Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 ötlet, hogyan tartsd frissen a memóriád

10 ötlet, hogyan tartsd frissen a memóriád

fittmemóriastressz
0

Írta: and

Elő a játékokkal Szereted a memóriajátékokat? Nem véletlenül hívják így őket, &

Elő a játékokkal

Szereted a memóriajátékokat? Nem véletlenül hívják így őket, és nem csak a gyerekek számára hasznosak. Üljetek le a barátiddal vagy a pároddal, és játsszatok memóriakártyákkal, puzzle-lal vagy szókirakóval.

Színesítsd az étrended

Fogyassz sok olyan ételt, ami tele van agyserkentő omega-3 zsírsavval, alacsony glükúztartalmú szénhidrátokkal (pl. teljes kiőrlésű pékáruk) és antioxidánsokkal. És az örök tanács: sokszor, keveset! Ez a módszer szinten tartja a vércukorszinted, és az agyad nem fárad el olyan hamar.

Tartsd magad fitten

Tegyél fürge sétákat minden nap, vagy csinálj nyújtógyakorlatokat! Mivel a mozgás serkenti az agyad fehérállományát (gyorsítja a neuronok munkáját), a memóriádra is nagyon jó hatással van.

memoria2.jpg ()Kezeld a stressz-szintedet

Végezz nap mint nap meditációs gyakorlatokat (nagyon egyszerűen elsajátíthatók), vagy járj el jógázni. Ha ismered magad, és tudod, mennyire vagy hajlamos a stresszre, könnyebben kezeled majd.

Szedj vasat

A vas segíti a neurotranszmittereket abban, hogy frissen tartsák az agyad memóriaközpontját. Arról nem is beszélve, mennyi egyéb gondokat is okozhat a vashiány, szóval figyelj magadra!

Ne szórd szét a figyelmed

Zenét hallgatsz, miközben a híreket böngészed a neten, és még telefonálsz is? Aki sokat markol, keveset fog, tartja a mondás, és ez ebben az esetben is igaz: ha ezer dologra figyelsz egyszerre, kevés hasznos információt tárol el a memóriád. Inkább kapcsold ki a zenét, nyugodtan nézd át a híroldalakat, a telefonálót pedig hívd vissza, ha végeztél.

Figyelj a koleszterinre

A magas koleszterinszint nem csak a szívednek ártalmas, az agyadra sincs jó hatással. Blokkolja a véredényeid működését, így megfosztja az agyadat a számára létfontosságú ásványi anyagoktól.

Figyelj a gyógyszerekre

Számos olyan, receptre felírt gyógyszer van, ami károsan hat a memóriádra. Ezek között vannak fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, altatók és antidepresszánsok is, ezért jó, ha alaposan tájékozódsz, mielőtt elkezdesz szedni valamit. Ha teheted, már csak emiatt is válassz természetes módszereket, amikor csak tudsz.

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja

Terence Hill mondja ezt egy filmben, és milyen igaza van! Ez a gyümölcs számos antioxidást tartalmaz, többek között az acetil-kolint, ami a memória működésének egyik nélkülözhetetlen eleme.

Hajts le egy pohár vörösbort

Méghozzá azért, mert reszveratrolt tartalmaz, amit többek között az Alzheimer-kór kezelésére is használnak. Ezen kívül jót tesz a vérnek, az emésztésnek és nem utolsósorban kis mennyiségben stresszoldó hatású.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X