Főoldal > DIÉTA > 90 napos diéta – itt a reform változat!

90 napos diéta – itt a reform változat!

90 naposfogyókúra
0

Írta:

Ezt az étrendet általában 90 napos időtartamra javasolják, de ha korábban eléred vele kitűzött célodat, az ideális testsúlyodat, a normális határokon belüli testtömeg-indexet (ami alá nem is ajánlott menned!), korábban is befejezheted. Fontos, hogy ekkor se térj vissza régi, súlyfelesleget eredményező étrendedhez. Tartós eredményt a tartós életmódváltás ad, így ekkor áttérhetsz egy hosszú távon is […]

Ezt az étrendet általában 90 napos időtartamra javasolják, de ha korábban eléred vele kitűzött célodat, az ideális testsúlyodat, a normális határokon belüli testtömeg-indexet (ami alá nem is ajánlott menned!), korábban is befejezheted. Fontos, hogy ekkor se térj vissza régi, súlyfelesleget eredményező étrendedhez. Tartós eredményt a tartós életmódváltás ad, így ekkor áttérhetsz egy hosszú távon is egészséges étrendre!

0007778_2.jpg ()

Az eredeti 90 napos diéta népszerűsége adta az ötletet arra, hogy megreformáljuk a némileg elavult rendszert. Kialakításakor megtartottuk azon részeit, amelyek miatt sokan megkedvelték. Fontos változás, hogy módosítottuk azokat az elemeit, amelyek csökkentették a fogyás hatékonyságát, és főleg biztonságosságát. Ráadásként beépítettünk még néhány, szervezeted salaktalanítását és zsírégetését is elősegítő módszert. Az étrendet tehát a jobb tápanyag-ellátottság (a hiánybetegségek kialakulásának elkerülése) és a nagyobb változatosság érdekében könnyebben követhetővé alakítottuk, így született meg a 90 napos, kimondottan súlycsökkentést eredményező étrend. Tulajdonképpen a pihentető nap kivételével minden tápanyag szerepel a többi 4 napon a kiegyensúlyozottabb tápanyagbevitel érdekében, csak a napok jellegéből adódóan más-más mennyiségben. A napok leírásánál ezt részletesebben is olvashatod.

Az étrend folyamán a csökkent energiabevitel és magas folyadékfogyasztás, valamint a pihentető napok hatására fokozódik az energiafelhasználás, és szervezeted is több zsírt használ fel. Mindezek hosszú távon a testtömeg csökkenését idézik elő, és segítik az ideális testsúly elérését. Jó hír, hogy túlsúly esetén a fogyás többek között vérnyomáscsökkentő hatású, és ez tapasztalható a 90 napos étrend követésekor is.

A WellnessCafe dietetikus szakértői által átalakított 90 napos étrendben a következő diéta-napok szerepelnek:

Fehérjenap
Ezen a napon a magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek (tej,- tejtermékek, hús-, húskészítmények, tojás, hal) dominálnak, ám ekkor sem engedélyezett a korlátlan hús- és tejtermék-fogyasztás, ez ugyanis a méregtelenítést és zsírégetést nem segítené elő. Az ebéd és a vacsora gabonával vagy zöldségekkel kísért hús, hal, tojás, zsírszegény tej és tejtermék, virsli, felvágott, sovány sonka lehet, olyan mennyiségben, ahogyan azt egy normál étkezés mellett egy átlagos ember elfogyasztaná. Az uzsonna is magasabb fehérjetartalmú, itt azonban érdemesebb ügyelni a könnyebb ételekre és kisebb adagokra. Tehát ezen a napon az aránylag magas tej-, tejtermékek, tojás, hal- és húskészítmények mellett kevés gyümölcs, zöldség és gabona is szerepel.

0007778_1.jpg ()

Zöldségnap
Ezen a napon az összes többi naphoz – a pihentető nap kivételével – hasonlóan gyümölcs is fogyasztható délelőtt, ha valaki nem szeretne egész nap párolt sárgarépát enni. Ételízesítő, só, ketchup, főtt paradicsom használható! Egy szelet kenyér és saláta ízlés szerint engedélyezett. A WellnessCafe a következő elv alapján teszi lehetővé a mintaétrend összeállítását: a zöldségnap legnagyobb mennyiségben friss vagy hőkezelt zöldségfélékből készült ételeket ajánl, minimális gyümölcs, gabona és fehérje kiegészítéssel.

Gabonanap
Ezen a napon az ebéd, uzsonna és vacsora folyamán elsősorban gabonából készült ételeket fogyasztunk, melyeket zöldségek is kísérhetnek. Gabonaételek például a tészták, kenyerek, pékáruk és a különböző kásák. Gabonanapokon a csoki, a piskóta, a kalács is engedélyezett, természetesen csokoládéból csak egy-egy kisebb szeletke! Ezeken a napokon – a nap jelentős részében – az eddigieknél jóval magasabb gabonatartalmú ételek kerülnek terítékre, bővítve csekély mennyiségu gyümölccsel, zöldségekkel és fehérjével.

Gyümölcsnap
A gyümölcsnap friss gyümölcsre épül, ám azt kiegészíti a farkaséhség és a gyümölcsök fogyasztása után gyakran jelentkező gyomorégés kivédése és a kiegyensúlyozottabb tápanyag-ellátás, a magasabb vitamin-, rost-, ásványianyag-bevitel érdekében némi gabona vagy fehérje is. Naponta 1-1,5 kg gyümölcsöt ehetünk, banánból azonban étkezésenként csak egy-egy kisebb darabot fogyasszunk. Az aszalt gyümölcsöket – mivel ezek koncentráltabban tartalmaznak energiát, és az előállítás során sok vizet, valamint vitamint vesztettek – lehetőség szerint kerüljük. Már csak azért is érdemes keveset enni ezekből, mert sok közülük az aszalt elnevezés ellenére is cukorral tartósított. A nagy mennyiségű gyümölcs fogyasztása miatt ezen a napon minden étkezésbe iktatható egy kevés gabona tartalmú rágcsálnivaló, növényi fehérje is. Gyümölcsnapon a tej vagy tejtermék fogyasztását csak minimális mennyiségben javasoljuk. Ha mégis tejfélére fanyalodnál, inkább a sajtot vagy kevéske tejjel, joghurttal, kefirrel kevert turmixot válassz.

Pihentető nap
A pihentető nap a drasztikusabb víznap kiváltására szolgál. A nap folyamán alig terheljük szervezetünket az emésztéssel, ugyanakkor lehetőséget adunk testünknek arra, hogy kiválassza a felhalmozódott salakanyagokat. Könnyen rendelkezésre álló energiát szolgáltat számunkra a méz. Ahhoz, hogy a zsírégetés a mozgással együtt hatékonyabb legyen, érdemes több C-vitamint is juttatni a szervezetünkbe – például citromlé és csipketea fogyasztásával. A változatosság érdekében alkalmazhatók még különböző gyümölcsteák és zöld tea is. A kielégítő rostbevitelt zabkorpa és lenmag segítségével oldjuk meg. A legnehezebb napon minden esetben magas folyadékbevitel ajánlott, méz (esetleg növényi szirup, mint például a csicsóka surítmény, juharszirup stb. …) és rost (búzakorpa, rostkomplexek, stb.) kiegészítéssel. Ha legszívesebben teaféléket, limonádét iszol, lehetőség szerint mindig frissen készítsd és fogyaszd azonnal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X