Főoldal > EGÉSZSÉG > Hatékony tippek székrekedés ellen

Hatékony tippek székrekedés ellen

betegséggyomorszékrekedés
0

Írta: and

Kellemetlen tünet, amit gyakran csak akkor veszünk komolyan, ha már szövődmények léptek fel. Pedig ha nem konkrét betegség válja ki a problémát, akkor csakis rajtunk áll, mikor intünk neki búcsút és változtatunk eddigi szokásainkon. Azonban ha szemet hunyunk a hosszantartó székrekedés felett, akkor súlyosabb állapotot is előidézhetünk magunknak. Mikor beszélünk székrekedésről? A salakanyagok normál esetben […]

Kellemetlen tünet, amit gyakran csak akkor veszünk komolyan, ha már szövődmények léptek fel. Pedig ha nem konkrét betegség válja ki a problémát, akkor csakis rajtunk áll, mikor intünk neki búcsút és változtatunk eddigi szokásainkon. Azonban ha szemet hunyunk a hosszantartó székrekedés felett, akkor súlyosabb állapotot is előidézhetünk magunknak.

Mikor beszélünk székrekedésről?

A salakanyagok normál esetben a vastagbélbe az ott lévő izmok folyamatos összehúzódásával és elernyedésével jutnak el. Amennyiben kevés vizet tud megtartani, akkor szárazzá válik, így az nehezebben és később tud a szervezetből eltávozni. Ez azért sem szerencsés, mert ekkor a méreganyagok jobban felszívódnak, így szinte mi magunk mérgezzük belülről saját testünket. Ez az állapot puffadással, teltségérzettel, valamint rossz közérzettel jár. Amennyiben huzamosabb idő (több mint 48 óra) telik el két székelés között, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy megtudjuk, mi van a háttérben.

Főbb tünetei:

– kevés mennyiségű széklet
– kemény, száraz széklet
– ritka inger
– kellemetlen lehelet

Leggyakoribb okai

A székrekedésnek számos oka lehet, mégis a leggyakoribbak közé a kevés víz fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód sorolható. Bizonyára te is megfigyelted már, hogy ha többet sportolsz, akkor gyakrabban kell vécére járnod. Ez azért van, mert anyagcseréd és keringésed felgyorsul, ami az emésztésedre is hatással van. Ebből kifolyólag az ágyhoz kötött betegek, a várandós nők, illetve az idősek azok, akik leginkább szenvednek tőle.

A rostban szegény étkezés és a rendszertelen, túlhajszolt életmód is okolható mindezért. A legtöbb ember hétköznap reggeleit a kapkodás jellemzi, így gyakran kimarad a mellékhelyiség nyugodt látogatása. Ráadásul sokan vannak azok, akik visszatartják az ingert, ami szintén székrekedési panaszokhoz vezethet, mivel a folyamat vízelvonással jár.

Természetesen komolyabb betegség is húzódhat a háttérben, mint például pajzsmirigy alulműködés, hormonális zavarok, bélelzáródás, de nem ritka kiváltója a pszichés stressz (depresszió, egyéni konfliktus) sem.

szekrekedes2.jpg ()Lenmaggal a könnyedségért

Az első és legfontosabb szereplői a székrekedés elleni harcnak azok a magas rosttartalmú ételek, mint például az étkezési lenmag, vagy a rebarbara, melyek vízzel érintkezve megduzzadnak és olyannyira feszítik a bélfalat, hogy székelési ingert váltanak ki. Ugyanezt a hatást érheted el, ha aszalt szilvát, illetve héj nélküli almát fogyasztasz.

Nézd meg, mit mivel eszel!

A legtöbbünk tányérjára szénhidrátok és fehérjék egyaránt kerülnek. Ezzel nem is lenne semmi probléma – hiszen az egészséges életmód része, hogy változatosan táplálkozunk -, azonban arra nem árt odafigyelni, hogy egy étkezés alkalmával ne keverjük őket. Ha a két csoportba tartozó ételekből egyszerre falatozol, az gátolja a zavartalan emésztést, ráadásul elhízáshoz is vezethet!  Ezen kívül az utolsó falat után ne feledkezz el pár korty vízről, hogy zavartalanul haladjon tovább a megemésztett táplálék.

A masszázs is segíthet

A masszázs is sokat segíthet a panaszokon, ugyanis ellazítja a has izomzatát, valamint fokozza a bélmozgást. Jó hír, hogy ehhez nem muszáj külön masszőrhöz menni, saját magadat is meg tudod masszírozni úgy, hogy finom simításokkal, az óramutató járásával megegyező irányba stimulálod a vastagbél területét. Ezzel rásegítesz az előbbre jutásra, főleg, ha utána meleg törölközőt teszel a hasfaladra.

Amiket inkább kerülj:

– csokoládé
– hüvelyesek
– rizs
– burgonya
– erős fűszerek

+1 praktikus jógagyakorlat

A székrekedés ellen a jóga kiválóan alkalmazható. Állj egyenesen, húzd fel először a jobb, majd a bal lábad felváltva úgy, hogy mindig abba az irányba fordulj, amelyik lábaddal végzed a gyakorlatot. Ez az egyszerű gyakorlat amellett, hogy hashajtó hatású, a bélgörcsöket is megszűnteti.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X