Főoldal > DIÉTA > Az 5 legjobb fogyókúrás téli gyümölcs

Az 5 legjobb fogyókúrás téli gyümölcs

diétafogyókúragyümölcs
0

Írta:

A hideg időjárás és az influenza még a fiatal és egészséges emberek immunrendszerét is próbára teszi – a betegségek ellen ilyenkor minél többféle vitamint érdemes fogyasztanod! A patikákban kapható szintetikus vitaminkészítményeknél persze a valódi gyümölcsök százszor többet érnek! A finomabbnál finomabb gyümölcsöket fogyókúrás étrendedből sem szabad kihagynod! Ananász – édes segítség a fogyókúrában (51 kcal/ 100 gramm) […]

A hideg időjárás és az influenza még a fiatal és egészséges emberek immunrendszerét is próbára teszi – a betegségek ellen ilyenkor minél többféle vitamint érdemes fogyasztanod! A patikákban kapható szintetikus vitaminkészítményeknél persze a valódi gyümölcsök százszor többet érnek! A finomabbnál finomabb gyümölcsöket fogyókúrás étrendedből sem szabad kihagynod!

Ananász – édes segítség a fogyókúrában (51 kcal/ 100 gramm)

Ha ezt a gyümölcsöt eddig csak konzerv formájában fogyasztottad, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj a nyers változattal is – az ananász értékes összetevői ugyanis csak a nyers gyümölcsben találhatók meg! Az ananász a fogyókúrázók egyik legkedveltebb gyümölcse – édes íze miatt csökkenti a nassolnivalók utáni vágyat, a benne található bromelin-enzim pedig segít a fehérjék és zsírok lebontásában. Az ananász emellett rengeteg C-vitamint, káliumot és foszfort tartalmaz, és segít helyreállítani a vér sav-bázis egyensúlyát is.
Tipp: A vásárlásakor nagyon figyelj arra, hogy csak érett gyümölcsöt válassz! Az ananász akkor jó, ha az alsó leveleket könnyedén ki tudod húzni!

Kivi – könnyű és finom (55 kcal/100 gramm)

A kivi az egyik legmagasabb C-vitamintartalmú gyümölcs. Már egyetlen szem is bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét! A kiviben sok a K- és E-vitamin is, és jelentős mennyiségű vértisztító hatású káliumot tartalmaz. A kellemesen savanykás ízű gyümölcs serkentően hat az emésztésre, de csökkenti a fáradtságérzetet és erősíti a csontokat is.
Tipp: Készíts kivis pakolást! Egy összezúzott kivit keverj össze egy kis mézzel, kend az arcodra, és pihentesd néhány percig – ez a pakolás alaposan megtisztítja és felfrissíti a bőrt!

0016059_1.jpg ()

Grapefruit – imádnivaló vitaminbomba (35 kcal/100 gramm)

Elgondolkoztál már azon, hogy mi köze az angol „grape”, vagyis szőlő szónak a citrusfélék családjába tartozó grapefruithoz? A magyarázat egyszerű: grapefruit (avagy magyar nevén a citrancs) ugyanúgy fürtökben terem, mint a szőlő. A többi citrusféléhez hasonlóan a grapefruit is rengeteg C-vitamint tartalmaz, csökkenti a koleszterinszintet, vér- és májtisztító hatású, emellett segíti a zsírok lebontását is. Ha nem akarsz a nagy karácsonyi lakmározások végére alaposan kikerekedni, fogyassz el minden étkezés után egy-két cikk grapefruitot!
Tipp: Indítsd a napot egy pohár frissen facsart grapefruit-lével! A gyümölcsöt csak meghámozod, felszeleteled, és bedobod a turmixgépbe – mivel a húsa könnyedén elválik a héjától és a belső fehér hártyától, egy pohár finom és egészséges grapefruit-italt akár egy rohanós hétköznap reggelen is könnyen elkészíthetsz!

Banán – az örök kedvenc (105 kcal/ 100 gramm)

Már kopog a szemed az éhségtől, de képtelen vagy elszabadulni a munkahelyedről? Egy banán az ilyen helyzetekben „életet menthet”- a benne található szőlőcukor ugyanis csökkenti a farkaséhséget és azonnal energiával látja el a szervezetedet. A banán a tél egyik legnépszerűbb gyümölcse, mert a benne található rengeteg vitamin (többek között A-, B-, C- és E-vitaminok) és ásványi anyag (nagyon sok kálium, valamint foszfor, nátrium és kalcium van benne) hatékony fegyver lehet a vírusok ellen.
Tipp: Csökkentheted a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket – például a fejfájást, mellfeszülést, alhasi görcsöket, ingerlékenységet -, ha a nehéz napok előtt rendszeresen fogyasztasz banánt.

Papaya – sárga húsú csemege, nemcsak férfiaknak (32 kcal/100 gramm)

A papaya rendkívül lédús gyümölcs, jellegzetesen sárga színét pedig a béta-karotinnak köszönheti. Ez az antioxidáns segít megelőzni a rákot, valamint a szív-és érrendszeri betegségeket is. Az ananász és a grapefruit mellett a papaya is remek fogyókúrás kiegészítő. A Karib-szigetekről származó gyümölcs rostjai, valamint egy papain nevű enzim ugyanis serkentik az emésztést, és segítenek a zsírok lebontásában is. A papaya a férfigondokra is megoldást nyújt: magas likopintartalmánál fogva növeli a férfiak potenciáját, egyesek szerint pedig a prosztatatrák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Tipp: A papaya egy csepp citromlével leöntve és a kemény héjából kikanalazva is nagyon finom, de ha akarod, a gyümölcssalátákat is megbolondíthatod vele!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X