Főoldal > DIÉTA > Cukorbetegség áldott állapotban

Cukorbetegség áldott állapotban

cukorbetegségvárandósság
0

Írta: and

A cukorbetegség (gestacios diabetes – GDM) a várandós nők kb. 2-3 százalékánál fordul elő. A babavárás ideje alatt több inzulinra van szüksége az anya szervezetének, mint máskor. Az inzulinigény növekedését a méhlepényi hormonok okozzák. Ha az anya szervezete nem képes több inzulint előállítani, és így az inzulin nem tudja a hatását kifejteni – azaz nem […]

A cukorbetegség (gestacios diabetes – GDM) a várandós nők kb. 2-3 százalékánál fordul elő. A babavárás ideje alatt több inzulinra van szüksége az anya szervezetének, mint máskor. Az inzulinigény növekedését a méhlepényi hormonok okozzák. Ha az anya szervezete nem képes több inzulint előállítani, és így az inzulin nem tudja a hatását kifejteni – azaz nem tud glukózt a sejtekbe juttatni -, akkor megemelkedik a vércukorszint: először csak az étkezések után, később pedig már az éhgyomorra mért vércukorszint is magasabb értéket fog mutatni a normálisnál. A magzat is termel inzulint éppen annyit, amennyire a szervezetének szüksége van. Ha az anya vérében tartósan sok cukor szaporodik fel, akkor az a véráramon keresztül eljut a magzathoz is. Ilyenkor a gyermeknek is több inzulint kell előállítania, hogy a normális vércukorszintet fenn tudja tartani.

Ne halogasd a szűrést!

0007137_1.jpg ()

Az anya szervezetében a tartós inzulinhiány hatására károsodhatnak a sejtek, és így elégtelen lehet a magzat oxigén – és tápanyag ellátása. Ennek következtében ödéma léphet fel, amely zavarhatja a szervek működését. Az anya cukorbetegsége a magzat súlygyarapodását is okozhatja. A nagyobb magzat sérülékenyebb, a szülés alatt könnyebben érheti károsodás, ezért nagy jelentősége van a szűrésnek. A szűrést a terhesség 24-28. hetében javasolt elvégeztetni: éhgyomorra 75 gramm glukózt (szőlőcukrot) tartalmazó, 2-3 dl vizes oldatot kell meginni. A cukros oldat elfogyasztása előtt – és utána két órával is – megmérik a vércukorszintet.  Ha a később mért érték 7,8 mmol/l felett van, akkor fennáll a cukorbetegség veszélye. A diagnózis felállítása után, az anya személyre szabott diétát kap az orvostól vagy a dietetikustól. A diéta célja, hogy biztosítsa az anya és a magzat számára szükséges energia – és tápanyagszükségletet úgy, hogy normalizálja a vércukorszintet a magzat megfelelő fejlődése és súlygyarapodása mellett. A diétának mindig személyre szabottnak kell lennie.

Figyelj az étrendedre!

A normál testsúlyú kismamáknak a napi energiaigénye kb. 1800 – és 2500 kcal. A következő jó tanácsokat akkor is érdemes megfogadhatod, ha a vércukorszinted rendben van. Amire a táplálkozás során figyelned kell:

  • Az étrend vázát értékes gabonafélék (pl. teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek), illetve zöldségek, gyümölcsök, sovány húsfélék, halak, száraz hüvelyesek és magvak alkossák.
  • Figyelj arra, hogy a sütéshez, salátákhoz használt zsiradék típusa növényi eredetű legyen. Az esszenciális, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok (pl.: repce-, lenmag,- olíva-, búzacsíra- tökmag – és szójaolaj) alkalmasak erre.
  • Korlátozd  a só fogyasztását! A különféle friss – vagy szárított fűszerek sokat segíthetnek az étel változatos elkészítésében.
  • Kerüld a  vércukorszintet gyorsan megemelő ételek és italok fogyasztását (mint pl. cukrozott sütemények, italok, üdítők). Ezt a szabályt  akkor is tartsd be, ha a súlyfelesleg miatt kell diétáznod.
  • Az étrendedbe szerepeljen néhány értékes gyógyító tápláléknövény is.
    Mint például:
    Kapor: az emésztőrendszeri – és húgyúti problémákon kívül bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet
    Alma: fogyasztása különösen javasolt  terhességi cukorbetegségnél, mert nagy mennyiségben tartalmaz fruktózt, amely lassabban szívódik fel, mint a répacukor, így a vércukorszintet is lassabban emeli meg.
    Babhüvely: teája a várandósság alatt csökkenti a vércukorszintet, mert  természetes inzulint tartalmaz.

Mi történik a szülés után?

Szülés után a diétát még hat hétig be kell tartani és utána ismét elvégzik a cukorterheléses tesztet. Ennek az eredményétől függ az, hogy folytatják-e a kezelést. Az esetek nagy többségében ilyenkor már nem áll fenn cukorbetegség, így vissza lehet térni a régi étrendhez, de javasolt odafigyelni az ételek összeállítására továbbra is. Előfordulhat, hogy a szülést követően is cukorbeteg marad az anya, ilyenkor valószínűleg már a terhesség előtt is volt cukorbetegsége, csak nem derült ki. Az úgynevezett valódi (1.típusú) cukorbetegség is kialakulhat a várandósság alatt. Ebben az esetben folytatni kell a diétát és az inzulinos kezelést.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X