Főoldal > DIÉTA > Étrendek, étrend-kiegészítők daganatos betegeknek

Étrendek, étrend-kiegészítők daganatos betegeknek

avemardaganatrák
0

Írta: and

A daganatokról…A daganat a szervezet normálistól eltérő működésű sejtjeiből képződő szövetszaporulatot jelent, amely lehet jóindulatú, illetve rosszindulatú (rákos) elváltozás is. Potenciálisan veszélyes sejtek naponta képződnek a testünkben, ám szervezetünk ezekkel a legtöbb esetben sikeresen megbirkózik, vagy legalábbis kordában tartja azokat. Az esetek egy részében azonban sajnos ez nem sikerül. Fontos hangsúlyozni, hogy a daganatos megbetegedés […]

A daganatokról…
A daganat a szervezet normálistól eltérő működésű sejtjeiből képződő szövetszaporulatot jelent, amely lehet jóindulatú, illetve rosszindulatú (rákos) elváltozás is.

Potenciálisan veszélyes sejtek naponta képződnek a testünkben, ám szervezetünk ezekkel a legtöbb esetben sikeresen megbirkózik, vagy legalábbis kordában tartja azokat. Az esetek egy részében azonban sajnos ez nem sikerül.
Fontos hangsúlyozni, hogy a daganatos megbetegedés ma már nem jelent egyet a halálos ítélettel – bár az egyes típusoktól és a felismeréskor fennálló állapottól függően eltérő lehet a betegség kimenetele és a gyógyulásra való esély. Az orvosi kezelés elengedhetetlen, még ha mellékhatásai kellemetlenek is. A kezelésekhez gyakran dietetikus által összeállított, gyakran tápszerekkel kiegészített étrend is javasolt, ami lehetővé teszi a speciális igények kielégítését. Ezen túlmenően léteznek ételek, étrendek és étrend-kiegészítők, melyeket kifejezetten daganatos betegek számára javasolnak.

A rosszindulatú daganatok hazánkban is sok ezer életet követelnek minden évben. Sokszor későn ismerik fel a megbetegedést, vagy olyan formája jelentkezik a betegségnek, amelynek kezelése csak kevés sikerrel kecsegtet. Természetes, hogy a gyógyulás reményében az érintettek és családtagjaik szinte minden lehetséges alternatív kezelési módot kipróbálnak.
Bármilyen kiegészítő módszert is alkalmazunk, tudnunk kell, hogy az orvosi kezelések hatását az étrend és étrend-kiegészítők adott esetben kedvezőtlenül is befolyásolhatják, ezért orvossal és dietetikussal egyeztetni kell arról, hogy mikor, milyen kezelések között, illetve azok alatt mivel próbálkozhatunk.
A legnagyobb veszélyt az el nem fogadott módszerek jelentik, melyek jó része akár ártalmas is lehet, a legrosszabb esetben pedig akár a gyógyulni vágyó életét is megrövidíthetik. Nem mindegy tehát, hogy mit teszünk és mit eszünk! Segítségképp áttekintünk pár – daganatos betegek esetében – alkalmazott módszert.

0008278_1.jpg ()

Makrobiotika – avagy étrend a rák ellen?
A makrobiotika – bár gyakran a zen buddhista szerzetesek étrendjére vezetik vissza keletkezését – valójában nem tekinthet vissza hosszú múltra. Egy alulképzett és életveszélyes nézeteket tápláló ember, George Ohsawa – Albert Sweitzer orvos kortársa és kritikusa – találta ki az étrendet. A kitaláló még akkor is dohányzást javasolt a rák ellen, amikor már ismert volt az összefüggés a dohányzás és a rákos megbetegedések között.
Idézet Ohsawa Gyógyító makrobiotika című könyvéből: “Mivel a rák a fölös mennyiségű fehérjéből ered, ezért a dohány jang füstje komolyan ajánlható a rák gyógyításához és megelőzéséhez… A dohányzás természetesen nem az egyetlen módja a rák gyógyításának… a mérsékelt dohányzás jót tesz a rákos betegeknek is és azoknak is, akik a rákkal szemben védettségüket erősíteni kívánják.”
Az étrend kitalálója a korabeli élettani ismeretekkel sem volt tisztában, így tanácsai gyakran ártalmasak, életveszélyesek (pl. a túlzott sófogyasztás vagy a folyadékbevitel korlátozása).
Radikális módszerén később követői finomítottak, hogy az széles körben is elterjeszthetővé, követhetővé váljon. Az eredeti tanításokat ma már általában nem terjesztik, sőt sokan tagadják is, így terjedhetett el a makrobiotikáról egy viszonylag pozitív kép a másod vagy sokadkézből származó tanítások hatására.
A dietetikus szakma szerint a módszer veszélyes, ronthatja a rákos megbetegedéstől szenvedők gyógyulási esélyeit.

