Főoldal > DIÉTA > Stahl Judit – Ínycsiklandó leves az ünnepi menübe

Stahl Judit – Ínycsiklandó leves az ünnepi menübe

diétafogyókúrakarácsonylevesünnep
0

Írta:

Tárkonyos gombaleves harcsával (6 adag lesz belőle) Nálam a tárkony-gomba-harcsa kombinációja bármilyen formában jöhet. Izgalmas hármasuk teljes harmóniában kalandozik a magyar konyha világában. Leves formájában nem a megszokott paprikás halászlé vonalhoz csatlakoznak, hanem a tárkonyos ragulevesek csoportjához, és ezen belül is az egyszerűen elkészíthető kategóriához. Hozzávalók: 5 dkg szárított, erdei gomba (lehetőleg vargánya)1 nagyobb sárgarépa1 […]

Tárkonyos gombaleves harcsával (6 adag lesz belőle)

Nálam a tárkony-gomba-harcsa kombinációja bármilyen formában jöhet. Izgalmas hármasuk teljes harmóniában kalandozik a magyar konyha világában. Leves formájában nem a megszokott paprikás halászlé vonalhoz csatlakoznak, hanem a tárkonyos ragulevesek csoportjához, és ezen belül is az egyszerűen elkészíthető kategóriához.

Hozzávalók:

0016153_1.jpg ()

5 dkg szárított, erdei gomba (lehetőleg vargánya)
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
10 dkg zeller
1 vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
½ kg harcsafilé
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 citrom

A sűrítéshez:
1½ dl tejszín
1½ dl tejföl
½ evőkanál étkezési keményítő
2 kávéskanál mustár
1 dkg friss tárkony

Elkészítés:

1., A szárított gombát 2 l vízben felforraljuk, aztán csöndes forrásban, lefedve, 20 perc alatt puhára főzzük.

2., Ezalatt haladunk tovább. A répákat és a zellert meghámozzuk, a vöröshagymát megpucoljuk, majd mindegyiket megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, és összekeverjük egymással. A szalonnát apróra kockázzuk. A harcsafilét 2×2 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, és összeforgatjuk kevés liszttel.

3., A szalonnát egy közepes átmérőjű teflonserpenyőben mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon, aztán a pörcöket kiszedjük, nem kellenek. A szalonnazsiradékot nagy lángon megforrósítjuk, és a harcsadarabokat 2 adagban 4-4 perc alatt kevergetve megsütjük benne. Ha készen vannak, szűrőlapáttal kiszedjük őket, félretesszük, és a helyükön, némi sóval-borssal, néha megkeverve mérsékelt tűzön jó 6 perc alatt puhára pároljuk a répa-zeller-hagyma reszeléket.

4., A sűrítéshez a tárkonyleveleket apróra vágjuk, aztán kézi habverővel összehabarjuk a tejszínt, a tejfölt, a keményítőt és a mustárt, majd hozzászórjuk a tárkonyt. A megfőtt gombát leszűrjük, falatokra vágjuk, és a főzővizét kávéfilteren átszűrjük.

5., Az átszűrt gombás levet és a megpárolt zöldségreszeléket turmixgépben összepürésítjük, és beleöntjük a gombafőzéshez használt fazékba. Hozzáreszeljük a citrom héját, hozzákeverjük a halat, a gombát és a tárkonyos sűrítést, majd a levest mérsékelt lángon 5 perc alatt kevergetve készre főzzük. Tálaláskor kevés citromlével is megízesítjük.

0016153_2.jpg ()

Stahl Judit könyve azokhoz szól, akik nem szeretnének órákat tölteni a konyhában, de mégis valami finom és különleges étellel akarják meglepni szeretteiket. A gyors húsos ételek a te könyvespolcodról sem hiányozhat! A sorozat további darabjai: Gyors muffinok, Gyors házias ételek, Kulinária Kiadó, 2008


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X