Főoldal > EGÉSZSÉG > Édesburgonya: a krumpli diétás és finom alternatívája

Édesburgonya: a krumpli diétás és finom alternatívája

burgonyaegészségtáplálkozás
0

Írta: and

A magyar elnevezés megtévesztő lehet, de ennek az ízletes zöldségnek nem sok köze van a krumplifél&eacute

A magyar elnevezés megtévesztő lehet, de ennek az ízletes zöldségnek nem sok köze van a krumplifélékhez, mindössze megvastagodott tápanyagtároló gyökere hasonlít a hétköznapi burgonyáéhoz. Valójában az édesburgonya, vagy másik nevén batáta a szulákfélék családjába tartozik, és a szubtrópusokon, illetve a fejlődő országokban az egyik legfontosabb élelmiszer. Szerencsére itthon is egyre több helyen kapható, így ha még nem próbáltad, itt az ideje!

Kiemelkedő tápanyagtartalom

Az édesburgonya íze nevéhez illően édeskés, hasonlít a sütőtökhöz (főleg a sárga változaté), de nem csak ezzel fog levenni a lábadról. Amellett hogy nagyon finom, kiemelkedően sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Gazdag C-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminban, de emellett kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne, sőt fehérje tartalma is kiemelkedő. Ha a sárga fajtát választod, akkor szervezeted nagyobb adag béta-karotinhoz is hozzájut, ami segíti bőrödet a káros napsugarak elleni védekezésben. Zsír- és koleszterintartalma alacsony, és 100 grammban összesen 117 kalória van, így még fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.

sweetpotato2.jpg ()Nem csak köretnek jó

Köretként is sokféleképpen készítheted el: főzve, sütve, párolva, grillezve, sőt pürésítve is isteni finom. De kísérletezz bátran egyéb elkészítési módjaival is! Az édesburgonya remek főzelék- és krémleves alapanyag, de akár lepényeket és süteményeket is készíthetsz belőle. Ha egyszerű és gyors ebédre vágysz, akkor a legjobb a következő egytálétel: dobálj össze különböző zöldségeket, fokhagymát, lilahagymát, édesburgonyát és feta sajtot, ízesítsd sóval-borssal és kakukkfűvel, locsold meg egy kis olívaolajjal, majd dobd be a sütőbe. A legjobb, hogy az év bármely szakában elkészítheted, szezon zöldségekkel variálva, húsmániások pedig grillezett csirkemellet is adhatnak hozzá.

Vásárlási kisokos

Az édesburgonya gyökérének húsa többféle színű lehet: létezik fehér, sárga, narancssárga, lila, rózsaszín és vörös is, de a legintenzívebb íze a sárga variációknak van. Szupermarketekben, nagyobb zöldségeseknél vagy ritkábban piacokon találkozhatsz vele, az ára sajnos sok helyen borsos, érdemes vadászni a jó ajánlatokra. Vásárláskor figyelj arra, hogy a héja feszes és sima legyen, így biztosan frisset viszel haza. Otthon a nagy nedvességtartalma miatt száraz, hűvös helyen is csak néhány napig tárolható. De hidd el, hamar el fog fogyni!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X