Főoldal > EGÉSZSÉG > Vitaminok: nem mindegy, mikor mit!

Vitaminok: nem mindegy, mikor mit!

C-vitaminmagnéziumvasvitamin
0

Írta:

A helytelen életmód, a stresszes időszakok, sőt a túl szigorú fogyókúra is, ásványi anyag- és vitaminhiányhoz vezet. Ilyenkor sajnos az anyagcsere folyamatok is károsodnak.

Pótolni kell a hiányt, hogy helyreálljon a szervezet egészséges egyensúlya, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik vitamint mikor és mivel szedjük be.

Magnézium

A magnéziumról sokan azt gondolják, hogy étkezés után jó bevenni, pedig ilyenkor megköti a gyomorsavat. Ennek hatására nem sikerül megemészteni az elfogyasztott táplálékot, olyan kellemetlen tünetek léphetnek fel, mint a puffadás, a gyomorégés és a kellemetlen bugyogó érzés a gyomorban. Bevételét éhgyomorra vagy két étkezés között ajánljuk. Az edzés során fellépő izomgörcsök elkerülhetőek, ha testmozgás előtt magnéziumot veszünk magunkhoz. Nyugtató hatása miatt esti, lefekvés előtti szedése is indokolt. Felszívódását segítik a fehérjében dús ételek és a nem túlságosan nagy mennyiségű kalcium.

Kalcium

A kalciumot a legcélszerűbb sportolás után bevenni, mivel ilyenkor épül be legjobban az izmokba. Aminosav táplálékkiegészítővel együtt fogyasztva a leghatásosabb ilyenkor. A kalciumot gyakran párosítják D-vitaminnal, amely hasznosulását támogatja. Felszívódását sok élelmiszer, illetve meleg ital gátolja, ne fogyasszunk vele közvetlenül egy időben brokkolit, spenótot, kávét és teát. A nagy mennyiségben bevitt C-vitamin egyenesen kimossa a kalciumot a szervezetből.

Vas

A vasat éhgyomorra a legjobb beszedni. Ha olyan készítményünk van, amelyből több adja a napi adagot, akkor étkezések előtt fél órával szedjük be a vastablettát. A C-vitamin segíti a felszívódását, így érdemes ezzel együtt a szervezetbe juttatni. A magnézium viszont gátolja, ezért a kettő bevétele között teljen el pár óra.

Cink

A cinket étkezés előtt vagy után két órával ajánlott beszedni. A szervezet nem képes tárolni, így folyamatos pótlására van szükség. A sportolók és a rendszeresen edzők általában még több cinket veszítenek az izzadás hatására. Túladagolni sem szabad, 30 mg felett már mérgezési tünetek léphetnek fel, így ha fémes ízt érzünk a szánkban, azonnal csökkenteni kell a bevitt mennyiséget! Érdemes még tudni, hogy a cink szedése az A-vitamin szükségletet növeli.

A-vitamin

Az A-vitamin zsírban oldódik, így érdemes főétkezés után fogyasztani, felszívódását az E-vitamin fokozza. Vigyázni kell arra, hogy a májban raktározódik, így túl lehet adagolni. Ez leggyakrabban fejfájásban, hajhullásban, menstruációs zavarokban, ízületi fájdalmakban és gyomorpanaszokban mutatkozik meg. Az egészséges, hiányállapot nélküli szervezet 1-2 évre elegendő A-vitamint is képes tárolni.

Króm

A króm, amely előnyösen befolyásolja a testösszetételt, ideális napi bevitelét általában nem határozzák meg. Napi 100-200 mcg bevitele ajánlott, különösen fogyókúrázóknak. Szénhidráttartalmú étkezésekhez fogyasszuk, így jobban felszívódik. C-vitaminnal együtt szedve még hatékonyabb. Étkezés előtt 15-30 perccel ajánlott beszedni, mivel csökkenti az étvágyat, és így kevesebb kalóriát veszünk majd magunkhoz.

C-vitamin

Az ajánlott C-vitamin-bevitel napi 200 mg, de ez megfázásos időszakban, illetve betegség idején megemelkedik 1000 mg-ra. Folyamatos szedése azért indokolt, mert a szervezet egyáltalán nem képes tárolni, már pár órán belül kiürül. A rendszeres testmozgás tovább fokozza távozását, ezért érdemes nyújtott hatású készítményt vásárolni, vagy több részletben beszedni a napi adagot. A cukor gátolja felszívódását, a nagy mennyiségű szénhidrát bevitel 6 órán át 50%-kal is képes csökkenteni azt. Az egészségtelen, stresszes életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás megköti a C-vitamint.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X