Főoldal > EGÉSZSÉG > A hormonok előre jelezhetik az asztmás rohamot

A hormonok előre jelezhetik az asztmás rohamot

asztmabetegség
0

Írta:

A módszer segítségével csökkenthető, vagy megelőzhető a rohamok kialakulása. Érzékeny betegek Az

A módszer segítségével csökkenthető, vagy megelőzhető a rohamok kialakulása.

Érzékeny betegek

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség, mely nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel, életmódbeli változtatásokkal tünetmentes állapot érhető el, a gyulladás aktivitása csökkenthető, az asztmás rohamok megelőzhetők. A rohamok kialakulását számtalan tényező befolyásolhatja. A betegek állapota időjárási változások, például párás, ködös időben, vagy környezeti tényezők: magas légszennyezettség, pollenek, dohányfüst hatására is rosszabbodhat – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban megjelent kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a menstruációs ciklus során bekövetkező hormonális változások is panaszokat okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Változó tünetek

A női ciklusban három nagy szakaszt különítünk el: a follikuláris fázis (a ciklus első fele), az ovuláció, és a luteális fázis (a ciklus második fele). A közel 4,000 asztmás, fogamzásgátló készítményt nem szedő hölgy részvételével zajló kutatás során megfigyelték, hogy az asztmás tünetek jellemzően a follikuláris szakasz közepétől a luteális fázis közepéig rosszabbodnak. A tünetek súlyosbodása tehát nagyjából a ciklus 10. napjától a 22. napig jelentkezett. A hormonális változások mellett egyéb tényezők is befolyásolják a tünetek változását. A rendszeresen dohányzók és azok, akiknél a BMI értéke eléri a 23-at, az ovuláció időpontjában (a ciklus 14. és 16. napja közt) gyakrabban számoltak be köhögéses panaszokról.

asztma2.jpg ()Hasznos segítség

A kutatók fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy minden esetben személyre szabott megfigyelésre van szükség. A menstruációs ciklus hossza egyénenként különböző lehet, illetve az azt kísérő hormonális változásokban, s ezek, az asztma tüneteire gyakorolt hatásában is lehetnek eltérések. Az asztma kezelése során azonban mindenképp fontos ezt a szempontot is figyelembe venni, s akár eszerint módosítani a gyógyszeres kezelést az adott időszakban. Ennek meghatározásához fontos segítséget nyújt az asztma-napló, melyben a betegek feljegyzik a tüneteik változását napról-napra a hónap során. Az elvégzett vizsgálatok mellett ez nyújt segítséget a kezelőorvos számára a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításához, amit a beteggel történt megbeszélés és terv alapján a ciklus során a beteg az aktuális tüneteihez tud igazítani.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X