Főoldal > DIÉTA > 3 tuti rákmegelőző céklás recept

3 tuti rákmegelőző céklás recept

céklarákrecept
0

Írta:

A cékla zamatos, húsos gyökerét már a görögök és az asszírok is kedvelték, a rómaiak pedig egyes források szerint lázat csillapítottak vele. A szakemberek szerint a zöldség Elő-Ázsiából került Ázsiába, majd később Európába. A cékla gazdag vitamin- és ásványi anyagokban. Sok kálium, vas, nátrium, kalcium, foszfor van benne. A vitaminok közül az A-, B- és a C-vitamin tartalma […]

A cékla zamatos, húsos gyökerét már a görögök és az asszírok is kedvelték, a rómaiak pedig egyes források szerint lázat csillapítottak vele. A szakemberek szerint a zöldség Elő-Ázsiából került Ázsiába, majd később Európába. A cékla gazdag vitamin- és ásványi anyagokban. Sok kálium, vas, nátrium, kalcium, foszfor van benne. A vitaminok közül az A-, B- és a C-vitamin tartalma kiemelkedő. Nyomelemei, vitaminja, valamint ásványi anyagai révén javítja a vérképet, jó antioxidáns hatású. A népi gyógyászatban menstruációs zavarok esetén javasolták a céklalé fogyasztását. A 60-as évek elején felfedezték, hogy a cékla vörös színű festékanyaga (betain) segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket. Kortyolgasd a cékla levét, de a zöldség rostokban gazdag húsát is érdemes beépíteni napi táplálkozásodba.

Három kihagyhatatlan céklás recept:

1. Joghurtos céklasaláta:

Hozzávalók:
1 db kis méretű torma
250 g cékla
50 g joghurt
bors

Elkészítés:
A héjában megfőzött céklát hámozd meg, majd kis darabokra vágd össze. Ezt követően tedd egy mély tálba, sózd, borsozd, és reszelj rá tormát. Öntsd le az egészet joghurttal, keverd össze alaposan, majd hagyd összeérni. Hidegen fogyaszd húsokhoz vagy köretként magában.

0021508_1.jpg ()

2. Almás-diós-mozzarellás céklasaláta

Hozzávalók:
100 g metéltre vágott céklasaláta
1 db nagyobb alma
5 dkg tört dió
5 dkg kockára vágott mozzarella sajt
2 evőkanál citromlé
1 mokkáskanál méz
1 mokkáskanál ecetes torma
őrölt kömény

1 dl víz

Elkészítés:
Először az öntetet készítsd el: 1 dl vízben keverj el 2 evőkanál citromlevet, 1 mokkáskanál mézet, 1 mokkáskanál ecetes tormát, valamint ízlés szerint őrölt köményt és sót. Ezután egy tálban keverd össze a lecsepegtetett, metéltre vágott céklasalátát, 1 db nagyobb méretű, szintén metéltre vágott almát, 5 dkg tört diót és 5 dkg felkockázott mozzarella sajtot, majd keverd el az öntettel.

3. Céklás-csokis sütemény

Hozzávalók:
3 db tojás
1 dl olaj
15-20 dkg cukor
20 dkg főtt, reszelt cékla
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg étcsokoládé felolvasztva
20 dkg liszt
0,5 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanál rumaroma

reszelt citromhéj
mazsola

Elkészítés:
Verd fel a tojásokat és keverd el a cukorral, majd add hozzá a reszelt céklát, az olajat, a felolvasztott csokit, pici sót, a reszelt citromhéjat, a rumaromát és vaníliás cukrot. Keverd addig, amíg homogén állagú nem lesz. Aki szereti, keverhet bele mazsolát is. Ezt követően add hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet, és keverd el alaposan. A masszát tedd öntsd sütőbe vagy muffin formába és előmelegített sütőben süsd mintegy 30-35 percig.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X