Főoldal > DIÉTA > 5 ünnepi étel, ami borzasztóan hizlal!

5 ünnepi étel, ami borzasztóan hizlal!

diétaételfogyókúrahizlalkarácsonyünnep
0

Írta:

Az ünnepek alatt vajon ki tudna ellenállni egy tányér isteni halászlének, egy nagy adag majonézes salátának, vagy a nagymama mennyei töltött káposztájának? Karácsonykor még a legelszántabb diétázók sem foglalkoznak azzal, hogy az ünnepek alatt felszedett kilóktól az újévben csak keserves munkával és rengeteg önmegtartóztatással szabadulhatnak majd meg. Az önfeledt ünneplés ellenére is légy tisztában azzal, […]

Az ünnepek alatt vajon ki tudna ellenállni egy tányér isteni halászlének, egy nagy adag majonézes salátának, vagy a nagymama mennyei töltött káposztájának? Karácsonykor még a legelszántabb diétázók sem foglalkoznak azzal, hogy az ünnepek alatt felszedett kilóktól az újévben csak keserves munkával és rengeteg önmegtartóztatással szabadulhatnak majd meg. Az önfeledt ünneplés ellenére is légy tisztában azzal, hogy mely karácsonyi ételek lehetnek a karcsúságod legádázabb ellenségei. Most bemutatjuk az 5 leghizlalóbb ünnepi fogást!

1. Töltött káposzta – egy jó nehéz, magyar fogás (kb. 600-800 kcal)

Ahány ház, annyiféle töltöttkáposzta-recept létezik. Mindegy, hogy a szabolcsi, a dunántúli vagy az erdélyi változatot ismered – az egészen biztos, hogy a töltött káposzta a leghizlalóbb karácsonyi ételek egyike! A darált sertéshússal, rizzsel, és az esetek többségében disznózsírral és szalonnával készült töltött káposzta önmagában is valóságos kalória- és koleszterinbomba – a mellé tálalt tejfölről és ropogós, fehér kenyérről már nem is beszélve.  
Tipp: Fehér kenyér helyett válassz teljes kiőrlésűt, a sertéshúst helyettesítheted baromfival, zsír helyett használhatsz olajat, a szalonna pedig akár el is maradhat. Az így készült étel kímélőbb és egészségesebb lehet az eredetinél, bár kevésbé fog hasonlítani elődjére. 

2. Gesztenyével töltött pulyka – egy különleges kalóriabomba (kb. 700-900 kcal)

Az amerikai karácsonyi filmekből biztosan neked is ismerős, ahogyan a „hősnő” órákon keresztül hadakozik a sületlen pulykával – amit végül szénné égve tálal fel a vendégeknek.
Az utóbbi években a gesztenyével töltött pulyka nálunk is népszerű ünnepi fogás lett. Tény, hogy a pulyka jóval egészségesebb a vörös húsoknál, az esetek többségében azonban darált sertéshús, szalonna, nagy adag tejföl vagy tejszín is bőségesen kerül a töltelékbe.
Tipp: Ne feledd: a töltött pulyka készítése időigényes feladat. Ha tíz embernél kevesebbet látsz vendégül, nem is érdemes belefognod, mert egy bébi-pulyka is legalább öt kilót nyom! Ha mégis belevágsz, a töltött pulykával biztosan hatalmas sikert aratsz – a vendégeid pedig otthon is ráérnek majd a kalóriákat számolgatni!

0016193_1.jpg ()

3. Diós és mákos bejgli – a nagy zsírpárna-szaporító  (egy adag kb. 350-400 kcal)

Ahogy a karácsonyfa-állítás szokása, úgy a bejgli sütés hagyománya is német hatásra terjedt el nálunk. Az elnevezés a “beugen”, azaz „hajlítani” kifejezésből ered, a szó a sütemény csavart alakjára utal. Mint minden kelt tészta, a bejgli is rengeteg kalóriát tartalmaz – és ahogy a legtöbb hagyományos sütemény, úgy ez a finomság is kizárólag fehérlisztből és finomított cukorból készül.  
Tipp: Ha képtelen vagy a karácsonyt néhány rúd diós és mákos bejgli nélkül elképzelni, ne a boltokban kapható utánzatokat válaszd! A bejgli sütése nem egyszerű feladat, ám ha van türelmed, akár magad is megpróbálkozhatsz vele. Szerezz be hozzá teljes kiőrlésű lisztet, a cukrot helyettesítsd mézzel. Ha nem boldogulsz, kérj segítséget az édesanyádtól vagy a nagymamádtól – nekik biztosan örömet okoz, ha karácsonykor egy kicsit a kedvedre tehetnek!

4. Rántott hús – diétád intelligens ellensége (kb. 500-800 kcal)

A hagyományos vasárnapi ebédeken elmaradhatatlan fogás a rántott hús, sok háziasszony azonban a karácsonyi menübe is szívesen beilleszti ezt a könnyen elkészíthető, finom húsételt.
Az olajban sütött, tojásos-lisztes prézliben megforgatott hús természetesen egyetlen fogyókúrázó étrendjében sem szerepelhet - ennek ellenére a karácsonyi vacsorákon még a legkitartóbbak is könnyedén elcsábulnak.
Tipp: Ha nem tudsz ellenállni a rántott csirke csábításának, akkor lehetőleg a legkisebb szeletet válaszd, sült krumpli és majonézes saláta helyett pedig öntet nélküli zöldségkörettel fogyaszd!

5. Zserbó – bűnös finomság a boldog békeidőkből (egy szelet kb. 200 kcal)

A zserbó-szelet az 1800-as évek végén Budapestre települt Gerbeaud svájci cukrászmesterről kapta a nevét. A mester által kitalált süteményrecept azóta hatalmas népszerűségre tett szert – a zserbó ma már egyik legismertebb ünnepi desszert nálunk. A zserbóban tényleg minden benne van, amitől egy sütemény finom lehet – a vékony tésztarétegek között a diós, rumos, lekváros, mézes töltelék isteni ízharmóniát hoz létre, az egészre pedig a vékony csokiréteg teszi fel a koronát.
Tipp: Mint minden süti, a zserbó is igazi kalóriabomba – ám ha elég apró kockákra szeleteled, az ünnepek alatt lelkiismeret-furdalás nélkül megehetsz belőle 1-2 darabot! A falatokat – bármily furcsán hangzik – reggelire, tea mellé ajánljuk, mert így a szervezetednek egész nap lesz ideje ledolgozni a kalóriákat.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X