Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védekezz a herpesz ellen!

Így védekezz a herpesz ellen!

betegségherpeszhólyagimmunrendszervírus
0

Írta: and

Bár a szervezetből a vírust végérvényesen kiirtani nem lehet, hatékony megoldásokkal csökkentheted a kellemetlen tüneteket! A makacs vírus Az ajakherpeszt a herpes simplex nevű vírus okozza, amely főként gyermekkorban, általában cseppfertőzés útján kerül a szervezetbe, majd egy lappangási idő következik, a vírus befészkeli magát az idegsejtekbe és évek múltán valamilyen külső hatásra aktivizálódik. A vírus […]

Bár a szervezetből a vírust végérvényesen kiirtani nem lehet, hatékony megoldásokkal csökkentheted a kellemetlen tüneteket!

A makacs vírus

Az ajakherpeszt a herpes simplex nevű vírus okozza, amely főként gyermekkorban, általában cseppfertőzés útján kerül a szervezetbe, majd egy lappangási idő következik, a vírus befészkeli magát az idegsejtekbe és évek múltán valamilyen külső hatásra aktivizálódik.

A vírus megjelenését általában az immunrendszer gyengülése okozza, amelyet kiválthat a gyomorrontás, a magas láz, ám olyan lelki tényezők is szerepet játszhatnak benne, mint a fizikai stressz vagy a párkapcsolati problémák. A herpeszes megbetegedés időszaka általában 8-12 napig tart, ezekben a napokban a vírus különböző tüneti fázisokon megy keresztül, a bizsergő szakasztól kezdve a sebek gyógyulásáig.

Ha a herpesz felbukkan a szádon, a kiújulástól egészen a gyógyulásig folyamatosan fertőz, ezért soha ne érintsd meg a vírusos bőrfelületet, és mindig alaposan mossál kezet, mielőtt bekennéd valamivel. A betegség ideje alatt ne nyúlj a szemedbe, ne használd mások poharait és olyan eszközeit, amelyek nyállal vagy ajkakkal érintkeznek. A kezelés alatt várd meg, amíg teljesen leszáradnak a hólyagocskák illetve begyógyulnak a sebek, hisz a bennük lévő váladék és a száraz pörk is fertőz, így soha ne kapard vagy tépkedd őket.

Wellness Cafe tipp:
Ha a herpesz túl nagy felületen vagy az ajkaidon kívül máshol is jelentkezik, az öngyógyítás helyett feltétlenül fordulj orvoshoz.

Nyáron életre kel

Az erős napsugárzás illetve a túl intenzív UV-A és UV-B sugarak hatására a szervezet ellenállóképessége legyengül, így a vírus könnyebben utat tör magának. A herpesz kiújulása ellen célszerű olyan készítményekkel óvnod ajkaidat, amelyek magas faktorszámúak. A SebaMed napvédő ajakápoló növényi kivonatokkal kényezteti az érzékeny ajkaidat, jojoba és rizskorpa kivonata pedig véd a kiszáradástól. A Fáma antiherp ajakápolója klinikai vizsgálatokkal alátámasztva 75%-ban megállítja a hólyagok növekedését, 84%-ban nem alakul ki újabb herpesz, illetve 95%-ban a felére rövidül a betegség fázisa.

Wellness Cafe tipp:
Ha tengerparti nyaralásra indulsz, a maximális védelem érdekében viselj napellenzős sapkát vagy kalapot.

herpesz2.jpg ()


Tapaszd be

A patikákban, drogériákban kapható átlátszó tapaszokat a herpesz ciklusa alatt végig alkalmazhatod, az első tünet megjelenésétől a teljes gyógyulásig. A tapaszok előnye, hogy a hólyagok számára ideális környezetet biztosítanak, és olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek gyorsítják a gyógyulási folyamatokat valamint enyhítik az égő, bizsergő érzést. A Herpatch feloldódó herpesztapasz óvja a sérült bőr mikrokörnyezetét, védi a sebeket a baktériumoktól és segít megelőzni a vírusok terjedését.
A Zovirax Comfort herpesztapasz is hatékony megoldást jelenthet, mikroszellőző szerkezete lehetővé teszi, hogy bőröd lélegezzen, s ezáltal elősegíti a herpesz gyógyulását. Az applikátor és a tükör segítségével az átlátszó, apró korongocskákat higiénikusan és egyszerűen felhelyezheted, anélkül, hogy ujjaiddal megérintenéd a hólyagot.

Wellness Cafe tipp:
A Compeed herpesztapasz használatával még sminkelhetsz is, így nem kell a vírus ideje alatt kínos pillantásoktól szenvedned.

Óvd ajkaidat természetes formulákkal

Az ajakherpesz kezelésére ma már számtalan természetes készítmény közül válogathatsz. A mézben lévő propolisz magas antioxidáns tartalmának köszönhetőn hatékonyan irtja a vírust, kiváló antibakteriális hatású és csökkenti a szervezetedben lévő gyulladást, míg érzéstelenítő tulajdonságai enyhítik a kellemetlen tüneteket.
A Herpesil Gél olyan értékes hatóanyagokból készült, mint a citromfű, a kamilla, a vérehulló fecskefű vagy a kerti kakukkfű, ezek együttes vírusgátló hatása jelentősen rövidíti a herpesz gyógyulási idejét.

Erősítsd az immunrendszeredet

Az utóbbi évek bőrgyógyászati kutatásai bebizonyították, hogy gyakran az is előidézheti a vírus megjelenését, ha radikális fogyókúrázol, vagy túl fűszeresen étkezel. Ilyenkor csökken a szervezet önvédelmi rendszere és sokkal kevésbé képes ellenállni a különféle kórokozóknak és baktériumoknak. Immunrendszeredet célzottan erősítheted olyan gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyeknek magas az antioxidáns-tartalma, mint a szilva, a fekete áfonya, az alma vagy a kelkáposzta, a spenót és a tök. A C-vitamin is kedvező hatású, amelynek legjobb természetes forrásai a citrusfélék, a piros ribizli, a málna, a paradicsom, a csipkebogyó és a szeder. A cink az egyik leghatásosabb vírusölő, és ha megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű gabonát, búzacsírát, olajos magvakat vagy vörös húsokat fogyasztasz, jó eséllyel védekezhetsz a vírusok támadása ellen.

Wellness Cafe tipp:
Ha megjelent a hólyag, fogyassz bőségesen tejterméket, hisz a bennük lévő aminosavak megakadályozzák a vírus további terjedését.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X