Főoldal > SZÉPSÉG > Szépülj ricinusolajjal!

Szépülj ricinusolajjal!

arcápolásbőrápoláshajápolásszépség
0

Írta: and

A ricinus a világ egyik legismertebb mérge, a növény magjából sajtolt olaj viszont az egyik leghatá

A ricinus a világ egyik legismertebb mérge, a növény magjából sajtolt olaj viszont az egyik leghatásosabb szépítő szer. Népies neve talán nem véletlenül csodafa vagy csodafű.

A ricinusolajat a Ricinus communis nevű növény magjából sajtolják. Tartalmaz ricinolsavat, olajsavat, linolsavat, palmitinsavat és sztearinsavat. Eredetileg a Földközi-tenger mentén honos, de hazánkban is ültetik.

A mag és az olaj

A ricinus magvait a bennük található zsíros olaj miatt használják gyógyászati célokra. A zsíros olajat a növény magjából hideg úton préseléssel és vizes mosással, majd szárítással állítják elő. A magvakban egy rendkívül mérgező anyag is van, a ricin, illetve ricinin, de préseléskor a mérgek nem mennek át az olajba. Ha valaki a magból mindössze 1 milligrammot elfogyasztana, nagyon gyorsan halálhoz vezetne, ráadásul jelenleg nem létezik ellenszere!

A ricinusolaj ezzel szemben már teljesen ártalmatlan. Gyógyszertárakban be tudod szerezni, általában kimérve kapható, és csak pár száz forintba kerül. És, hogy miért érdemes, hogy a testápolók, samponok, hajbalzsamok mellett helyet kapjon?

ricinus2.jpg ()

Tisztít, növeszt, dúsít

Azon túl, hogy a ricinusolajnak erős hashajtó hatása van – mivel a nátriumsója fokozza a bélmozgásokat, miközben vérbőséget nem okoz – a gyógyszertárakban kapható szer hajpakolás formájában hajhullás csökkentésére, hajnövekedés serkentésére és a hajvégek töredezettségének helyreállítására erősen ajánlott. Sőt, használhatod szempillanövelésre, és szömöldök dúsításra is, hiszen már nem a hajszálvékony csík a divat. Persze, ennél a két esetnél vigyázz, hogy a szemedbe ne kerüljön. Bevethető a korpa eltávolítására és a száraz bőrkiütéseket is gyógyítja.

Hajszépítő tipp

Ennek a csodaszernek az elkészítése a lényeg. Keverj össze két evőkanál ricinusolajat egy evőkanál olívaolajjal. (A mennyiség a hajad hosszától is függ, így ha kevésnek találod, növelheted az adagot.) Melegítsd fel, és egy hajfestő ecset vagy vattapamacs segítségével vidd fel a hajadra, majd masszírozd bele a fejbőrödbe. Dörzsölheted vele a hajvégeket is, hiszen a töredezés ellen is véd. Hajszárítóval kissé melegítsd fel a hajpakolást, majd húzz rá egy zuhanysapkát, vagy tekerd be folpackba vagy alufóliába a hajad. Minimum három-négy órát hagyd a hajadon a pakolást, minél tovább van rajta, annál jobb. A végén alaposan mosd ki, akár többször is, hogy teljesen kimenjen a hajadból. A folyamat kissé hosszadalmas, de heti egy alkalommal elegendő elvégezni és az eredmény? Garantáltan hosszabb, dúsabb, egészségesebb, csillogóbb és selymesebb lesz a frizurád.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X