Olvastad már?

Táplálkozás és diéta

Háromnapos almakúra

Háromnapos almakúránk segít feltölteni a vitaminraktáradat és helyrehozza az emésztésed. Az alma lehet zöld, sárga vagy piros. Nyári vagy téli. Szinte mindegy melyik színt és fajtát, savanykásabb vagy édesebb ízűt választod!

Klima Anita dietetikus szakértőnk írása
2007. 09. 13.



Minden része kincset ér



Az alma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, béta-karotint, B komplex vitaminokat, C-vitamint tartalmaz. Igaz, ez utóbbi vitaminból  kevesebb található benne, mint a  citromban vagy a narancsban. A gyümölcs sejtfalában lévő pektin, vízben oldódva kocsonyás zselét alkot és elősegíti a jó emésztést. Fontos része a gyümölcsnek a héja és a cellulóz is, amelyek megtisztítják a beleket a lerakódott salakanyagoktól. A gyümölcs magas savtartalma pedig felgyorsítja a gyomor és a belek mozgását.

Amiért még érdemes fogyasztanod

  • Az alma leve nagyon kellemes ízű, ha zöldségléhez kevered, finom és vitamindús italt fogyaszthatsz (például almalevet keverve zellerlével).
  • A gyümölcs fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok  és enzimek felszívódását a szervezetben.
  • Ha beteg és legyengült vagy, az  egészséges, friss alma remek táplálék, mert könnyen emészthető.
  • Kísérletek bizonyították, hogy az alma pektinje képes feloldani azokat a zsírokat –koleszterint, triglicerideket, amelyek az erek falán lerakódást okoznak.

Az alábbi 3 napos programmal fontos lépést tehetsz emésztésed javításáért!

Első nap

Reggeli: 1 db alma, 2 db medve joghurtos sajt, 4 db korpás keksz
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db (15 dkg) alma
2 db medve joghurtos sajt
4 db korpás keksz

Elkészítés:
Az almákat megmossuk és a sajttal megkent korpás keksszel fogyasztjuk.

Tízórai: Almás tofu
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
5 dkg villával szétnyomott szója túró
10 dkg reszelt alma
1 teáskanál méz
őrölt fahéj

Elkészítés:
A reszelt almát a villával összetört tofuval átkeverjük, fahéjjal – mézzel ízesítjük.

Ebéd: Tonhalas, besameles zöldségtál


Hozzávalók  (1 főre számított, tisztított mennyiség):
10 dkg tonhal
1 kávéskanál olaj
5 – 5 dkg vékonyra szeletelt paprika, kelkáposzta, póréhagyma, cukkini és paradicsom
1 dl tej
2 dkg margarin
2 dkg liszt
2 dkg reszelt sovány sajt
só, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem zöldje – ízlés szerint

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt. A margarinon megfutatjuk a lisztet, és a tejjel felengedve tejmártást készítünk. Amíg hűl, kiolajozunk hőálló edényt, beletesszük a szeletelt paprikát, kelkáposztát, póréhagymát, cukkinit, paradicsom. Ízlés szerint fűszerezzük a zöldségeket. Közben a halat is csíkozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd forró olajon 1 perc alatt éppen csak átpirítjuk. Ezt is a szeletelt zöldségekre halmozzuk. A hűlt tejmártásba keverjük a reszelt sajtot, fűszerezzük ízlés szerint sóval, petrezselyem zölddel, borssal, és leöntjük vele a halas zöldségeket. Az előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Melegen vagy hidegen fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Uzsonna: Natúr joghurt, őrölt mákkal, búzakorpával
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1, 5 dl natúr joghurt
1 teáskanál darált mák
1 teáskanál búzakorpa
1 evőkanál méz

Elkészítés:
1, 5 dl natúr joghurtba elkeverjük a darált mákot, búzakorpát és  a mézet. Csészéből kanalazzuk.

Vacsora: Parajfőzelék, fokhagymás borjúmáj
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
200 gr mirelit paraj
1 + 1 gerezd fokhagyma
1 + 1 dl sovány tej
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
10 dkg borjúmáj
1 mokkáskanál olaj
ízlés szerint só, őrölt bors

Elkészítés:
A mirelit parajt - saját kiengedett levében - ízlés szerint sóval, őrölt borssal, 1 gerezd összenyomott fokhagymával készre főzzük kb. 20 perc alatt. Utána behabarjuk 1 dl sovány tejben elkevert teljes kiőrlésű liszttel. A borjúmájat szeletkékre vágjuk, és fokhagymás tejbe áztatjuk 1 órára. Lecsepegtetés után 1 mokkáskanál forró olajon serpenyőben kb. 5 – 6 perc alatt készre pirítjuk. Csak tálaláskor sózzuk meg. A főzeléket a májjal forrón fogyasztjuk.