B17-vitamin
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján olvasható információk szerint a keserű sárgabarackmag amigdalin tartalmából hidrogén cianid szabadulhat fel, ami mérgező hatású. Pár évtizede úgy vélték, hogy ez a más magokban is megtalálható vegyület, a “B17-vitamin” (ami valójában nem vitamin) szerepet játszhat a rák gyógyításában. Ezt kutatások, régi és új tudományos publikációk nem erősítették meg, sőt súlyos mérgezések is felléptek alkalmazása közben. A laetrilenek is nevezett készítmény alkalmazása mai tudásunk szerint nem javasolt, hazánkban nem engedélyezett gyógyszer és nemzetközi szinten tudományosan nem igazolt hatású vegyület.

Avemar
Az Avemar egy kutatásokkal bizonyított hatású készítmény, amely bizonyos daganatos betegségek kiegészítő kezelésére szolgál. Alapját fermentált búzacsírakivonat képezi, és a legtöbb, látszólag hasonló készítménnyel szemben számos kedvező publikáció jelent meg róla hazai és külföldi szaklapokban. Rákbetegek kezelésére azonban önállóan nem alkalmazható, a hagyományos kezelések mellékhatásait azonban csökkentheti, azok kedvező hatásait fokozhatja. Ismertése szerint “Az Avemar szedhető az aktív onkoterápia előtt, a kezelések alatt, a kezelések szüneteiben, és a terápia befejezését követően is, az eddigi ismeretek alapján korlátlan ideig.” Alkalmazásáról kezelőorvosunk véleményét is ki kell kérni!

A csodaszerként elhíresült módszerek többsége mögött nem áll semmilyen meggyőző tudományos alátámasztás. Feltétlenül orvos és dietetikus segítségét is ki kell kérnünk, ha fennálló betegségek esetében étrendmódosításra vagy étrend-kiegészítésre szánjuk rá magunkat!

Szakirodalmi ajánló – ha többre vagy kíváncsi a szakirodalmakkal kapcsolatban, kérdezz cikkünk szerzőjétől, Tihanyi András dietetikustól! Kérdezz most!

A makrobiotikáról:
George Ohsawa: Gyógyító makrobiotika, Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat, Debrecen, 1990
Gyakorlati dietetika, szerk.: Veresné Bálint Márta, SE-EFK, Budapest, 2004.
A B17-vitaminról:
Milazzo S, Lejeune S, Ernst E: Laetrile for cancer: a systematic review of the clinical evidence.
Milazzo S, Ernst E, Lejeune S, Schmidt K: Laetrile treatment for cancer
Bromley J, Hughes BG, Leong DC, Buckley NA: Life-threatening interaction between complementary medicines: cyanide toxicity following ingestion of amygdalin and vitamin C.
O’Brien B, Quigg C, Leong T: Severe cyanide toxicity from ‘vitamin supplements’.
Az Avemarról:
Heimbach JT, Sebestyen G, Semjen G, Kennepohl E: Safety studies regarding a standardized extract of fermented wheat germ.
Saiko P, Ozsvar-Kozma M, Madlener S, Bernhaus A, Lackner A, Grusch M, Horvath Z, Krupitza G, Jaeger W, Ammer K, Fritzer-Szekeres M, Szekeres T: Avemar, a nontoxic fermented wheat germ extract, induces apoptosis and inhibits ribonucleotide reductase in human HL-60 promyelocytic leukemia cells.
Farkas E: Fermented wheat germ extract in the supportive therapy of colorectal cancer


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X