiás indexű zöldségek és gyümölcsök normál mennyiségben történő fogyasztását, ezért szakemberrel konzultálva hasznos lehet egy komplex multivitamin készítmény alkalmazása.
– Ha nagyon éhes vagy, akkor 1-2 vékony szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér vagy pár főtt szem burgonya is elfogyasztható a napi minimum 3 étkezés során.
– Az étrend követésekor nem kizárt a fokozott vesekőképződés veszélye, jelentkezhet  rossz közérzet, fáradtság, kellemetlen szájszag és más kellemetlenségek – hasi fájdalmak esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a hasnyálmirigy gyulladásának létrejötte sem kizárt. A módszer felfüggesztésekor víz és szénhidrát raktározódik a májban és az izmokban, így gyors látszólagos 1-2 kg-os hízás következhet be, ami nem zsírgyarapodás.

A kívánt fogyás elérése után a szénhidrátbevitel növelhető mediterrán vagy wellness étrendünk alapján egészen addig, amíg meg nem áll a súlyvesztés. Ezt tekinthetjük a fenntartó fázisnak – ekkor már néha nassolhatsz is egy keveset. A diéta módosított étrendjét következő cikkünkben olvashatod!

Mire figyelj?

  • Tájékozódj az étrendről honlapunkon a diétához kapcsolódó mintaétrend áttekintésével és kérdezz dietetikus szakértőinktől.
  • Szerezz be egy tápanyagtáblázatot – ez az interneten is megtalálható – a napi szénhidrátbevitel pontos kiszámításához, és persze tarts a kezed ügyében egy számológépet is.
  • Mozogj rendszeresen alacsony vagy közepes intenzitással! A mozgás még hatékonyabbá teszi a módszert, ám az izmok és az agy üzemanyagául szolgáló szénhidrát hiánya negatívan befolyásolhatja mind a fizikai mind a szellemi teljesítményed!
  • Ne hanyagold el a sovány tejtermékek rendszeres fogyasztását! A módszer kipróbálásakor fokozottan érdemes a kielégítő kalciumfelvételre odafigyelni!
  • Ha problémáid vannak a vérzsírszinteddel – és ez körülbelül a felnőtt népesség felét érinti –,  akkor érdemes dietetikussal is konzultálnod az étrend összeállításakor.
  • Amennyiben gyermeket vársz, szoptatsz, cukorbeteg vagy, máj-, epe-, hasnyálmirigy- vagy vesebetegségtől illetve más egészségügyi problémától szenvedsz, feltétlenül kérd ki orvos, dietetikus tanácsát az étrend kipróbálása előtt – ez ugyanis ritkán életveszélyes állapotokhoz is vezethet.

Értékelés dietetikus szemmel:

Előnyök:

  • A fogyás kezdetben gyors és látványos, mivel a szénhidrátraktárak kiürülnek, és a szervezet vizet veszít.
  • Elkerülhető az étkezések után jelentkező farkaséhség.
  • A diéta követése során megismerheted az ételek pontos összetételét, így a fogyás szempontjából később hatékonyabb lehet az ételkészítés és nyersanyag válogatása.
  • A vitamin, és ásványi anyag kiegészítés biztonságosabbá és kímélőbbé teszi az étrendet, a módosítások a szív- és érrendszer, csontok és az emésztőrendszer épségét is segíthetnek megóvni.

Hátrányok:

  • A szénhidrátszegény étrendre építő módszerek tudományos háttere jelenleg kérdéses, pozitív és negatív eredményekkel járó vizsgálatok is léteznek (a kedvezőtlen hatásokat jelentősen csökkentettük).
  • Kutatások szerint a fogyás sikerességéhez nem feltétlenül kell kizárni az egyszerű szénhidrátokat, mint például a cukrokat, cukor tartalmú édességeket az étrendedből, amelyek mérsékelt fogyasztása betarthatóbbá is teheti a fogyókúrát. Az édességek ketogén diétánál megszokott (vagy édesítőszerekkel kiváltott) kizárása az étrendből megnehezítheti annak tartós követését!
  • A helytelenül összeállított étrend szegény lesz bizonyos vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, zsírsavakban. Ez hiányállapotok kialakulásához és az egészség károsodásához vezethet.
  • A vörös húsok, zsíros ételek (általunk nem javasolt) rendszeres és az átlagosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása fokozhatja bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.
  • Az izmoknak és az idegrendszernek energiára is szüksége van működéséhez – ez teszi lehetővé ugyanis a szellemi munkát. A korlátozott szénhidrát-hozzáférés akadálya lehet a jó szellemi és fizikai teljesítménynek!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X