Főoldal > DIÉTA > Toplistás stresszoldó táplálékok

Toplistás stresszoldó táplálékok

evésstressztáplálkozás
0

Írta:

Elkeseredés, szorongás, depresszió, csüggedés, félelem, alvási zavarok, feledékenység, szellemi fáradtság – ha tehetnénk, örökre megszabadulnánk tőlük. Ezek a kellemetlen tünetek gyakran a szervezet számára szükséges tápanyagok és vitaminok hiánya miatt alakulnak ki. A helyesen táplált ideg- és agysejtek ugyanakkor örömöt, kreativitást, együttérzést, szellemi frissességet, optimizmust teremtenek. Így programozott minket a természet. Jól működik a hormonrendszered? […]

Elkeseredés, szorongás, depresszió, csüggedés, félelem, alvási zavarok, feledékenység, szellemi fáradtság – ha tehetnénk, örökre megszabadulnánk tőlük. Ezek a kellemetlen tünetek gyakran a szervezet számára szükséges tápanyagok és vitaminok hiánya miatt alakulnak ki. A helyesen táplált ideg- és agysejtek ugyanakkor örömöt, kreativitást, együttérzést, szellemi frissességet, optimizmust teremtenek. Így programozott minket a természet.

Jól működik a hormonrendszered?
Jelöld meg azokat a kérdéseket, amelyekre igennel válaszolnál.

  • Hajlasz a depresszióra?
  • Rosszul tűröd még a kisebb fájdalmakat is?
  • Sűrűn nassolsz?
  • Gyakori, hogy indokolatlanul elfáradsz?
  • Nehezedre esik nyugton ülni, vagy egyetlen dologban elmerülni?
  • Vannak vizelet-visszatartási panaszaid?
  • Könnyen fel tudnak bosszantani?
  • Néha még te is meglepődsz, érzelmileg milyen hidegen reagálsz bizonyos helyzetekre
  • Többet foglalkozol a múlttal, mint a jelennel?
  • Nehéz neked örömet szerezni?

– Ha 0-2 az igenek száma, semmi gond nincs a hormonműködéseddel.
– A 3-5 igen válasz azt jelenti, hogy akadhat valamilyen zavar, ezért célszerű több C- és B6-vitamint fogyasztanod.
– Ha 6 vagy annál több igent gyűjtöttél össze, akkor az agy és a pajzsmirigy, az ivarmirigyek vagy a mellékvese közötti hormonális áramkörök működésével lehet probléma. Kövesd cikkünk útmutatásait, és nyerd vissza a nyugalmadat!

0011927_1.jpg ()

Védelmező tápanyagok
Vitaminok hiányára utalhat a koncentrációs zavar, az idegesség vagy az alvászavar. Ilyenkor az idegeink már nincsenek olyan állapotban, hogy megállítsák a stresszhormonok fokozott termelődését. De megfelelő táplálkozással rendbe hozhatjuk idegsejtjeink védőhártyáját.

Íme a legfontosabb tápanyagok:

Lecitin: Fő alkotóelemei a kolin (B11-vitamin) és az inozit (B8-vitamin). Egyéb előnyös tulajdonságaik mellett az idegrendszerre, az agy működésére, és a memóriára gyakorolt hatásuk ismert. Fő forrásaik a tojássárgája, a marhamáj, a napraforgómag, a búzacsíra, a sörélesztő, a citrusfélék. Ügyesen beépíthető az étrendünkbe, ha reggelire müzlit, hetente kétszer egy-két tojást, egyszer májat eszünk, időnként bekapunk egy sörélesztő kapszulát, és különböző magokat, csírákat, dióféléket nassolunk. Közvetlenül lefekvés előtt ajánlott egy kevés húst vagy halat fogyasztanunk egy egész citrommal. Reggel újból jöhet a citrom!

Glükóz: Energiát szolgáltat a sejtjeink számára, ezért az agy- és az idegsejteknek is nagy szükségük van rá. Normál esetben 300 gramm halmozódik fel belőle a májunkban, az izmaikban és a vérünkben, de hiányállapot esetén a raktárak néhány óra alatt kiürülnek, és úrrá lesz rajtunk az idegesség. Ahhoz, hogy a vércukorszintünk megfelelő legyen, összetett szénhidrátokat kell fogyasztanunk, vagyis teljes értékű gabonát, gyümölcsöt, salátát, főzelékféléket, burgonyát. A kiegyensúlyozott ébredéshez nagyban hozzájárulhat egy fehérjében gazdag előző esti vacsora. Fogyasszunk hideg sültet sovány sonkából, halból, csirkéből vagy pulykából. Kenyeret viszont ne együnk hozzá, inkább sok salátával, sovány sajttal körítsük. Ajánlott a vacsorához egy kifacsart citrom vagy narancs levét elkortyolni.

0011927_2.jpg ()

C-vitamin: Nagyon fontos szerepet játszik az idegek egészséges működésében, ezért ajánlott naponta többször is olyan élelmiszert magunkhoz venni, amely gazdag benne, például paprikát, brokkolit, krumplit, almát, kivit, szedret, salátákat.

Magnézium: Segíti az idegrendszer munkáját, ezért érdemes folyamatos utánpótlásáról gondoskodunk. Fogyasszunk rendszeresen sötétzöld leveles zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű gabonát, tejtermékeket, olajos magvakat.

B6-vitamin: Nélkülözhetetlen a fehérje-anyagcserében, idegnyugtató és immunerősítő. A teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a káposzta, az uborka, a kukorica és a dinnye tartalmazzák nagyobb mennyiségben. Z

Kalcium: Kiváló természetes nyugtató, a fűszernövényekben, például a zsályában, a majoránnában és a kakukkfűben van sok belőle. C-vitaminban dús táplálékokkal együtt fogyasztva jobban felszívódik.

E-vitamin: Hiánya idegrendszeri zavarokhoz vezethet. A hidegen sajtolt növényi olajok, a csírák, valamint a spenót, a kelbimbó és a brokkoli tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

Mikor és mit?
Reggelire:

Legyen fehérjében gazdag – egy szelet sovány sonka vagy sajt, friss gyümölccsel, facsart citromlével.
Két étkezés között:
Gyümölcsös túró vagy csirkesaláta friss gyümölccsel.
Főétkezések alkalmával:
Egy szelet hal vagy hús parajjal, brokkolival. Vacsorára elég egy nagy tányér nyers étel, egy szelet sült csirke- vagy pulykamellel.
Táplálék-kiegészítő formájában érdemes rendszeresen C- és B6-vitamint, valamint sörélesztőt szedni.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X