Főoldal > EGÉSZSÉG > A sokoldalú ecet: így használd fel!

A sokoldalú ecet: így használd fel!

ecetegészségfejfájásseb
0

Írta: and

Az ecet több száz éves múltra tekint vissza, és nem hiába viseli a legsokoldalúbb elixír címet, mivel az ételek ízesítésén túl a szépségápolásban, valamint az egészségmegőrzésben is kiemelkedő szerepet játszik. A reklámok nap mint nap bombáznak minket fiatalságot, üdeséget és frissességet ígérő termékekkel, mégis olykor a szemünk előtt lapulnak azok, amik ténylegesen be is váltják […]

Az ecet több száz éves múltra tekint vissza, és nem hiába viseli a legsokoldalúbb elixír címet, mivel az ételek ízesítésén túl a szépségápolásban, valamint az egészségmegőrzésben is kiemelkedő szerepet játszik. A reklámok nap mint nap bombáznak minket fiatalságot, üdeséget és frissességet ígérő termékekkel, mégis olykor a szemünk előtt lapulnak azok, amik ténylegesen be is váltják az ígéreteket anélkül, hogy mélyen a pénztárcánkba nyúlnánk.

Az ecet élettani hatásai

A tiszta, szintetikus anyagoktól mentes ecet amellett, hogy nagy számban tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, 7 olyan aminosav is megtalálható benne, melyek nélkülözhetetlenek a fehérjék felépítéséhez. Ezeket a szervezet önmagától nem tudja előállítani, ezért is fontos, hogy rendszeresen hozzájussunk ehhez a jellegzetes szagú anyaghoz, hogy minél tovább megőrizhessük testi egészségünket!

Fogyasztása pozitívan hat az emésztésre, mivel serkenti a nyáltermelődést, valamint a zsírsavak felhasználását. A benne lévő kálcium fokozza a csontképződést, a vas pedig a keringésünket, a vörösvérsejt-szintünket tartja kordában. Kiváló méregtelenítő, segít gyorsan elszállítani a salakanyagokat, így az általános erőlétünkért és ellenállóképességünkért felel.

ecet2.jpg ()Jolly Joker a szépségápolásban

Már a kozmetikaipar is felfigyelt az ecet különleges tulajdonságaira, ezért egyre nagyobb előszeretettel teszik bele különböző szépségápolási készítményekbe, mivel csökkenti a pattanásokat, a hajat fényessé, a körmöket pedig erőssé varázsolja.

A tiszta almaecet tonikként is megállja a helyét, csak csepegtess egy keveset belőle egy vattapamacsra, majd töröld át vele alaposan az arcodat, ezzel máris rengeteget tettél az egészséges bőr érdekében.

A repedezett, száraz kéz ápolásában is hatalmas segítséget nyújthat, nem kell mást tenned, csak keverj össze egy keveset belőle olívaolajjal, majd éjszakára húzz fel egy kesztyűt! Meglátod, reggelre bőröd bársonyos lesz, sőt, ha rendszeresen alkalmazod, a töredezett körmöknek is búcsút inthetsz, mivel a kálcium és kovasav tartalma sokkal hatásosabban erősíti őket, mint a drogériákban kapható körömerősítő lakkok.

Viszlát, narancsbőr és pluszkilók!

Kutatások kimutatták, hogy az ecet nagyban segíti a zsírsejtek bomlását és a méregtelenítést, így kiegészítő fegyverként is használhatjuk a kilók elleni harcban, ráadásul elvileg az édességeket se fogod annyira kívánni, ha olykor egy evőkanállal megeszel belőle.

Kúrában is alkalmazhatod úgy, hogy este, lefekvés előtt és reggel, üres gyomorra vízzel higítva megiszol egy pohárral, ezzel is fokozva az anyagcserét és a zsírbontást.

Vérkeringésed is serkentheted úgy, hogy fürdés után, mikor kitágultak a pórusaid, 1 liter vízbe belecsepegtetsz 3 evőkanál ecetet és egy kis mézet, és ezzal bedörzsölöd az egész testedet. Ez a praktika a puha bőr mellett a narancsbőrre is kiváló.

További praktikus tanácsok az ecet felhasználására

– Égési sebek, csípések ellen: csökkenti a gyulladást és a viszketést, ha közvetlen a sebre kened. Ezen kívül mivel gyorsan párolog, kellemesen hűti is a felületet.

– Fejfájásra: forrósíts fel két csésze almaecetet ugyanennyi vízzel és inhalálj vele! Belélegezve csökkenti a fájdalmat, feloldja a görcsöket és kitágítja az ereket.

– A fénylő hajért: ha száraz és élettelen a hajad, keverj össze egy kis ecetet mézzel és dörzsöld be vele a sörényed! Csillogó és egészséges lesz tőle!

– Főzéshez: amennyiben nehezen puhul a hús, főzés közben önts rá egy-két evőkanál ecet, ezáltal hamarabb fellazulnak a rostok!

– A kellemetlen szagok ellen: tégy egy lábasba ecetes vizet, majd helyezz bele egy rongyot, ez hamar elszívja a kellemetlen szagokat!

– Lábgomba ellen: az ecet híres baktérium- és gombaölő, így ha lábadon megjelennek a kellemetlen tünetek, készíts magadnak ecetes lábfürdőt! Mellékhatásmentes, így annyiszor és annyi ideig alkalmazhatod, ameddig a panaszok meg nem szűnnek!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X