Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyító aszalt gyümölcsök

Gyógyító aszalt gyümölcsök

aszalt gyümölcsbetegségegészség
0

Írta:

Lássuk, melyeket érdemes a leginkább választani! CSONTRITKULÁS: Mazsola A mazsola rengeteg bórt tartalmaz,

Lássuk, melyeket érdemes a leginkább választani!

CSONTRITKULÁS: Mazsola

A mazsola rengeteg bórt tartalmaz, mely ásványi anyag a menopauzán átesett nőkben bizonyítottan lassítja a csontvesztést. A maximális csontvédő hatás érdekében szórjuk kalciumban gazdag joghurtba.

KIMERÜLTSÉG: Datolya

Kimerültség esetén általában nagyon megkívánjuk a cukros ételeket. A datolya azért jó választás, mert viszonylag alacsony a glikémiás indexe, vagyis lassan szabadítja fel cukortartalmát, így édessége ellenére állandó energiaszintet biztosít.

dry2.jpg ()KÖSZVÉNY: Aszalt meggy

A meggyben előforduló antocianinok számos gyulladásos megbetegedés, köztük az ízületi gyulladás, a köszvény és az izomláz ellen is jót tesznek.

MAGAS VÉRNYOMÁS: Aszalt kajszibarack

Az aszalt kajszi háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, és nagyon kevés só fordul elő benne. A kálium a magas vérnyomás ellen hat azáltal, hogy ellensúlyozza a nátrium folyadék visszatartó hatását. Azért jobb aszalt formában fogyasztani a kajszibarackot, mert így többet meg tudunk enni a gyümölcsből, vagyis nagyobb mennyiségű tápanyagot tudunk bejuttatni a szervezetünkbe.

HÚGYHÓLYAG-FERTŐZÉS: Aszalt áfonya

Ha valaki hajlamos a hólyagfertőzésre (minden ötödik nő évente legalább egyszer tapasztal húgyúti panaszokat), érdemes aszalt áfonyát nassolnia. Egy amerikai kutatás azt mutatta, hogy kétmaréknyi (42,5 gramm) fogyasztása csökkentette az E. coli baktérium „tapadóképességét” a fertőzött nők vizeletmintáiban. Mivel a baktérium így kevésbé képes megtapadni a hólyag falán, ritkábban alakul ki húgyúti fertőzés. Ezt a jótékony hatást a gyümölcsben fellelhető proantocianidin okozza.

SZÉKREKEDÉS: Aszalt szilva

A nagyinak igaza volt: a legújabb kutatás szerint naponta kétszer hat darab (50 gramm) aszalt szilva hatékonyabban enyhíti a székrekedést, mint az ispaghula hashajtó hatóanyag. A lazább székletet a gyümölcs szorbitoltartalma biztosítja.

VÉRSZEGÉNYSÉG: Füge

Négy szárított füge a vérszegénységet megelőző napi vasszükséglet egynegyedét tartalmazza. A maximális hatás érdekében narancslével készült kompótként érdemes fogyasztani, mert a C-vitamin fokozza a növényi eredetű vas felszívódását.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X