Főoldal > DIÉTA > Rákmegelőzés 3 napos brokkoli kúrával – a dietetikus ajánlja

Rákmegelőzés 3 napos brokkoli kúrával – a dietetikus ajánlja

brokkolidiétarák
0

Írta: and

A sötétzöld brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, alakja hasonló a karfiolhoz. A brokkoli rózsáit párolva, főzeléknek, dekoratív salátába, rakott formában érdemes felhasználni. A szárból (ha nem fás!), készíthetsz krémlevest, mártást. A brokkoli100 grammonként 25 kalóriát, 3,3 gramm fehérjét, 2,1 gramm szénhidrátot, sok rostot és kevés zsírt tartalmaz. Gazdag C- és B vitaminban, folsavban. Megtalálható benne a kalcium, vas, kálium, […]

A sötétzöld brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, alakja hasonló a karfiolhoz. A brokkoli rózsáit párolva, főzeléknek, dekoratív salátába, rakott formában érdemes felhasználni. A szárból (ha nem fás!), készíthetsz krémlevest, mártást. A brokkoli100 grammonként 25 kalóriát, 3,3 gramm fehérjét, 2,1 gramm szénhidrátot, sok rostot és kevés zsírt tartalmaz. Gazdag C- és B vitaminban, folsavban. Megtalálható benne a kalcium, vas, kálium, foszfor, magnézium, cink és egy rákellenes hatóanyag is. 

Milyet vásárolj?

  • Figyelj arra, hogy vásárláskor a zárt bimbójú, tömör, rozsdafolt nélküli (ez a rothadás jele!) és féregmentes zöldséget válassz. Arra is ügyelj, hogy a szára ne legyen fás! 

Hogyan tisztítsd?

  • Alaposan mosd meg: folyass meleg vizet a rózsák közé, hogy ne maradjanak benne élősködők. 
  • A szárát, ha nem fás, vágd fel kockára, és használd fel az étel készítéséhez.

0014841_3.jpg ()

Mire figyelj?

  • A brokkoli nyersen nem fogyasztható csak párolás és főzés után.
  • Ha panírozva (akár rántva, akár párizsiasan készíted) bő olajban süsd meg.
  • Ne feledd, hogy sok olajat képes magába szívni!
  • Ha picike szódabikarbonát vagy citromlevet adsz a főzővízhez, akkor nemcsak üde színét őrzi meg, hanem ropogós is marad!
  • 1-3 napig eltartható a hűtő zöldséges rekeszében.

Kinek ajánlott:

  • testsúlycsökkentőknek
  • alacsony szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek
  • változatosságot igénylőknek
  • sportolóknak
  • az egészséges étrend híveinek
  • aki tehermentesíteni szeretné a szervezetét
  • ha székrekedésed van
  • enyhén túlsúlyos, szív- és érrendszeri betegeknek

Kinek nem ajánlott?

  • aki nem szereti
  • akinek nagyon érzékeny a gyomra és hajlamos a puffadásra

Az alábbi 3 napos programmal alacsony energiatartalmú, C- és B vitaminokban, rostban gazdag zöldséges ételekkel segítheted a szervezetedet, csökkentve a tumor kialakulásának esélyeit. A mennyiségek egy főre számított és tisztított mennyiséget jelölnek. A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az ételek mellé legalább két liter vizet is elfogyasztasz!

Első nap

Reggeli: Borjúpárizsis brokkoli saláta, graham pirítós

Hozzávalók:
5 dkg borjú párizsi
5 dkg graham kenyér
1 dl sovány joghurt
15 dkg főtt brokkoli
só – ízlés szerint 
 
Elkészítés:
A salátát érdemes előző este elkészíteni. Kevés, enyhén sós vízben tedd fel a brokkolit főni kb.10 percre, vagy tedd be 5 percre mikrohullámú sütőbe. Ha kész, hűtsd le, majd keverd össze a metéltre vágott borjú párizsival és joghurttal. Süsd meg a kenyérszeleteket pirítós sütőben, és a salátával együtt fogyaszd őket. Jó étvágyat!

0014841_2.jpg ()

Tízórai: Joghurtos körte turmix

Hozzávalók:
10 dkg héjával kockára vágott körte
1 dl joghurt
1 dl víz

Elkészítés:
A hozzávalókat turmixold össze.

