Főoldal > DIÉTA > Mivel ne fűszerezz a várandósság alatt

Mivel ne fűszerezz a várandósság alatt

étkezésfűszerterhességvárandósság
0

Írta: and

A várandósság során az anya és a baba egészsége a legfontosabb, ilyenkor az életmódra és az étrendre is érdemes odafigyelni.

Az alábbi növényekkel légy óvatos várandósság idején:

Ánizs:
Fitoösztrogén hatása van, ami akár vetélést is okozhat, ám ezt a fűszert kis mennyiségben fogyasztva nem okoz problémát. Szülés után próbáld ki az  anyatej serkentésére, mert fokozza a tejelválasztást.

Bazsalikom:
Szülést megindító hatása több kultúrában is ismert, de ha fűszerként, ételízesítésre használod, akkor nem okozhat problémát. Az ánizshoz hasonlóan, a bazsalikom is serkenti a tejelválasztást, ezért ne feledkezz meg róla, ha babát szoptatsz.

Fahéj:
Hatóanyagainak köszönhetően természetes érzéstelenítő – és összehúzó hatású, ezért remek fájdalom – és vérzéscsillapító tea készíthető belőle. Ám figyelj arra, hogy túlzott mennyiségű fogyasztása várandósság alatt vetélést okozhat, és a fahéjolaj fogyasztását is mellőzd, ha babát vársz.

Kakukkfű:
Görcsoldó hatása miatt nyugtatja a simaizmokat, de nagy mennyiségben, gyógyászati céllal fogyasztva méhstimuláló hatású és vérbőséget okoz az alhasban, amely miatt idő előtt megindulhat a szülés. Babavárás idején még a  kakukkfű növényi olaját sem ajánlott használnod.

Konyha kömény / fűszerkömény:
A simaizmot ellazító hatása van, ám ha fűszerként, ételízesítésre használod, nem okozhat problémát a terhesség alatt. Szülés után azonban építsd be az étrendedbe, mert növeli az anyatej mennyiségét. Szélhajtó hatása miatt a csecsemőkori kólikát (hasfájást) is orvosolhatod vele.

Majoránna:
Vérbőséget okoz a kismedencében, ha túlzott mennyiségben fogyasztod, de a hétköznapi fűszerként, ételízesítőként teljesen biztonságos. Szülés után, a gyermekágyas időszakban fogyasztható remek, görcsoldó hatása miatt.

fuszernoveny2.jpg ()

Petrezselyem:

A benne lévő miriszticin nevű anyag akár fejfájást, szédülést, látási zavarokat okozhat. Ám a miriszticin mérgezés esélye szinte nulla, mert olyan kis mennyiségben kerül bele az ételekbe, ha fűszerként használod.
Rozmaring:
A rozmaring túlzott mennyiségű fogyasztása gátolhatja az embrió beágyazódását, ám a már kialakult terhesség esetén a magzatot nem károsítja. Fűszerként, ételízesítésre használva azonban nem okozhat gondot.

Sáfrány:
Krocin-tartalma miatt a várandósság időszakában fogyasztása csak kis adagban javasolt, mert méhizgató hatású. Nagy dózisban vetélést,-  szédülést,- vérbőséget,- látásgondokat  okozhat – de ez a “veszély” nem fenyeget, ha ételízesítésre használod.

Oreganó:
Nagy mennyiségben fogyasztva ez a fűszernövény is vérbőséget okozhat és idő előtt megindíthatja a szülést, de kis mennyiségű használata mellett nem kell ettől tartani.

Zsálya:
Külsőleg aranyérbántalmak ellen javasolt használnod gyógyfürdő formájában. Zsályatea terápiás fogyasztása nem javasolt, és a zsályaolaj fogyasztása sem.

A várandósság két fűszernövénye: a kapor és a tárkony

Kapor:
Kiváló szél – és hashajtó hatású, ezért kifejezetten javasolt a fogyasztása székrekedés esetén. Csökkenti a vércukorszintet, ezért nagy segítség lehet, ha  terhességi cukorbetegséged van. Gátolja az Eserichia-coli baktérium megtelepedését, amely húgyúti megbetegedést, vagy a hüvelyben gyulladást okozhat. Ezért külsőleg alkalmazható ülőfürdőként, vagy a fürdővízhez adagolva. Fokozza a tejelválasztást is, ezért a szoptatás időszakában is javasolt a fogyasztása.

Tárkony:
Várandósság idején,  segít a kialakuló magas vérnyomás leküzdésében, mert vérnyomáscsökkentő hatású.  Az őszi-téli időszakban könnyebb összeszedni  a légúti betegségeket, ezért hurutoldó hatását is érdemes kihasználnod.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X