Főoldal > DIÉTA > Méregtelenítő koktél télre

Méregtelenítő koktél télre

0

Írta:

A koktél hozzávalói 2 személyre: 1 kígyóuborka2 közepes fej nyers cékla1 egész őszi alma8 sárgarépa A legjobb, ha a hozzávalókat apróra darabolod és turmixgépben pépesíted! Miért olyan jó? CéklaRengeteg kálcium, foszfor, vas és kálium van benne, de gazdag A-, B- és C-vitaminban is. Legjobb hatással sötét leve lehet egészségedre a benne található betanin (kén-cukor) miatt. […]

0006664_1.jpg ()

A koktél hozzávalói 2 személyre:
1 kígyóuborka
2 közepes fej nyers cékla
1 egész őszi alma
8 sárgarépa

A legjobb, ha a hozzávalókat apróra darabolod és turmixgépben pépesíted!

Miért olyan jó?

  • Cékla
    Rengeteg kálcium, foszfor, vas és kálium van benne, de gazdag A-, B- és C-vitaminban is. Legjobb hatással sötét leve lehet egészségedre a benne található betanin (kén-cukor) miatt. Kiválóan tisztítja a vért, megfelelő mennyiségű vassal látja el a szervezetet. Sárgarépával együtt kiváló májtisztító, segít lebontani a májban felhalmozódott zsírt is.
  • Sárgarépa
    A piacon a leginkább narancsos színű zöldségek közül válogass, ezekben van ugyanis a legtöbb A-vitamin. Tartalmaz még foszfort, kálciumot és magnéziumot is, káliumtartalma segít a vértisztításban.
  • Alma
    Az alma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, béta-karotint, B komplex vitaminokat, C-vitamint tartalmaz. Igaz, ez utóbbi vitaminból  kevesebb található benne, mint a  citromban vagy a narancsban. A gyümölcs sejtfalában lévő pektin, vízben oldódva kocsonyás zselét alkot és elősegíti a jó emésztést. Fontos része a gyümölcsnek a héja és a cellulóz is, amelyek megtisztítják a beleket a lerakódott salakanyagoktól. A gyümölcs magas savtartalma pedig felgyorsítja a gyomor és a belek mozgását.
  • Uborka
    Mivel a zöldség nagy víztartalma relatív magas káliumtartalommal is párosul, az uborka igen jelentős vízhajtó hatással rendelkezik. A vízhajtással pedig segít a vesében leülepedett felesleges anyagok, így a köszvényt okozó húgysav kiürítésben is.
    A magas víztartalom – 90-97% érettségtől függően – mellé relatív mennyiségű vitamin és ásványi anyag is társul. A vízben oldódó vitaminok közül a B1, B2, pantoténsav, biotin és a folsav az említésre méltó. Ásványi anyagok közül pedig a kálium, réz, cink, mangán tartalma említésre méltó.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X