Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amire biztos gyógyír a teafaolaj

6 dolog, amire biztos gyógyír a teafaolaj

babaíngyulladásrovaroksebteafaolaj
0

Írta:

A teafaolajat a népi gyógyászat már régóta előszeretettel használja, nem véletlenül. Kevés olyan anyag van, ami annyi mindenre gyógyír, ráadásul beszerzése sem jelent különösebb gondot, mivel a gyógyszertárak és herbáriák polcain mindig megtalálható, akár 100%-os minőségben is.

Népszerűsége két legfontosabb tulajdonságán alapul: egyrészt kiváló fertőtlenítő, másrészt erősíti az immunrendszert, tehát megelőzésre is ajánlják.

Vágásokra, sebekre

Tudományosan bizonyított, hogy a teafaolaj hamar regenerálja a sebeket, ráadásul az elfertőződést is megelőzi, illetve kezeli. Érdekesség, hogy gennyes, véres felülettel érintkezve antiszeptikus hatása fokozódik, tehát bátran használd különböző zúzódásoknál is, akár hígítatlanul. A seb nem ég tőle – így égési sérülésekre is kitűnő-, tehát nem kell fogösszeszorítva kibírnod a procedúrát, mintha alkohollal fertőtlenítenéd le. Ezen kívül rosszul kinyomott pattanások, mitesszerek gyógyírje is lehet, ezáltal hamarabb visszanyerheted bőröd szépségét és egészségét.

Nőgyógyászati gondokra

Kezelés és megelőzés céljából is előszeretettel ajánlják – még orvosok is – a teafaolajat. Nem irritálja a nyálkahártyát, könnyen beszívódik, ezért nem kell aggódnod, hogy nyomot hagyna. Többféleképpen lehet alkalmazni, csepegtetheted ülőfürdőbe, de nyugodtan tehetsz pár cseppet a fehérneműdre, mivel ott is ugyanúgy kifejti antiszeptikus hatását, sőt a kellemetlen szagokat is elfedi. Természetesen azokon a bizonyos ”nehéz napokon” is hasznát veheted ennek az elixírnek, ugyanis rakhatsz belőle a tamponodra és a betétedre is. Csak arra ügyelj, hogy 100%-os legyen!

Ínygyulladásra

Nem kell egyből az agyonvegyszerezett készítményekhez nyúlni, ha szájüregi panaszaid vannak. Egyrészt meglehetősen drágák, másrészt iszonyúan kiszárítják a nyálkahártyát, ami további problémákhoz vezethet. Amennyiben el akarod ezt kerülni, alkalmazd a teafaolajat akár hígítva, akár hígítás nélkül. Előbbi esetben csepegtesd egy fültisztító pálcikára és ecseteld vele az adott területet, utóbbit pedig inkább öblögetésre használd úgy, hogy hozzáadod 2 deci langyos vízhez. Arra viszont ügyelj, hogy ne nyeld le, mert az emésztőrendszerre irritatívan hathat, ráadásul az íze sem a legkellemesebb!

Rovarok ellen

Jellegzetes illata az embereket megosztja, de a rovarok egyhangúan leszavazzák, ezért mihelyst megérzik, azonnal menekülőre is fogják. Mindegy, hogy bent a lakásban, esetleg a szabadban tartózkodsz, ha nyugalmas időtöltést kívánsz magadnak, legyektől és szúnyogoktól mentesen, párologtasd a közelben. Amennyiben nem tartozik a kedvenc illataid közé, közömbösítheted levendulával, vagy egy kis citrommal. Ha mozgásban vagy – például kiránduláskor – be is fújhatod magad, így megúszhatod a túrázást csípések és kullancsok nélkül.

teafa2.jpg ()

Babáknál is alkalmazható

Babák és kisgyerekek esetében sem kell lemondanod a teafa jótékony hatásairól, viszont arra figyelj, hogy közvetlenül sose tedd a bőrükre, náluk mindenképp hígításban használd! Rácsepegtetheted a pelenkára, áttörölheted vele a pici popsiját, sőt a babakréméhez is adhatsz belőle (egy teáskanál krémhez egy cseppet). Arra viszont nagyon ügylej, hogy a szemébe ne kerüljön az illóolajból!

További felhasználási módjai

•    izomláz esetén masszázskrémhez
•    korpásodás ellen a samponhoz keverve
•    inhalálásnál megfázás esetén
•    gombás bőrfelület kezelésére, akár hígítatlanul

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X