Főoldal > EGÉSZSÉG > 14 megdöbbentő dolog, ami miatt mindig fáradt vagy!

14 megdöbbentő dolog, ami miatt mindig fáradt vagy!

álmosalvásbetegségegészségenergiafáradtsággyógyulásimmunrendszerpihenés
0

Írta:

Az alváshiány hatalmas károkat okoz az energiaszintedben. Néhány apróság, amit csinálsz (és nem csinálsz) befolyásolja a szellemi és fizikai erőnléted. Szakértők felfedik az olyan rossz szokásokat, melyek miatt kimerültnek érezheted magad.

 

1. Kihagyod az edzést, mert fáradt vagy

Az edzés kihagyása energiatakarékossági okokból óriási csapda. Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy egyébként egészséges felnőttekre hogyan hat, ha elkezdenek mozogni. Heti 3 nap kezdtek mindössze 20 perccel. Arról számoltak be az alanyok, hogy kevésbé fáradtak és a stresszkezelésük is javult már hat hét után. A rendszeres testmozgás növeli az energiaszintet, kitartást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és fokozza az vér oxigénszállítását. Tehát a következő alkalommal, amikor azt érzed, hogy inkább a kanapéra rogynál, legalább egy gyors sétára menj el, hidd el, nem fogod megbánni!

2. Nem iszol elég vizet

Ha enyhén dehidratált vagy – ez csupán a vízszinted kevesebb, mint 2%-os csökkenését jelenti – az energiaszinted máris áldozatul esik. A kiszáradás csökkenti a vér térfogatát, mert sűrűbb lesz tőle. Ez azt eredményezi, hogy a szív hatékonyságát, így kevesebb oxigén jut az izmokhoz, ettől pedig fáradtnak érzed magad. A tested folyadékszükségletét úgy tudod kiszámolni, hogy a testsúlyod kilogrammban kettéosztod, elosztod tízzel és megkapod literben (pl. 50 kg-os ember- 2,5 liter folyadék).

3. Nem fogyasztasz elég vasat

A vashiány hatására lassúnak, ingerlékenynek és gyengének érezheted magad. Ilyenkor azért vagy fáradt, mert nem szállít elég oxigént a véred az izmokhoz. Kerüld el a vérszegénységet sovány marhahús, bab, tofu, tojás (sárgájával együtt), sötétzöld zöldségleves, a dió, és a mogyoróvaj fogyasztásával. Párosítsd őket magas C-vitamin tartalmú ételekkel, mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását a szervezetben. A vashiány többféle egészségügyi problémát okoz, így keress fel egy orvost, ha fennáll nálad a vashiány kockázata!

4. Maximalista vagy

Arra törekszel, hogy minden tökéletes legyen? Lássuk be, hogy ez nem lehetséges és csak nehezebbé és hosszabbá teszi a munkádat. Az olyan célok esetében, melyek teljesen irreálisak, nincs értelme a maximalizmusnak. Tűzz ki egy határidőt a projekthez, és ehhez ragaszkodj! Idővel rájössz, hogy az extra idő nem javítja a munkád.

5. Bolhából elefántot csinálsz

Elég egy váratlan meeting, vagy egy hívás a főnöktől, és máris attól rettegsz, hogy kirúgnak? Ez olyan, mintha azért nem mernél a bicikliúton kerékpározni, mert félsz, hogy elütnek. A szorongás teljesen megbéníthat, és teljesen kimerültté tesz szellemileg. Amikor ennyire negatív gondolataid vannak, végy egy nagy levegőt és kérdezd meg magadtól, hogy mennyire valószínű, hogy a legrosszabb dolog fog történni. Menj a szabadba, meditálj, mozogj vagy a baráttokkal megbeszélt gondok segíthetnek, hogy jobban érezd magad!

6. Kihagyod a reggelit

A tested számára az étel az üzemanyag. Amikor alszol, a tested akkor is felhasználja a tápanyagot, ezért reggel muszáj újratölteni a lemerült raktárakat. Ha kihagyod, máris lassabbnak érzed magad. Egyél reggel, ezzel beindítod az anyagcseréd! Fogyassz egészséges reggelit, mely magában foglalja a teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjét és zsírt. Jó választás lehet a zabpehely, mogyoróvaj, gyümölcs smoothie, alacsony zsírtartalmú tej, tojás, alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurt, teljes kiőrlésű pirítós.

