Főoldal > EGÉSZSÉG > Eltünteti a herpeszt, nyugtat és az emésztésre is jó – mi az?

Eltünteti a herpeszt, nyugtat és az emésztésre is jó – mi az?

citromfűegészségemésztésgyógynövényherpeszstressz
0

Írta:

Az orvosi citromfű (latin nevén Melissa officinalis) rendkívül sokoldalúan felhasználható, hazánkban is termesztett növény, egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta.

 

A gyógyászatban azonban hazánkban csak az orvosi citromfüvet használják széles körben, és nem véletlenül. Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a modern orvoslásban belsőleg nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére, külsőleg herpesz esetén alkalmazható.

Gyakran használják élelmiszerek ízesítésére is kellemes íze és illata miatt. Napjainkban számos gyógyszer, gyógytermék, étrend-kiegészítő alapanyaga, tudományos kutatások középpontjában álló, sokoldalúan felhasználható, tradicionális, ugyanakkor modern gyógynövény. Kellemes íze és illata miatt teaként is igen közkedvelt. Illóolaj-tartalma eléggé alacsony, ezért a citromfű illatú kozmetikumok általában a hasonló illatú, de kevésbé sokoldalú citronella (latinul Cymbopogon) fajok olaját tartalmazzák. Mivel a citromfű neve (nem utolsósorban gyógyászati hasznai miatt) hazánkban jobban cseng, a citronellatartalmú termékek zömén a is „citromfű” név található…

Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. Első alkalommal az Év Gyógynövénye a máriatövis (Silybum marianum) volt, az idei Év Gyógynövénye az orvosi citromfű lett. Az Év Gyógynövénye kezdeményezésről és az orvosi citromfűről bővebb információ a http://evgyogynovenye.hu oldalon található.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X