Főoldal > DIÉTA > Top 5 lúgosító gyümölcs

Top 5 lúgosító gyümölcs

diétafogyókúralúgosítás
0

Írta:

Tested sav-bázis egyensúlyaTested különböző részeiben a kémhatás eltérő, de egy adott sejtben és folyadéktérben ez csak meghatározott tól-ig értékek között változhat tested károsodása nélkül. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyen az elviselhető szintek fölé vagy alá vihetnének. Szerencsére ezt szervezetünk úgynevezett puffer-rendszereken keresztül meg tudja akadályozni, ezért mérgezések […]

Tested sav-bázis egyensúlya
Tested különböző részeiben a kémhatás eltérő, de egy adott sejtben és folyadéktérben ez csak meghatározott tól-ig értékek között változhat tested károsodása nélkül. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyen az elviselhető szintek fölé vagy alá vihetnének. Szerencsére ezt szervezetünk úgynevezett puffer-rendszereken keresztül meg tudja akadályozni, ezért mérgezések kivételével közvetlen veszély nem fenyeget minket.
Az elfogyasztott étel összetevői a testben és a vesében mint savképző/savasító vagy bázisképző/alkalizáló összetevők jelennek meg, ezek arányának kiszámításával kiderülhet, milyen irányba mozdítjuk el szervezetünk egyensúlyát.

Top 5 lúgosító gyümölcs

Banán
Mivel könnyen emészthető, könnyen szívódik fel: a szervezet számára tehát fogyasztása egyáltalán nem megterhelő. Jelentős a benne található kálium, kalcium, magnézium és foszfor mennyisége, vitaminok közül pedig a folsav, a karotin, B1-, B2-, biotin, C-vitamin mennyisége említésre méltó. A banán szénhidráttartalma támogatja a megfelelő az agyműködést.

0013979_1.jpg ()

Szőlő
A szőlő magas élelmirost tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, tisztítja a bélfalakat és eltávolítja az emésztőszervekben felhalmozódott salakanyagokat.
Egy nehéz vizsga előtti hajrában vagy egy fárasztó edzés után te is próbáltál már néhány szem szőlőcukorból energiát meríteni? Fokozott szellemi és fizikai igénybevétel esetén a szervezetünknek több glükózra van szüksége – márpedig ez a vegyület legtisztább formában a szőlőben fordul elő.

Citrusfélék
Narancs, mandarin, grapefruit, lime, citrom: ezek az ismertebb citrusfélék, melyek hazánkban is könnyen hozzáférhetők. Igen magas C-vitamin, karotin- és flavon-tartalommal rendelkeznek, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig nemcsak az emésztésedet segítik, de a felesleges zsírok megkötésében is jelentős szerepet töltenek be.

Ananász
Az ananász kellemesen édeskés-savanykás ízű gyümölcs, melynek zamata frissen fogyasztva sokkal jobban érvényesül, mint konzerv formájában. Az ananász tartalmaz C, B vitaminokat, ß-karotint. Magas a szénhidrát- és a rosttartalma, de tartalmaz még foszfort, cinket, kalciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, rezet, szelént és vasat is. A gyümölcsök közt közepesen lúgosító hatásúak közé tartozik – lúgosító hatása körülbelül a narancséval azonos, de magasabb az őszibaracknál, almánál, epernél, dinnyénél, alacsonyabb a mazsolánál, fekete ribizlinél, banánnál, sárgabaracknál, kivinél, cseresznyénél, körténél.

Alma
Az alma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, béta-karotint, B komplex vitaminokat, C-vitamint tartalmaz. Igaz, ez utóbbi vitaminból  kevesebb található benne, mint a  citromban vagy a narancsban. A gyümölcs sejtfalában lévő pektin, vízben oldódva kocsonyás zselét alkot és elősegíti a jó emésztést. Fontos része a gyümölcsnek a héja és a cellulóz is, amelyek megtisztítják a beleket a lerakódott salakanyagoktól. A gyümölcs magas savtartalma pedig felgyorsítja a gyomor és a belek mozgását.

Képek forrása: Profimedia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X