Főoldal > DIÉTA > Egészséges, mert bio? – Őszintén a bio-kultuszról

Egészséges, mert bio? – Őszintén a bio-kultuszról

biobio-élelmiszerbiokultusz
0

Írta: and

Mit jelent a bio-gazdálkodás? A bio-gazdálkodás lényege röviden úgy foglalható össze, hogy a növények termesztése és az állatok tenyésztése során egyáltalán nem használtak vegyszert, vagy ha igen, akkor csak keveset és lehetőleg “természeteset” – a felhasználható anyagok körét részletesen szabályozzák. A termelők törekednek arra is, hogy a helyi adottságokkal összhangban dolgozzanak. Lehetőleg őshonos növény- és állatfajokat szaporítanak, így […]

Mit jelent a bio-gazdálkodás?

A bio-gazdálkodás lényege röviden úgy foglalható össze, hogy a növények termesztése és az állatok tenyésztése során egyáltalán nem használtak vegyszert, vagy ha igen, akkor csak keveset és lehetőleg “természeteset” – a felhasználható anyagok körét részletesen szabályozzák. A termelők törekednek arra is, hogy a helyi adottságokkal összhangban dolgozzanak. Lehetőleg őshonos növény- és állatfajokat szaporítanak, így védik a helyi ökoszisztémát. A közös cél a „bio-előállítási” módszereknél a természettel való minél nagyobb harmónia kialakítása, amelyet több úton igyekeznek megvalósítani.

0020022_1.jpg ()

Ha bio, akkor egészséges?

A bio-élelmiszereket évek óta úgy ajánlják a termelők és forgalmazók az egészséges életmód iránt fogékony vásárlóknak, mint az egészséges, hosszú élet titkát, amely közelebb visz minket a természethez, testi-lelki egyensúlyunkhoz. Lehetséges, hogy a bio-élelmiszer a paraszti és nemesi éléskamrákban évszázadokon át inkognitóban rejtőzött? Vagy jobban megfelel a valóságnak az, hogy a „bio-gabona” gombafertőzésétől kialakult „Szent Antal tüze” nevű betegség miatt tömegesen kaptak például a felnőttek és gyermekek görcsös rohamokat, az ivóvíz helyett pedig évszázadokon át egészségesebb volt gyenge borokat inni, mivel a „bio-víz” gyakran fertőzések forrása volt? Kevesen tudják, de ez volt a helyzet. A hőkezeletlen „bio-tej” TBC, veszettség hordozójaként is szerepelt, a húsok pedig férgekkel és más élősködőkkel rombolták az emberi egészséget. Ha egy élelmiszert vegyszermentesen állítanak elő, az ugyanis még nem jelenti azt, hogy biztonságos és egészséges. A kevésbé feldolgozott gabona egészségesebb lehet, de ez csak egy lehetőség. A bio-mangalica sem koleszterinmentes, és csak minimális mértékben egészséges. A bio-kultusz egy része tehát egyszerűen átverés – ám egy másik része nem!

Miért legyen bio, ami az asztalra kerül?

A bio-élelmiszerek népszerűvé válása része lehet egy folyamatnak, amely során a természetből kiszakadt ember újraépíti a kapcsolatot a környezetével. Ebből a nézőpontból a génmanipulált élelmiszerek kontrollja indokolt és támogatható, mivel a génmanipulált élőlények termesztése és fogyasztása rengeteg egymástól független ember és ökológiai kísérlettel jár, amelyek hatásai ránk és az élővilágra beláthatatlanok. A géntechnológia sok jó cél érdekében is felhasználható. A vegyszerek, gyógyszerek alkalmazásának szigorú kontrollja, szabályozása is lényeges, mivel ezek sok élőlénynek árthatnak, gyakran az emberi test hormonális szabályozását is felborítják, vagy éppen rákos elváltozásokat idézhetnek elő – ám néha vegyszerekre is szükség van, hogy ne haljunk bele például egy egyszerű, naponta fogyasztott húskészítménybe.

A szakértő véleménye:
A bio-élelmiszerek tehát nem mindig egészségesebbek, jobbak, mint az ellenőrzötten, szigorú minőségbiztosítási követelményeknek megfelelően előállított „normál” élelmiszerek. Ha nem engedheted meg magadnak, akkor nem muszáj csak és kizárólag bio-élelmiszert fogyasztanod az egészséged megőrzése érdekében. A legjobb az lenne, ha a nagy boltokban is szinte minden élelmiszer ellenőrzött bioélelmiszer lenne. Hogy miként különböztethetjük meg a jó és rossz minőségű bio-élelmiszereket? Cikkünk második részéből megtudhatod!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X