Második nap

Reggeli: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és  5 perc  után fogyasztjuk.

Tízórai: 15 dkg alma, 2 dkg dió

Ebéd: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag, + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és  5 perc  után fogyasztjuk.

Uzsonna: 15 dkg alma, 2 dkg dió

Vacsora: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag, + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és 5 perc  után fogyasztjuk.

Harmadik nap       

Reggeli: Kefires reteksaláta, hagymás kenyér
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
0, 5 dl kefir
2 db durvára reszelt hónapos retek
1 evőkanál sovány sajtkrém
2 szelet hagymás kenyér

Elkészítés:
0, 5 dl kefirbe keverünk 2 db durvára reszelt hónapos retket és 1 evőkanál sovány sajt krémet, majd a hagymás kenyérre kenve fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Tízórai: 1 db gránátalma magja


Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
1 db gránát alma

Elkészítés:
A gránát alma magokat úgy lehet kicsalogatni belőlük, hogy a gyümölcsöt egészben egy kicsit megnyomkodjuk, kettévágjuk, majd fakanállal a gránátalma bőrös héját ütögetve a magok kiugrálnak. Tálkában kínáljuk. Jó étvágyat!

Ebéd: Gombás-diós tészta két sajttal
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
8 dkg durum fodros nagykocka tészta
20 dkg nyers sampion gomba
majoranna, őrölt fehér bors, só
1 mokkáskanál olaj
1 teáskanál darált dió
2 dkg reszelt ementáli jellegű sajt
2 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:
Kifőzzük a  durum tésztát sós – forró vízben és leszűrjük.  Apróra kockázunk 20 dkg nyers sampion gombát, megpirítjuk csöppnyi forró olajon, ízesítjük őrölt fehér borssal, csipetnyi sóval, majorannával, 1 teáskanál darált dióval. Utána fedő alatt 10 percig saját levében pároljuk. Végül a tésztát alaposan átkeverjük a gombamártással, és reszelt sajttal megszórva fogyasztjuk.

Uzsonna: Csőben sült alma
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
1 db alma
0, 5 dl natúr joghurt
0, 5 db tojás
1 evőkanál pirított búzacsíra
őrölt fahéj
margarin
1 teáskanál méz

Elkészítés:
Az almát mosás után felszeleteljük, és kimargarinozott tűzálló tálba rakjuk. Utána a natúr joghurthoz adjuk a habosra kevert tojást és a pirított búzacsírát. Amikor kész, megszórjuk őrölt fahéjjal, és a mézzel édesítjük. Végül  előmelegített sütőbe tesszük, és  20 perc alatt megsütjük. Melegen az igazi.

Vacsora: Grill csirkemell, almás káposztasaláta
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
10 dkg készen kapható grill csirkemell vagy 15 dkg filézett nyers csirke
só, őrölt bors, fűszerpaprika
1 mokkáskanál olaj
15 dkg reszelt alma
15 dkg fejes káposzta
2 evőkanál almaecet
őrölt kömény
1 mokkáskanál barna cukor
1 dl víz

Elkészítés:
A készen kapható grill csirkemellet kevés víz hozzáadásával, egy serpenyőben lefedve átmelegítjük. Ha a filézett, nyers csirke mellett döntünk, akkor azt  húskopfolóval  kiverjük.  Utána a csirkeszeleteket pici sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával meghintjük, majd teflon edényben csöppnyi olajon mindkét oldalát 5 percig sütjük.

Besózunk 15 dkg reszelt káposztát. 1 óra állás után a levét kicsavarjuk, egy tálban az almával összekeverjük és félretesszük. Elkeverünk  2 evőkanál alma ecetet 1 dl vízben, megszórjuk őrölt köménnyel és 1 mokkáskanál barna cukorral.  Az öntetet a salátára locsoljuk, jól átkeverjük és tálaljuk.

Ne feledd! A diéta akkor hatásos igazán, ha a három  nap alatt az előírt étrend mellé 2 liter vizet is elfogyasztasz!

Még több étrend a WellnessCafén:
Álomhozó étrend - Kattints ide!
Kéthetes lúgosító étrend - Kattints ide!

 

Olvass tovább!

PRÓBÁLD KI INGYENES ONLINE JÁTÉKAINKAT!
A szőlővirág illata
Schaffer Erzsébet
Online ár:
1490 Ft

Eredeti ár: 1490 Ft
0% megtakarítás
További könyvajánlatok: Még több könyv