Ebéd: Rakott brokkoli

Hozzávalók:
30 dkg brokkoli
1 teáskanál olaj
10 dkg sovány darált sonka (selyemsonka)
5 dkg reszelt köményes sajt
10 dkg héjában főtt burgonya
1 dl sovány tejföl
só, fűszerpaprika – ízlés szerint

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. Szedd a brokkolit rózsákra, kissé sós, forró vízben kb. 5 perc alatt főzd meg és alaposan csepegtesd le. Tedd a felszeletelt burgonyát, pici olajjal kikent hőálló tálba, majd rakd meg a brokkoli felével, darált sonkával, majd fedd le a maradék brokkolival. Öntsd a tetejére a reszelt sajttal kikevert sovány tejfölt, kissé rázd össze. Előmelegített, forró sütőben süsd készre 20 perc alatt. Forrón fogyaszd!

Uzsonna: 1 db gesztenyés rúd (olyan, mint a túró rudi)

Vacsora: Barna rizses brokkoli, főtt tojással

Hozzávalók:
20 dkg brokkoli
5 dkg barna rizs (a rizst főzés előtt 15 percre forró vízbe kell áztatni, majd lecsöpögtetés után lehet a recept szerint elkészíteni)
1 db 3 perces lágy tojás
só, őrölt fehér bors, aprított petrezselyemzöld – ízlés szerint

Elkészítés:
Tedd  főzőedénybe a rózsáira szedett brokkolit, add hozzá a vízbe áztatott barna rizst, majd fűszerezd ízlés szerint. Tedd fel annyi vízzel főni (kb. 20 perc főzési idő kell neki), amennyi ellepi a keveréket. Tálaláskor tedd a tetejére a lágy tojást félbe vágva.

Második nap

Brokkoli krémleves

Hozzávalók (egész napra):
1 kg brokkoli
1 dl sovány tejföl
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 dl 3%-s főzőkrém
6 db kukoricás abonett
őrölt bors, reszelt vöröshagyma, só, aprított petrezselyemzöld – ízlés szerint

Elkészítés:
A rózsáira szedett brokkolit bő vízben tedd fel főni. Fűszerezd ízlés szerint sóval, fűszerekkel, aprított petrezselyemzölddel. Kb. 30 percnyi főzés után keverd a tejfölhöz a főzőkrémet, majd a teljes kiőrlésű liszttel készíts habarást. Ha kész, add a leveshez a masszát és azzal együtt forrald fel. Mixerrel pürésítsd a levest. 6 adagra osztva, adagonként 1-1 abonettel, forrón fogyaszd.

Harmadik nap

Reggeli: Tejes kávé, fonott kalács

Hozzávalók:
2 dl tej, (1,5% -os)
0, 5 dl kávé,
1 dkg cukor
5 dkg fonott kalács
2 dkg emelt gyümölcs tartalmú málna lekvár

0014841_1.jpg ()

Tízórai: 2 dl 100%-s grapefruit lé

Ebéd: Mentás lazac, fűszervajas brokkoli

Hozzávalók:
1 szelet kb. 20 dkg-os lazac
2 szál menta, aprózva
1 kávéskanál Floriol Trió olaj
40 dkg brokkoli
2 dkg fűszervaj
só, őrölt bors, hal fűszerkeverék – ízlés szerint

Elkészítés:
A lazacot fűszerezd ízlés szerint, szórd meg a fele adag aprított mentával, és hagyd állni. Közben a brokkolit szedd rózsáira. Forrósítsd meg az olajat serpenyőben, és süsd a lazac mindkét oldalát 3-3 percig. Közben a fűszervajat egy másik edényben forrósítsd fel, dobd rá a brokkolit, és 5-6 perc alatt kevergetve, lefedve, párold ropogósra. Tálaláskor szórd meg a halszeletet a maradék mentával és tedd mellé a brokkolit.  

Uzsonna: 1 db Sport szelet jégkrém

Vacsora: Brokkolis saláta, 1 db tökmagos zsemle

Hozzávalók:
10 dkg főtt brokkoli
5 dkg főtt burgonya
5 dkg főtt sárgarépa
2 dkg csemege uborka
5 dkg alma
1, 5 dl natúr joghurt
1 teáskanál mustár, só, őrölt bors - ízlés szerint
citromlé, barna cukor
1 db tökmagos zsemle

Elkészítés:
Először az öntet készítsd el. A joghurthoz add hozzá a mustárt, ízlés szerint a sót, őrölt borsot, citromlevet, barna cukrot és alaposan keverd át. Tedd félre hűteni. A salátához a kockázott zöldségeket és almát egy tálban keverd össze, és forgasd át az öntettel. Frissen fogyaszd a tökmagos zsemlével.

Tudtad?
– Amerikában a klasszikus zöldborsó köret helyett a brokkolit készítik szívesen alacsonyabb kalóriatartalma és rákellenes hatása miatt.
– A karfiolt a brokkolival házasítva egy harmadik, különleges zöldség t is létrehoztak, színesítve a választékot.
– Fagyasztani csak előzetes hőkezelés után javasolt (blansírozás)

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X