Főoldal > DIÉTA > Étrend a szív egészségéért

Étrend a szív egészségéért

diétaétrendwellness
0

Írta:

Mozogj, táplálkozz egészségesen, ne dohányozz – hangoztatják folyton a kardiológusok. Okkal, hiszen a szívinfarktus még mindig az egyik vezető halálok a férfiaknál – és egyre gyakoribb a nők körében is! Ahhoz, hogy a szívbetegségek kockázatát csökkentsd, nem kell fenekestül felforgatnod az életedet – elég, ha változtatsz egy kicsit az étrendeden, és szánsz egy kis időt […]

Mozogj, táplálkozz egészségesen, ne dohányozz – hangoztatják folyton a kardiológusok. Okkal, hiszen a szívinfarktus még mindig az egyik vezető halálok a férfiaknál – és egyre gyakoribb a nők körében is! Ahhoz, hogy a szívbetegségek kockázatát csökkentsd, nem kell fenekestül felforgatnod az életedet – elég, ha változtatsz egy kicsit az étrendeden, és szánsz egy kis időt a mozgásra is. Lássuk, milyen módszerek segíthetnek a megelőzésben!

0006970_2.jpg ()

Próbáld ki a mediterrán diétát!
Egy újabb érv az ízletes olasz konyha mellett – a dél-európai népek ételei ugyanis bizonyítottan csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát! A mediterrán diéta persze nem azt jelenti, hogy mostantól kezdve éjjel-nappal bolognai spagettit ehetsz, ajánlott viszont sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babot, olívaolajat, tengeri halakat és sovány húsokat fogyasztanod – ezek az ételek ugyanis hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez is.

Növeld a rostok mennyiségét!
A zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és zabban található rostok ugyancsak segítenek a koleszterinszint beállításában. Kezdd a napot egy nagy tál gyümölccsel ízesített zabkásával, de ne sajnáld a babot a salátákból és a levesekből sem – a reggelid így nemcsak ízletes lesz, de szíved egészségét is védi.

0006970_1.jpg ()

Kevesebb kalória, több egészség – alacsony zsírtartalmú ételekkel
Nemcsak a fogyókúrázóknak érdemes zsírszegény étrendet követniük, a kevesebb zsír fogyasztásával ugyanis a koleszterin mennyisége is csökken. Vörös húsok helyett inkább száraz, fehér húst (pl. csirkét vagy pulykát) válassz; lehetőleg alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. a szója-, olíva-, repce-, és kukoricaolajakban található) fogyassz! Rengeteg zsírt veszünk magunkhoz a nassolnivalókkal is – a kekszek, sütemények, sós rágcsálnivalók helyett inkább zsírszegény joghurttal, kefírrel, teljes kiőrlésű lisztből készült édességekkel kényeztesd magad!

Kis mértékben orvosság…
Napi egy pohár bor növeli a vérben a „jó koleszterin” mennyiségét, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is – fogyasztása tehát bármely egészséges felnőttnek ajánlott. A szakértők ugyanakkor azt javasolják, hogy aki eddig nem fogyasztott alkoholt, az most se szokjon rá – számtalan más módszerrel is hozzájárulhatunk szívünk egészségének megőrzéséhez.

Amit sosem szabad kifelejtened: a mozgás
A rendszeres mozgás az egészséges éltemód szerves része. Ez az állítás különösen igaz, ha a szívbetegségek megelőzésére törekszel: a testedzés ugyanis nemcsak a kalóriák égetésében és az izmok fejlesztésében segít (az elhízott emberek egyébként fokozott veszélynek vannak kitéve, a súlyfelesleg rendkívül megterheli az egész szervezetet, így a szívet is), de növeli a HDL, azaz a „jó koleszterol” mennyiségét is. Egy kis kocogás, heti két aerobikóra, úszás vagy biciklizés már rengeteget jelent – egyes szakértők szerint már napi harminc perc séta is három évvel meghosszabbíthatja az életünket!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X