7. Gyorskaján élsz

Az ilyen ételek tele vannak cukorral és szénhidráttal. A glikémiás index (GI) jelzi, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok növelik a vércukorszintet. A vércukorszint hirtelen leesése fáradtságot okoz. Tartsd a vércukorszinted egész nap szinten sovány fehérjével és teljes kiőrlésű gabonával. Jó választás még a lazac, a csirke, barna rizs, édesburgonya, gyümölcs.

mindigfaradt2.jpg ()

8. Nem tudsz nemet mondani

Mások megsegítése gyakran a jókedved és pihenésed rovására megy. Tovább ront a helyzeten, ha sértődött és dühös leszel egy idő után. Legyen szó akár a gyerek focicsapa számára sütött sütikről, vagy a szombati munkáról a főnököd kérésére, nem muszáj igent mondanod. Trenírozd magad, ahogy hangosan azt mondod „nem”. Gyakorold például az autódban és ha ilyen helyzet elé kerülsz, könnyebben fogod kimondani.

9. Rendetlenség van az irodádban

A rendetlen íróasztal mentálisan kimerít, korlátozza az összpontosítási és információfeldolgozási képességeid. A nap végén szánj rá időt, hogy mindent rendben hagyj az irodádban, ez segít, hogy pozitívan induljon a másnap reggel.

10. Nyaraláson is dolgozol

Ha csupán az e-maileket nézed meg a medence szélén, már azzal elrontod a nyaralást. Teljesen mentesítsd maga a munka alól, hogy pihenés biztosíts a tested és lelked számára! Csak akkor leszel kreatívabb, feltöltődött és kipihent a munkában, ha megadod a szervezetednek a lehetőséget a pihenésre.

11. Iszol egy (vagy két) pohár bort alvás előtt

Ez jó módszernek hangzik a lazításhoz, azonban könnyen visszaüthet. Az alkohol elnyomja a központi idegrendszert, nyugtató hatású, de végeredményben szabotálja az alvást. Az alkohol megemeli az adrenalinszintet, ezért nagyobb eséllyel ébredsz fel az éjszaka közepén, ha ittál. A szakértő tanácsa, hogy lefekvés előtt 3-4 órával már ne fogyassz alkoholt.

12. Ellenőrzöd az e-mailjeidet lefekvés előtt

A tablet, telefon és számítógép háttérvilágítása megzavarja a test cirkadián ritmusát (a természetes alvásszabályozást) egy metamolin nevű hormon termelésével. Változó lehet, kit hogyan érintenek a high-tech cuccok, de általánosságban elmondható, hogy ha 2-3 órával lefekvés előtt kikapcsolod őket. Nem lehet elkerülni a technológiát? Tartsd legalább 14 cm-re a szemedtől, ezzel csökkented az alvási zavarok kockázatát.

13. A koffeinre támaszkodsz a nap folyamán

A reggelt kávéval kezdeni nem rossz. A kutatók szerint nap 3 kávé is belefér, azonban a koffein jelentősen megzavarhatja az alvási-ébredési ciklust. A koffein gátolja az adenozin termelődését. Ez az aktív sejtek mellékterméke, ez felelős azért, hogy aludni indulj. Egy kutatás szerint a koffein még hat órával fogyasztása után is befolyásolja az alvást, ezért az utolsó kávét fogyaszd el délután!

14. Hétvégén sokáig maradsz fent

A szombat éjszakai ébrenlét azt eredményezi, hogy vasárnap nem tudsz időben elaludni, majd hétfő reggeli kialvatlan leszel. Természetesen fontos a társadalmi élet, de próbálj délutáni programokat szervezni és a megszokott időben ágyba bújni. 20 percnyi szunyókálás napközben azt okozhatja, hogy este rosszabbul alszol és reggel fáradtabban ébredsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X